Συμφωνία με το Ιράν για το κρέας υπογράφει η Ρωσία

02 February 2016

Συμφωνία με το Ιράν για το κρέας υπογράφει η Ρωσία

Related Articles

Εντός του Ιανουαρίου επρόκειτο να ξεκινήσουν οι παραδόσεις πουλερικών και βόειου κρέατος από το Ιράν στη Ρωσία, ενώ η ρωσική κυβέρνηση υποσχέθηκε να μειώσει τους εισαγωγικούς δασμούς για τις ιρανικές εταιρείες. Παράλληλα οι ιρανικές εταιρείες κρέατος θα αποκτήσουν δικαιώματα αφορολόγητων εξαγωγών κρέατος πουλερικών στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση Ρωσίας, Λευκορωσίας, Καζακστάν, Αρμενίας και Κιργιζιστάν. Αυτά προβλέπει πρόσφατη εμπορική συμφωνία που υπέγραψαν οι υπηρεσίες των δύο χωρών.

Αντίστοιχα δυο ρωσικές εταιρείες θα αποκτήσουν από τον ιρανικό κτηνιατρικό οργανισμό το δικαίωμα πρόσβασης στην ιρανική αγορά για πώληση βόειου κρέατος, κρέατος πουλερικών και υποπροϊόντων.

Επιπλέον οι δύο χώρες διαπραγματεύονται την θέσπιση μέτρων για την ασφαλή διέλευση προϊόντων κρέατος με προορισμό τρίτες χώρες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τις δυο αγορές, αφού με αυτό τον τρόπο αποκτούν πρόσβαση σε χώρες που ήταν δυσπρόσιτες λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους οι ιρανικές εταιρείες θα είναι σε θέση να παραδίδουν 10.000 τόνους κρέατος κοτόπουλου το μήνα, κάτι που θα μπορούσαν ήδη να κάνουν αφού έχουν την ανάλογη έγκριση από τον περασμένο Μάρτιο, αν δεν αντιμετώπιζαν παράλογες επιβαρύνσεις με δασμούς.

Η τρέχουσα ζήτηση της Ρωσίας για εισαγωγές πουλερικών εκτιμάται ότι φθάνει τους 200.000 τόνους ετησίως και οι Ρώσοι φαίνεται ότι αναμένουν ότι το Ιράν θα αναλάβει μια θέση στο εμπόριο τροφίμων για να καλυφθούν οι απώλειες από το εμπάργκο λόγω Ουκρανίας και την αναστολή των γεωργικών συναλλαγών με την Τουρκία.

Ήδη ο οργανισμός εξαγωγικών πιστώσεων της Ρωσίας έχει εγκρίνει την εγγύηση συναλλαγών 10-20 εκατομμυρίων δολαρίων.

02 February 2016
Banner
Banner