Συζήτηση για τις προκλήσεις και τις προοπτικές της αγοράς κρέατος

07 March 2019

Συζήτηση για τις προκλήσεις και τις προοπτικές της αγοράς κρέατος

Συζήτηση με θέμα "Προκλήσεις και προοπτικές για τις επιχειρήσεις παραγωγής και διακίνησης /πώλησης κρέατος" πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της έκθεσης Detrop, την Κυριακή 3 Μαρτίου. H συζήτηση έγινε στο πλαίσιο του φόρουμε 1st University Business Conference, που οργάνωσε το
Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΔΕΘ HELEXPO.

Μιλώντας ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Σάββας Κεσίδης, αναφέρθηκε στις αλλαγές στις διατροφικές τάσεις και παρέθεσε το πλεονέκτημα των κρεοπωλών που είναι η προσωποποιημένη εξυπηρέτηση. Ανέφερε επίσης τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος, που είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός και οι "ελληνοποιήσεις". "Υπάρχει ανάγκη για γνώση και εξέλιξη", τόνισε παραθέτοντας ως βασικούς σταθμούς του επαγγέλματος την ίδρυση της Συντεχνίας Κρεοπωλών το 1914, η οποία μετεξελίχθηκε στο σημερινό Σωματείο και την ίδρυση της Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος το 1992.

Την ανεπάρκεια της ελληνικής παραγωγής, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων Μακεδονίας - Θράκης - Θεσσαλίας, Γιάννης Παράδας. Ανέφερε παραδείγματα αρνητικών επιπτώσεων από μια σειρά ελλείψεις του νομοθετικού πλαισίου και των ελεγκτικών φορέων.

Τις νέες τάσεις και την προστιθέμενη αξία στο κρέας παρουσίασε ο Χρήστος Βογιάννου, από την εταιρεία Provil.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την χοιροτροφία παρέθεσε ο συντονιστής της συζήτησης, Κώστας Κουσενίδης, καθηγητής του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΑΤΕΙΘ. Σύμφωνα με αυτά η αυτάρκεια της χώρας μας είναι κάτω από 30%. Εντύπωση προκάλεσε η σύγκριση που έκανε ανάμεσα στη χώρα μας, όπου υπάρχουν 45.000 χοιρομητέρες, αριθμός που δεν φθάνει ούτε στα μισά των χοιρομητέρων που κατέχει μια μόνο ρωσική εταιρεία. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής παραγωγής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα τρώμε τεμάχια ισπανικών σφάγιων, τα οποία είναι φτιαγμένα για να εκμεταλλεύονται οι εκεί παραγωγοί μόνο τα μπούτια για την παραγωγή του χαμόν.

07 March 2019
Banner
Banner