ΣΥΡΙΖΑ: Να δοθούν για στήριξη των αγροτών οι επιστροφές 446 εκατ. € από την Ε.Ε.

13 May 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Να δοθούν για στήριξη των αγροτών οι επιστροφές 446 εκατ. € από την Ε.Ε.

Στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαιώνει την χώρα μας σχετικά με τις ενισχύσεις σε βοσκοτόπια, αναφέρεται με ανακοίνωσή του το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας για τα 446 εκατ. ευρώ που είχαν παρακρατηθεί από κοινοτικές ενισχύσεις καθώς είχε κριθεί πως παραβιάστηκε η κοινοτική νομοθεσία από τις ενισχύσεις σε βοσκοτόπια, αναφέρει ότι αυτά πρέπει τώρρα να δοθούν για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου.

Για την ιστορία, πρόκειται για δύο υποθέσεις που όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ «είχαν να κάνουν με την νομιμότητα κατανομής ενισχύσεων σε μη επιλέξιμα βοσκοτόπια μετά από ελέγχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,μεταξύ 2009-2011και 2012-2013, με τους οποίους ελέγχους κρίθηκε ότι είχε παραβιαστεί από τη χώρα μας ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τον ορισμό του επιλέξιμου βοσκότοπου. Οι δύο αποφάσεις εκδόθηκαν μετά από αναιρέσεις που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά αυτών των καταδικαστικών αποφάσεων του πρωτοβάθμιου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ο μέχρι το 2017 ισχύων κοινοτικός ορισμός των βοσκοτόπων απέκλειε από την επιλεξιμότητα για την είσπραξη κοινοτικών ενισχύσεων παραδοσιακά βοσκήσιμες εκτάσεις στη χώρα μας.

Μετά από επίμονες προσπάθειες όμως της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και σε συνεργασία με χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που είχαν αντίστοιχα προβλήματα, καταφέραμε να διευρυνθεί ο ορισμός των βοσκοτόπων.

Σύμφωνα με το νέο ορισμό δίνεται η δυνατότητα να γίνουν επιλέξιμες προς ενίσχυση πληθώρα φυσικών βοσκήσιμων πόρων, όπως τα θαμνολίβαδα και τα δασολίβαδα, τα οποία παρέχουν τροφή στα ζώα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αυτή η 'πολιτική κατάκτηση' της κανονιστικής διεύρυνσης του ορισμού των βοσκοτόπων έδωσε και το κατάλληλο πλαίσιο και επιχειρήματα για την δικαστική δικαίωση».

Εκείνο που μάλιστα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση είναι «να ολοκληρώσει τάχιστα αυτή την προσπάθεια και να αυξήσει τις βοσκήσιμες εκτάσεις της χώρας, κάτι που θα συμβάλει έτσι και στην μείωση της προκλητικά υψηλής, αλλά και πλασματικής ταυτόχρονα, ανά εκτάριο ενίσχυσης που εμφανίζει την χώρα μας να απολαμβάνει διπλάσια από τον κοινοτικό μέσο όρο ενίσχυση ανά εκτάριο, όταν αντίθετα στην ανά αγροτική εκμετάλλευση ενίσχυση βρίσκεται κοντά στο μισό της κοινοτικής ενίσχυσης».

Εν μέσω της κρίσης που βιώνει ο αγροτικός κόσμος και ειδικότερα οι κτηνοτρόφοι μας, λέει τελικά το κόμμα, η κυβέρνηση πρέπει να κατευθύνει προς την στήριξη της αγροτικής οικονομίας και του αγροτικού πληθυσμού τους πόρους που επιστρέφονται.

«Δεν μπορεί να διαγράφονται με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου 446 εκατ. καταλογισμών και η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και η κυβέρνηση να περιορίζονται στην ανακοίνωση 150 εκατ. για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, και αυτά να καταβάλλονται χωρίς σχέδιο και με το σταγονόμετρο». Καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι για τα δύο αυτά θέματα, την απόδοση των χρημάτων αυτών στους αγρότες και τις προθέσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για την διεύρυνση του ορισμού των βοσκήσιμων εκτάσεων στη χώρα μας, κατέθεσαν κοινοβουλευτική Ερώτηση 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

13 May 2020
Banner
Banner