ΣΥΡΙΖΑ: Επιτακτική η ανάγκη στήριξης των εκτροφέων μαύρου χοίρου

15 December 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Επιτακτική η ανάγκη στήριξης των εκτροφέων μαύρου χοίρου

Στο «Διπλό υγειονομικό χτύπημα των εκτροφέων Αυτόχθονου Μαύρου Χοίρου» αναφέρεται Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου μαζί με 13 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι ο μαύρος χοίρος εκτρέφεται κυρίως από καρπούς βελανιδιάς με ελεύθερη βόσκηση, γεγονός που συμβάλλει στην υψηλή διατροφική αξία του παραγόμενου κρέατος.

Ωστόσο, εδώ και ένα χρόνο οι εκτροφείς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων. Τα μέτρα προφύλαξης για την αφρικανική πανώλη πριν την εμφάνιση της πανδημίας Covid-19, τους ανάγκασαν να προβούν σε λήψη μέτρων ασφαλείας, με αποτέλεσμα την αλλαγή των συνθηκών εκτροφής που από ελεύθερης βόσκησης μετατράπηκε σε εκτροφή σταβλισμένων ζώων, κάτι που αύξησε σημαντικά το κόστος παραγωγής (απαιτούμενες νέες εγκαταστάσεις, συλλογή και μεταφορά τροφής από δασώδεις περιοχές).

«Η αναστολή της βόσκησης και ο ενσταβλισμός των ζώων δημιούργησε στους κτηνοτρόφους μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Σε αυτά ήρθαν να προστεθούν στη συνέχεια προβλήματα που προέκυψαν από την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού. Η μείωση της ζήτησης λόγω των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση και της ανεπαρκούς τουριστικής κίνησης επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων» αναφέρουν στην Ερώτηση οι βουλευτές και ρωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων εάν σκοπεύει να ενισχύσει τους εκτροφείς μαύρου χοίρου θεσμικά και οικονομικά με βάση τα αναγκαία επιβαλλόμενα υγειονομικά δεδομένα λόγω της αφρικανικής πανώλης, αλλά και τι προτίθεται να κάνει για να στηρίξει τους εκτροφείς μαύρου χοίρου από τη μείωση ζήτησης κρέατος λόγω της πανδημίας.

15 December 2020
Banner
Banner