Συζήτηση για τη διαχείριση των ΖΥΠ και το νέο Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑΤ)

01 December 2022

Συζήτηση για τη διαχείριση των ΖΥΠ και το νέο Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑΤ)

Απαντήσεις στα επίκαιρα θέματα της διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων (ΖΥΠ), αλλά και του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων Τροφίμων (ΗΜΑΤ), η εφαρμογή του οποίου ξεκινά από τη νέα χρονιά, επιχείρησε να δώσει η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Προϊόντων Κρέατος, στις 23/11. Σε μια αίθουσα κατάμεστη από στελέχη επιχειρήσεων, εξειδικευμένους επιστήμονες, εκπροσώπους φορέων στελέχη των δυο αρμόδιων υπουργείων -Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας- παρουσίασαν αναλυτικά το νομικό πλαίσιο και τις υποχρεώσεις που απορρέουν για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Τις αρχικές παρουσιάσεις, αλλά και απαντήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν στη συνέχεια, έκαναν η Δέσποινα Παπανικολάου, προϊσταμένη του Τμήματος Ζωικών Υποπροϊόντων του ΥΠΑΑΤ, η οποία μίλησε για την διαχείριση ΖΥΠ στην αλυσίδα κρέατος και η Σοφία Μάνη, προϊσταμένη Τμήματος Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, σχετικά με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τα απόβλητα τροφίμων.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλης Γραφάκος και η πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος, Αγγελική Οικονόμου.

Στη συζήτηση που ακολούθησε στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης συμμετείχαν η πρόεδρος του Ινστιτούτου Ευαγγελία Γκίζα, ο Στέλιος Σκαρίμπας, αντιπρόεδρος ΣΕΒΕΚ και managing director της Elvida Foods Α.Ε., o Στέφανος Τικέλλης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, η Χριστίνα Πάνου, Διευθύντρια Διασφάλισης Ποιότητας του Ελληνικού Ομίλου Εταιριών Εστίασης Goody’s/Everest και η Μαρία Γκουραμάνη, υπεύθυνη Διασφάλισης Ποιότητας της Διαμαντής Μασούτης ΑΕ.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν και εξετάσθηκαν είναι πώς συνδυάζονται οι καταχωρίσεις των ίδιων στοιχείων σε δυο διαφορετικές βάσεις δεδομένων, δυο υπουργείων, πώς πρέπει να διαχειριστεί τα απόβλητα μια εγκατάσταση επεξεργασίας κρέατος, πώς πρέπει να διαχειριστούν τα ΖΥΠ οι αλυσίδες λιανικής, αν εντάσσονται στην υποχρέωση του νέου Μητρώου τα κρεοπωλεία, πώς πρέπει να διαχειρισθεί τα ΖΥΠ η μαζική εστίαση.

Χρυσός χορηγός της εκδήλωσης ήταν η εταιρεία Fargeco.

Σ. Κεδίκογλου: Οι επιταγές της Πράσινης Συμφωνίας

Η διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων αποτελεί ένα κρίσιμο και συνάμα δύσκολο έργο  για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επισήμανε ο υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου στον χαιρετισμό του, τονίζοντας ότι για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, απαιτείται συντονισμός και κοινές δράσεις. «Συνδέεται δε  άρρηκτα με τις επιταγές της  Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλλεται να εφαρμόσει η χώρα μας, όπως και όλα τα άλλα Κράτη Μέλη τα προσεχή χρόνια», εξήγησε.

Όπως είπε ο ΥφΑΑΤ στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας είναι η αποτελεσματικότερη διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων και η θέσπιση δράσεων για την κυκλική οικονομία που στοχεύει στην απόλυτη αξιοποίηση τους και την καταστροφή όσον το δυνατόν μικρότερων ποσοτήτων για την προστασία του περιβάλλοντος  που τόσο έχει επιβαρυνθεί.

01 December 2022
Banner
Banner