Συνάντηση Μπόλαρη με την Ένωση Χολστάιν

07 March 2016

Συνάντηση Μπόλαρη με την Ένωση Χολστάιν

Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Φυλής Χολστάιν που εκπροσωπεί τους Έλληνες παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης. Επί της τραπέζης τέθηκαν τα ιδιαίτερα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος, οι οποίοι εστίασαν ιδιαίτερα στην πτώση των τιμών στο αγελαδινό γάλα, την άρνηση γαλακτοβιομηχανιών να παραλάβουν γάλα από συμβεβλημένους παραγωγούς, την αναγραφή χώρας προέλευσης του προϊόντος στις συσκευασίες, την ευθύνη της πολιτείας να ελέγχει το ισοζύγιο γάλακτος, τις αυξήσεις τιμών στις ζωοτροφές, την συνέχιση του προγράμματος της Ένωσης Χολσταϊν για την γενετική βελτίωση των γαλακτοφόρων αγελάδων, την αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για την αδειοδότηση των σταυλικών εγκαταστάσεων της χώρας και την δυνατότητα ένταξης στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανασυγκρότησης και τη χρηματοδότηση βιομηχανικής μονάδας επεξεργασίας και τυποποίησης του αγελαδινού γάλακτος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημέρωσε κατ΄ αρχήν τον πρόεδρο Αθανάσιο Βασιλέκα και τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης για την συγκρότηση Επιτροπής στο ΥΠΑΑΤ με εντολή σε συνέργειες με τα συναρμόδια υπουργεία να εισηγηθεί την αλλαγή της νομοθεσίας για την χορήγηση νέων σταυλικών εγκαταστάσεων, ώστε να αποφευχθεί  η γραφειοκρατία, να απλουστευτεί η διαδικασία, να μειωθεί το κόστος χωρίς να γίνουν εκπτώσεις στην ποιότητα των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος. Επεσήμανε, ότι στον σχεδιασμό του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και στις κατευθυντήριες αρχές του προβλέπεται η χρηματοδότηση των Ομάδων Παραγωγών των νέων παραγωγών και των μονάδων που επιχειρούν την κάθετη διαχείριση των αγροκτηνοτροφικών προϊόντων και ζήτησε από την Ένωση την σωστή προετοιμασία, την έγκαιρη ενημέρωση από την ίδια την Ένωση και τους γαλακτοπαραγωγούς – μέλη της, ώστε να αξιοποιηθούν στον μέγιστο βαθμό οι χρηματοδοτικές δυνατότητες του Π.Α.Α.

Στην ίδια κατεύθυνση υπογράμμισε τα πλεονεκτήματα των Ομάδων Παραγωγών με σωστή οργάνωση και μάρκετινγκ στους τομείς των προμηθειών και της διαχείρισης που μειώνουν καθοριστικά το κόστος παραγωγής. Εν κατακλείδι, αναφερόμενος στο άμεσο πρόβλημα της μείωσης τιμών, της καταγγελίας συμβάσεων παραλαβής γάλακτος από βιομηχανίες και των καταγγελιών για παραβιάσεις της νομοθεσίας προστασίας των καταναλωτών (από μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης), ο Αναπληρωτής Υπουργός ζήτησε από το προεδρείο της Ένωσης την άμεση υποβολή κειμένου με αναγραφή του προβλήματος με τα συγκεκριμένα στοιχεία ώστε να συγκληθεί επειγόντως σύσκεψη, στην οποία πρέπει να κληθούν να συμμετάσχουν και οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου της Γαλακτοβιομηχανίας για την ολική καταγραφή και αντιμετώπιση του προβλήματος. Το πρόβλημα του γάλακτος με το οποίο ανατρέφουμε τα ελληνόπουλα δεν είναι απλά θέμα τιμής, αλλά και ποιότητας του προϊόντος και η ποιότητα του προϊόντος είναι κρίσιμος παράγοντας που επιβάλλεται να διαμορφώνει τόσο την τιμή, όσο και την πολιτική της χώρας απέναντι στα υψηλής ποιότητας προϊόντα της και τους παραγωγούς τους.

07 March 2016
Banner
Banner