Συλλογή υπογραφών για υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης

09 March 2016

Συλλογή υπογραφών για υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης

Εδώ και καιρό οι καταναλωτικές οργανώσεις στην Ευρώπη ζητούν την υποχρεωτική σήμανση της χώρας προέλευσης για όλα τα κρέατα, προωθώντας αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στη Γαλλία η εκεί οργάνωση καταναλωτών «Que Choisir» ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών, έχοντας συγκεντρώσει μέχρι τις 29/2 15.000 υπογραφές.

Στη χώρα μας το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών εξέδωσε δελτίο τύπου με το οποίο καλεί σε συνυπογραφή του αιτήματος:

«Από το 2002, η σήμανση της χώρας προέλευσης, στο βόειο κρέας (νωπό ή κατεψυγμένο), είναι υποχρεωτική.

Από το 2015, έγινε υποχρεωτική η σήμανση της χώρας προέλευσης, για το αιγοπρόβειο κρέας, το χοιρινό, το κατσικίσιο και το κρέας των πουλερικών, με τις ενδείξεις «ανατράφηκε/σφάχτηκε», αλλά χωρίς την ένδειξη της χώρας, όπου το ζώο γεννήθηκε. Υπάρχει και μια εξαίρεση, για τον κιμά και τα τρίμματα κρέατος, όπου οι ενδείξεις Ε.Ε., ή εντός Ε.Ε., είναι υποχρεωτικές.

Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση, για σήμανση, για το κρέας, που υπάρχει μέσα στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Όταν στη σήμανση, αναφέρεται μια χώρα προέλευσης, πρέπει το ζώο να γεννήθηκε, να ανατράφηκε και να σφάχτηκε, σε αυτήν την χώρα.

Πρέπει να πιέσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, να θεσμοθετήσει την υποχρεωτική σήμανση της χώρα προέλευσης για όλα τα κρέατα.

Υπογράφουμε το αίτημα της γαλλικής Οργάνωσης Καταναλωτών «Que Choisir» και όλοι μαζί, απαιτούμε, να υλοποιηθεί η σήμανση αυτή, χωρίς καθυστέρηση, για να γνωρίζουν οι καταναλωτές, από πού προέρχεται το κρέας που βάζουν στο πιάτο τους.

Για να συμμετέχετε στο αίτημα, παρακαλούμε κάντε κλικ εδώ: https://chn.ge/1OV43mN».

09 March 2016
Banner