ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές τώρα για να σωθεί ό,τι μπορεί από τον αγροκτηνοτροφικό τομέα

10 February 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές τώρα για να σωθεί ό,τι μπορεί από τον αγροκτηνοτροφικό τομέα

Μια εφ’ όλης της (αγροτικής) ύλης –σχεδόν προεκλογική– ανακοίνωση εξέδωσε το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μια ανακοίνωση που ξεκινά από το επεισόδιο με πρωταγωνιστές Δούκα – Λιβανό (το οποίο οδήγησε στην αποπομπή του τ. υπουργού ΑΑΤ) και φτάνει να μιλά για το «καταστροφικό πελατειακό κράτος της δεξιάς» και να ζητά εκλογές διατυπώνοντας μια σειρά αναγκαίες ρυθμίσεις εν είδει προεκλογικών δεσμεύσεων.

Όλα αυτά σε μια ανακοίνωση, η οποία υπογραμμίζει ότι «Η κυνική ομολογία των πρώην υπουργών των κυβερνήσεων της ΝΔ κ. Δούκα και Λιβανού, καταδεικνύει, ακριβώς, τον τρόπο σκέψης της δεξιάς στη χώρα, διαχρονικά».

Όπως συμπεραίνει ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Το 2007, κέρδισαν της εκλογές ως κυβέρνηση, πληρώνοντας την καταστροφή και τους 84 νεκρούς με τριχίλιαρα. Το 2019, κέρδισαν τις εκλογές, ως αντιπολίτευση, τζογάροντας, πάνω στους νεκρούς στο Μάτι. Το 2022, προσπαθούν να πνίξουν τις αντιδράσεις από τη διαχείριση του χιονιά με διχίλιαρα. Την ίδια στιγμή πεθαίνουν κάθε ημέρα 100 συνάνθρωποι μας από COVID και η χώρα έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο με σχεδόν 25.000 νεκρούς. Άραγε πόσα θα δώσουν για να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές;»

Πιο αναλυτικά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι:

«Σίγουρα, θα προσπαθήσουν να εκβιάσουν όσους “εξυπηρέτησαν”, τα χρόνια που είναι κυβέρνηση. Το δήλωσε σε σύσκεψη, σε ανύποπτο χρόνο και μπροστά στις κάμερες ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κος Γεωργαντάς. Παράλληλα, πυκνώνουν τα δείγματα για νέο πλιάτσικο των ταμείων με αφορμή τις καλοκαιρινές πυρκαγιές. Πενήντα ευρώ το ελαιόδεντρο, προκαταβολή εξήγγειλαν ότι θα δώσουν, χωρίς να έχει γίνει καν εκτίμηση της ζημιάς.

Αναθεώρηση πορισμάτων σε ολόκληρο χωριό, προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, από το “καφενείο” χωρίς να υπάρχει καμία εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Δυόμιση χρόνια, από τις εκλογές και ενώ το Ταμείο του ΕΛΓΑ βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση εξαιτίας των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα, καμία αλλαγή στον κανονισμό ασφάλισης και στο νομοθετικό πλαίσιο για αύξηση εσόδων του οργανισμού δεν διαφαίνεται.

Το επιτελικό κράτος που θα έφτιαχνε και θα συντόνιζε η κυβέρνηση των «αρίστων» σημειώνει τη μια αποτυχία μετά την άλλη. Μετά την χειρότερη πληρωμή στις επιδοτήσεις του 2021, ακόμα σέρνεται ο διαγωνισμός για τον τεχνικό σύμβουλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Καθυστερεί η αξιολόγηση των μέτρων του ΠΑΑ που έχουν προκηρυχτεί, λόγω αδυναμιών του ΥΠΑΑΤ και των Οργανισμών του.

Οι αγρότες ανήμποροι και αβοήθητοι από το κράτος παρακολουθούν το ράλι τιμών στα εφόδια και στην ενέργεια, ενώ η κυβέρνηση εξαγγέλλει ελάχιστα και ξαναζεσταμένα μέτρα.

Το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την νέα ΚΑΠ 2023-2027, μόνο στρατηγικό σχέδιο δεν είναι. Χωρίς όραμα, δεν δίνει καμία προοπτική στην ελληνική γεωργία, προσπαθώντας απλά να πετύχει μια διαχείριση των επιδοτήσεων με βάση την πεπατημένη. Δεν προχωράει καν, στο ώριμο αίτημα χιλιάδων αγροτών για άμεση κατάργηση των δικαιωμάτων από 1/1/2023, όπως κάνουν μια σειρά από χώρες στην ΕΕ, επιφέροντας δικαιοσύνη και ισότητα στην κατανομή των επιδοτήσεων μειώνοντας ταυτόχρονα το διοικητικό κόστος.

Το Ταμείο Ανάκαμψης για τον πρωτογενή τομέα όχι μόνο δεν συνδέεται την νέα ΚΑΠ 2023-2027 αλλά κατευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι στην πραγματική αγροτική παραγωγή.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως αποδεικνύεται με τις δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών, συνεχίζει την ίδια αισχρά πελατειακή πολιτική των προηγούμενων δεκαετιών. Επειδή η χώρα έχει απολέσει τα περιθώρια που της εξασφάλισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι ανάγκη η προσφυγή στην κάλπη προκειμένου:

- Να μπει τάξη και να αποκατασταθεί η διαφάνεια και η δικαιοσύνη στις πληρωμές

- Να επιστραφεί ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση σε όλους τους παραγωγούς χωρίς εξαιρέσεις

- Να χορηγηθεί ειδική ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους

- Να μηδενιστεί η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος

- Να προστατευτεί μέσα από σοβαρούς ελέγχους το ελληνικό προϊόν από τις ελληνοποιήσεις

- Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να διατηρηθεί ο δημόσιος και αλληλέγγυος χαρακτήρας του αλλά ταυτόχρονα να καταστεί κοινωνικά δίκαιος, αποτελεσματικός και βιώσιμος

- Να αξιοποιηθούν η Αναπτυξιακή Τράπεζα, το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και οι μικροπιστώσεις για παροχή ρευστότητας

- Να ρυθμιστούν τα χρέη με απλό, βιώσιμο τρόπο για τον απεγκλωβισμό χιλιάδων παραγωγών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, έτοιμος να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας. Καλούμε όλο τον αγροτικό κόσμο να συστρατευτεί στο αίτημα των άμεσων εκλογών. Πρέπει να φύγουν, τώρα, ώστε να σωθεί ότι μπορεί από τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα της χώρας».

10 February 2022
Banner
Banner