ΣΥΡΙΖΑ: Κίνδυνος για τα εμβληματικά μας τρόφιμα η επισήμανση τύπου NutriScore
Related Articles
Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης και 35 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ επιχειρούν να αναδείξουν ότι η υπεραπλούστευση στην επισήμανση των τροφίμων που επιχειρείται από συστήματα όπως το NutriScore, είναι αντιεπιστημονική και επικίνδυνη για τα υψηλής διατροφικής αξίας αγνά, υγιεινά, παραδοσιακά προϊόντα της χώρας μας. «Εφόσον δεν λαμβάνεται υπόψη η συνολική διατροφική αξία των αγροτικών μας προϊόντων, μπορεί να αποβεί εν τέλει παραπλανητική προς τον καταναλωτή» σημειώνουν σχετικά οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξηγώντας: «Η υιοθέτηση ενός τέτοιου συστήματος από μεμονωμένα κράτη-μέλη μπορεί να λειτουργήσει σαν αθέμιτος ανταγωνισμός, θέτοντας εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία τροφίμων στην εσωτερική αγορά, γεγονός που όχι μόνον αντιβαίνει τους κανόνες λειτουργίας της Ε.Ε, αλλά αποτελεί μια ακόμη σοβαρή απειλή για τα κύρια εξαγώγιμα εθνικά μας προϊόντα».
Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συστήματα, όπως το NutriScore, αντιβαίνουν και υποσκάπτουν άλλες πολιτικές της Ε.Ε όπως η αναγνώριση –μέσω των ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντων– του διατροφικού πλούτου της, αποτέλεσμα της ποικιλομορφίας του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης γεωργικής τεχνολογίας.
Περαιτέρω, οι βουλευτές κάνουν λόγο για μονοσήμαντες υπεραπλουστεύσεις εύληπτων πληροφοριών και εντυπώσεων προς τον καταναλωτή, οι οποίες παραπλανούν τον καταναλωτή, αλλά επίσης αποκρύπτουν εσκεμμένα τον πραγματικό πλούτο των προϊόντων της Ε.Ε, «οδηγούν στην επικράτηση ενός μοντέλου διατροφικής ένδειας προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μεγάλων συμφερόντων της αγροδιατροφής».
Οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας, μεταξύ άλλων, ποια είναι η θέση της χώρας μας στις συζητήσεις για το προωθούμενο σύστημα επισήμανσης τροφίμων Nutri-Score, καθώς και για τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν ώστε να τεκμηριώσει η χώρα μας ισχυρισμούς υγείας για τα κύρια εθνικά μας προϊόντα και τα ΠΟΠ-ΠΓΕ, αλλά και να αντικρούσει συστήματα επισήμανσης των τροφίμων που δημιουργούν εσφαλμένη εντύπωση προς τους καταναλωτές για τα προϊόντα αυτά.