Με συμφωνία για ακατάσχετο λογαριασμό πάνε να πείσουν τους Θεσμούς, ΥΠΟΙΚ και φορείς της αγοράς

31 August 2016

Με συμφωνία για ακατάσχετο λογαριασμό πάνε να πείσουν τους Θεσμούς, ΥΠΟΙΚ και φορείς της αγοράς

Στον τρόπο λειτουργίας του Λογαριασμού μέσω του οποίου θα γίνονται οι συναλλαγές με κάρτες, συμφώνησαν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και εκπρόσωποι των φορέων της αγοράς, στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας.

Στη σύσκεψη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπήρξε συμφωνία επί των αρχών του σχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο στοχεύει στην επέκταση των συναλλαγών με κάρτες ( μέσω POS) και άλλων μορφών συναλλαγών μέσω του Ιντερνέτ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των δημόσιων εσόδων.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού στον οποίο θα εισέρχονται τα έσοδα του κάθε επαγγελματία ή επιχείρησης από τις συναλλαγές μέσω POS, τα έσοδα από τις συναλλαγές μέσω διαδικτύου καθώς και ποσά που θα καταθέτει ο υπόχρεος για την πληρωμή υποχρεώσεων του.

Μέσω του λογαριασμού αυτού και με πάγια εντολή που θα δίνεται από τον κάτοχό του κάθε μήνα θα εξοφλούνται οι φορολογικές του υποχρεώσεις, όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ, ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών καθώς και οι οφειλές που θα έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής.

Από την πλευρά των εμπόρων ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης είχε ήδη καταθέσει σχετικό υπόμνημα σχετικά με τη δημιουργία και τα οφέλη για το δημόσιο από την λειτουργία του συγκεκριμένου λογαριασμού.

Οριστικές αποφάσεις που θα αφορούν στον τρόπο λειτουργίας του λογαριασμού αναμένεται να υπάρξουν σε επόμενες συσκέψεις προκειμένου το σχέδιο να παρουσιασθεί στους εκπροσώπους των Θεσμών που έως τώρα προέβαλαν αντιρρήσεις στην ενεργοποίησή του.

Στη σύσκεψη από την πλευρά των φορέων της αγοράς τέθηκε και το θέμα της επανενεργοποίησης της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμές οφειλές για όσους την έχασαν λόγω των πολύ αυστηρών όρων που προέβλεπε. Το θέμα αναμένεται να τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

31 August 2016
Banner
Banner