Εκτεταμένο σύστημα ελληνοποιήσεων κρεάτων ερευνούν οι Αρχές

04 November 2016

Εκτεταμένο σύστημα ελληνοποιήσεων κρεάτων ερευνούν οι Αρχές

Η Οικονομική Αστυνομία, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, αλλά και οι εισαγγελικές αρχές έχουν επιληφθεί του θέματος που ανέκυψε όταν την περασμένη Τετάρτη αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο βίντεο που κάνουν λόγο για ένα σύστημα παράνομων ελληνοποιήσεων κρεάτων σε μεγάλη εταιρεία του κλάδου του κρέατος, την Φλωρίδης ΑΕΒΕΚ.

Πιο συγκεκριμένα, σε μια σειρά βίντεο που συνοδεύονταν από κείμενο τα οποία ανήρτησε άγνωστος (με το όνομα Michael Sis) στο youtube.com εμφανίζονται πρακτικές με παράνομες σφραγίδες, τιμολόγια κ.ά., ενώ γίνεται λόγος και για συνέργεια αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Πηγές του ΕΛΓΟ με τις οποίες επικοινώνησε το meatnews.gr χαρακτηρίζουν το θέμα ιδιαιτέρως σοβαρό, που πρέπει και θα ερευνηθεί σε βάθος.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, για κύκλωμα εκβιαστών και κατασκευασμένα στοιχεία κάνει λόγο η Φλωρίδης ΑΕΒΕΚ, αφήνοντας υπονοούμενα και για ενδεχόμενη εμπλοκή ανταγωνιστών της στην υπόθεση της ανάρτησης των βίντεο. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, αναφέρει ότι:

«Κύκλωμα εκβιαστών κατήγγειλε στη Δικαιοσύνη η εταιρία εμπορίας κρεάτων ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΑΕΒΕΚ στο οποίο συμμετέχουν πρώην εργαζόμενοί της με υποκρυπτόμενες ενδεχομένως και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις από το χώρο εμπορίας κρεάτων. Η εταιρία δεν ενέδωσε στις απαιτήσεις των εκβιαστών που με ψευδή, κατασκευασμένα και σκηνοθετημένα στοιχεία επιχείρησαν να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος. Η Φλωρίδης ΑΕΒΕΚ μέσω της δικηγορικής εταιρίας Νίκος Αγαπηνός Δικηγορική Εταιρία προσέφυγε άμεσα στη Δικαιοσύνη και κατήγγειλε το κύκλωμα εκβιαστών.

Η επιχείρηση ευχαριστεί τους πελάτες της, τους προμηθευτές, τους συνεργάτες της και πρωτίστως τους απλούς καταναλωτές για την εμπιστοσύνη που περιβάλλουν την εταιρία όλα αυτά τα χρόνια. Οι εκβιαστές συνελήφθησαν και βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης που εφεξής έχει το λόγο».

ΣΕΒΕΚ: Είμαστε αντίθετοι σε οτιδήποτε εκτρέπεται από τη νομιμότητα

Οι πρακτικές ελληνοποιήσεων είναι απορριπτέες ούτως ή άλλως, αναφέρει στο meatnews.gr ο Γιώργος Οικονόμου, εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΒΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος), προσθέτοντας πως ο Σύνδεσμος είναι κάθετα αντίθετος σε οτιδήποτε εκτρέπεται από τη νομιμότητα. Αυτό αποτελεί πάγια θέση του ΣΕΒΕΚ, ο οποίος έχει στηλιτεύσει παρόμοιες πρακτικές, τονίζει ο κ. Οικονόμου και ξεκαθαρίζει: «Οι επιχειρήσεις του κλάδου εισάγουν πρώτη ύλη, τη χρησιμοποιούν για τα προϊόντα τους και φυσικά δηλώνουν την προέλευση τηρώντας τις διαδικασίες που προβλέπουν οι εθνικοί και κοινοτικοί νόμοι».

Πρέπει να διερευνηθούν όσα καταγγέλλονται και να αποδειχθούν τα πραγματικά στοιχεία, υπογραμμίζει ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΒΕΚ, και καταλήγει λέγοντας: «Ο ΣΕΒΕΚ, και μέσω της συμμετοχής του στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος στηρίζει το ελληνικό κρέας και τον Έλληνα κτηνοτρόφο. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε υπέρ των ελέγχων. Πρέπει να λειτουργήσουν όλα τα εργαλεία που υπάρχουν, όπως το ΑΡΤΕΜΙΣ, προκειμένου να αποτρέπονται πρακτικές που βλάπτουν όλους τους κρίκους της αλυσίδας του κρέατος στη χώρα μας».

04 November 2016
Banner
Banner