Συνένωση που αλλάζει τα δεδομένα στην παραγωγή και εμπορία κρέατος

01 July 2022

Συνένωση που αλλάζει τα δεδομένα στην παραγωγή και εμπορία κρέατος

Μια επιχειρηματική συμφωνία που δημιουργεί νέα δεδομένα στο εμπόριο κρέατος δημοσιοποιήθηκε μέσα στον Ιούνιο. Δυο από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου επεξεργασίας και εμπορίας κρέατος, η Φλωρίδης ΑΕΒΕΚ και η Αφοι Νασόπουλοι ΑΕ αποφάσισαν τη συνένωσή τους και τη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης που θα ανήκει εξ ημισείας στις δυο επιχειρηματικές οικογένειες.

Οι δυο εταιρείες κατέχουν σημαντικά μερίδια αγοράς και είναι προμηθευτές του συνόλου σχεδόν των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, του μεγαλύτερου αριθμού κρεοπωλείων, αλλά και ενός σημαντικού τμήματος της αγοράς HORECA. Η αλληλο-επικάλυψη των δραστηριοτήτων τους ήταν το βασικό κίνητρο για την απόφαση της συνένωσης. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο meatnews.gr ο επικεφαλής της φερώνυμης εταιρείας Χαράλαμπος Φλωρίδης, η συνένωση ήταν αναπόφευκτη, αφού δεν υπήρχε πλέον χώρος για ανάπτυξη. Η δημιουργία μιας κοινής εταιρείας επιφέρει σημαντική μείωση εξόδων, τόσο από την καλύτερη αξιοποίηση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, όσο και από την ενιαία διαχείριση του στόλου των μεταφορών, του προσωπικού, του δικτύου πωλήσεων κλπ. Σύμφωνα με όσα είναι σε θέση να γνωρίζει το Meat News το κτίριο της οδού Πύργου, που ανήκει στην Φλωρίδης ΑΕΒΕΚ, θα αξιοποιηθεί για την παραγωγή και γενικά τον κλάδο HORECA, ενώ το κτίριο της Νασόπουλοι ΑΕ που βρίσκεται πλάι στην Κεντρική Αγορά επί της οδού Μικράς Ασίας θα χρησιμοποιηθεί για την εμπορία.

Παράλληλα οι δυο οικογένειες έχουν αποκτήσει έκταση 11 στρεμμάτων στην περιοχή του Ελαιώνα, όπου πρόκειται να δημιουργηθεί νέα παραγωγική μονάδα επιφάνειας 25.000 τ.μ. Σημειωτέο ότι υπάρχουν δυο ακόμα εταιρείες που ανήκουν στις προαναφερόμενες, ενώ ανάμεσα στα επιχειρηματικά σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν στο μέλλον είναι η συμβολαιακή κτηνοτροφία για την ανάπτυξη εγχώριας παραγωγής κρέατος.

Σε μεγέθη, η νέα κοινή εταιρεία αποκτά συνολικό τζίρο που ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια ευρώ και κατατάσσεται πρώτη ανάμεσα στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου. Με βάση τους ισολογισμούς το 2021 η μεν Φλωρίδης ΑΕΒΕΚ είχε τζίρο 87 εκατομμυρίων ευρώ, με καθαρά κέρδη μετά τους φόρους 4,58 εκατ. ευρώ, ενώ η Αφοι Νασόπουλοι ΑΕ είχε τζίρο 65,78 εκατ. και καθαρά κέρδη μετά από φόρους 3,47 εκατ. ευρώ.

Τέλος να σημειώσουμε ότι από την Φλωρίδης ΑΕΒΕΚ έχει αποχωρήσει πλέον ο εκ των συνιδιοκτητών Γιάννης Φλωρίδης, ο οποίος έχει ιδρύσει νέα εταιρεία, την Φλωρίδης Κρέατα ΑΕ, με έδρα στο Κρυονέρι Αττικής. Τα καταστήματα λιανικής που διέθεταν από κοινού τα δυο αδέλφια μοιράστηκαν, με τον Χ. Φλωρίδη να διατηρεί την επωνυμία Κρεαταγορές Μελέτης σε δυο από αυτά, ενώ ο Γ. Φλωρίδης μετονόμασε τα άλλα δυο σε Farmily.

01 July 2022
Banner
Banner