Συζήτηση για τα τρέχοντα προβλήματα των κρεοπωλείων στο 25μελές της ΠΟΚΚ

20 April 2021

Συζήτηση για τα τρέχοντα προβλήματα των κρεοπωλείων στο 25μελές της ΠΟΚΚ

Μια δημιουργική συζήτηση για τα τρέχοντα προβλήματα των κρεοπωλών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Απριλίου στην τηλεδιάσκεψη του 25μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΚΚ.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου διατύπωσαν την ανησυχία τους ενόψει του Πάσχα επειδή δεν υπάρχει ακόμα μια σαφής εικόνα για το ποια μέτρα θα ισχύσουν για τις μετακινήσεις. Ειδικά για την πλατφόρμα δήλωσης των αποθεμάτων, αυτό που συζητήθηκε είναι ότι και πέρυσι που ίσχυσε για πρώτη φορά δεν έλυσε κανένα πρόβλημα στη διακίνηση των αμνοεριφίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη πίεση μέχρι το Μεγάλο Σάββατο στα κρεοπωλεία για να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους.

Τα θέματα που συζήτησαν τα μέλη του 25μελούς είναι:

  • Η υποχρεωτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού τιμολογίου και της σύνδεσης με το MyData από 1/7/2021. Ο πρόεδρος των φοροτεχνικών (ΠΟΦΕΕ) Βασίλης Καμπάνης παρουσίασε όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζουν οι επαγγελματίες και τους παρότρυνε να φροντίσουν έγκαιρα για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού. Ως γνωστόν όλα τα τιμολόγια του 2021 θα πρέπει να έχουν ανέβει στο MyData μέχρι 31/12/2021.
  • Την οικονομική κατάσταση της ΠΟΚΚ (που δεν είναι ιδιαίτερα καλή) παρουσίασε ο ταμίας της Ομοσπονδίας Στέφανος Τικέλλης. Όπως είπε υπάρχουν ακόμα ανείσπρακτα ποσά από προγράμματα ΛΑΕΚ, ενώ υπάρχουν οφειλές από πολλά Σωματεία.
  • Αναλυτική ήταν η ενημέρωση που έκανε ο Βασίλης Ντεληφιλιππίδης για τις συζητήσεις που γίνονται στην Επιτροπή για την επικαιροποίηση του προγράμματος AGRO-8 του ΕΛΓΟ-Δήμητρα (προδιαγραφές για την παραγωγή πιστοποιημένου χοιρινού κρέατος), όπου συμμετέχει ως εκπρόσωπος της ΠΟΚΚ. Όπως είπε, οι κρεοπώλες αντιδρούν στο να γίνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα κρεοπωλεία, ενώ τόνισε ότι ο κλάδος είναι σύμφωνος να θεσπιστούν προδιαγραφές για ποιοτικό χοιρινό κρέας και ότι το σύνολο της ελληνικής παραγωγής διακινείται κυρίως από τα κρεοπωλεία.
  • Ο Σάββας Κεσίδης ανέπτυξε πρόταση προς το Υπ. Οικονομικών & Ανάπτυξης να συμπεριληφθούν στις φοροελαφρύνσεις οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να κλείσουν τα καταστήματα τους λόγω εμφάνισης κρούσματος Covid-19. Τέθηκε ξανά η εξαίρεση του ΚΑΔ του κλάδου από τους δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
  • Αποφασίστηκε η διεξαγωγή των αρχαιρεσιών της ΠΟΚΚ να γίνει την Κυριακή 20 Ιουνίου 2021, δηλαδή την προηγουμένη της εορτής του Αγίου Πνεύματος, με την προϋπόθεση ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση στις διοικήσεις που έχει λήξει η θητεία τους. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να φροτνίσουν μέχρι τα μέσα Ιουνίου να κάνουν τις αρχαιρεσίες τους και όσα Σωματεία δεν τις έχουν πραγματοποιήσει.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές σε διάφορες περιοχές της χώρας, η πώληση κρέατος από καταστήματα χωρίς να απασχολούν κρεοπώλη, ή χωρίς να έχουν σχετική άδεια.

Αποφασίστηκε τέλος να εκδοθεί ανακοίνωση με την οποία να ζητείται από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές να παταχθούν φαινόμενα λαθραίας διακίνησης σφάγιων, ή πώλησης σε μη αδειοδοτημένα καταστήματα.

20 April 2021
Banner
Banner