Για κινδύνους από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στις εκτροφές μιλούν οι οργανώσεις καταναλωτών

16 November 2017

Για κινδύνους από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στις εκτροφές μιλούν οι οργανώσεις καταναλωτών

«Ευρωπαϊκή Ημέρα Συνειδητοποίησης των κινδύνων από τα Αντιβιοτικά» έχει κηρυχθεί η 18η Νοεμβρίου. Το θέμα γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρο μετά και τις συστάσεις (και τη διαμάχη με τις Αρχές των ΗΠΑ) που απηύθυνε προ ημερών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προτρέποντας τις χώρες να μειώσουν τη χρήση των αντιβιοτικών στα παραγωγικά ζώα, καθώς η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών σε ζώα ή η χρήση τους για λόγους ταχύτερης ανάπτυξης, δημιουργεί ανθεκτικά βακτήρια – και συνεπώς πολλούς κινδύνους για τον άνθρωπο.

Για να σταματήσει η ανάπτυξη ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει, επειγόντως, να υιοθετήσει νομοθεσία, ώστε να «χτυπηθεί» η χρήση των αντιβιοτικών στα εκτρεφόμενα ζώα. Αυτό ζητά η BEUC (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών), επισημαίνοντας ότι η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, ήδη, θεωρείται υπεύθυνη για τουλάχιστον 25.000 θύματα, κάθε χρόνο, στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, όπως θυμίζει με σημερινή του ανακοίνωση το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), το 2014 η Κομισιόν ξεκίνησε την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα κτηνοτροφικά φάρμακα, περιλαμβάνοντας μέτρα για τη μείωση της χρήσης των αντιβιοτικών στα αγροκτήματα. Οι Ευρωβουλευτές υπερψήφισαν πέρυσι τα μέτρα, ήδη αυτή η νομοθεσία εκτιμάται ότι χρειάζεται επικαιροποίηση. Τα τελευταία στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων, δείχνουν μεγάλες διαφορές στις πωλήσεις αντιβιοτικών για κτηνιατρική χρήση, ανάμεσα στα κράτη μέλη. Κύπρος, Ισπανία, Ιταλία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις με τις υψηλότερες πωλήσεις, ενώ στη Δανία, Σουηδία, Λιθουανία και Νορβηγία, οι πωλήσεις είναι πολύ χαμηλότερες.

Το ΚΕΠΚΑ υπογραμμίζει ότι οι χώρες που αποφάσισαν να λάβουν μέτρα για να περιορίσουν τη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα, πέτυχαν αξιοσημείωτα αποτελέσματα, μέσα σε λίγα μόνο χρόνια: Η Ολλανδία πέτυχε μείωση κατά 58,4% από το 2009 μέχρι το 2015. Η Γαλλία μείωση 20% από το 2011 μέχρι το 2015.

Το πρόβλημα, όπως το περιγράφουν οι οργανώσεις των Ευρωπαίων καταναλωτών, μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Όπως αναφέρει η BEUC: σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, υγιή γουρούνια, κοτόπουλα, αγελάδες μπορούν να λάβουν αντιβιοτικά, για λόγους προληπτικούς, ή να λάβουν φάρμακα που είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους. Εάν συνεχιστούν αυτές οι επιβλαβείς πρακτικές, χωρίς έλεγχο, η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά θα φτάσει σε μη ανατρέψιμα επίπεδα και καλοήθεις νόσοι μπορούν να γίνουν θανατηφόρες, ξανά. Επιπλέον, η τακτική σίτιση βοοειδών, χοίρων και κοτόπουλων με χαμηλές δόσεις αντιβιοτικών ενισχύει την ανάπτυξή τους, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, αφού τα βακτήρια εκτίθενται σε μη θανατηφόρες δόσεις αντιβιοτικών. Η BEUC επισημαίνει επίσης ότι η μάχη κατά της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, έχει πολλούς αδύναμους κρίκους. Τα υπερβακτήρια (βακτήρια που δε σκοτώνονται, πλέον, από τα αντιβιοτικά) διασχίζουν σύνορα. «Έτσι οι υποδειγματικές μέθοδοι ενός κράτους μέλους που περιορίζουν τη χρήση των αντιβιοτικών, μπορούν να δυναμιτιστούν αν το γειτονικό κράτος δεν κάνει τίποτε προς αυτήν την κατεύθυνση. Για το λόγο αυτό απαιτούνται επειγόντως Ευρωπαϊκοί κανόνες, που να αντιμετωπίζουν την κατάχρηση των κτηνιατρικών φαρμάκων».

Δείτε εδώ λεπτομέρειες για την πρόσφατη πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης σε σχέση με την αλόγιστη χορήγηση αντιβιοτικών στα ζώα, και τις συνέπειές της.

16 November 2017
Banner
Banner