Συγχαρητήρια του ΣΕΚ για τη βράβευση της Ελληνικής Κόκκινης Φυλής

20 October 2022

Συγχαρητήρια του ΣΕΚ για τη βράβευση της Ελληνικής Κόκκινης Φυλής

Related Articles

Με ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος Παναγιώτης Πεβερέτος και το ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια στους Κτηνοτρόφους – εκτροφείς, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, μέλος ΣΕΚ, που υλοποιεί το Πρόγραμμα «Γενετικοί Πόροι στην κτηνοτροφία» και ιδιαίτερα στον πρόεδρο του συνεταιρισμού, αντιπρόεδρο ΣΕΚ, Δημήτρη Μόσχο και την ταμία, νόμιμη εκπρόσωπο του προγράμματος, μέλος ΔΣ ΣΕΚ, Άννα Μόσχου.

Το έργο πήρε το πρώτο βραβείο στα Rural Inspiration Awards 2022 στην κατηγορία Resilient Futures (Ανθεκτικό Μέλλον) και η βράβευση πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 6 Οκτωβρίου 2022 στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης των Κρατών – Μελών της Ε.Ε.

Ο ΣΕΚ εκφράζει επίσης συγχαρητήρια και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την επιλογή, σύνταξη και υποβολή των αιτήσεων και κυρίως για τη συμμετοχή της φυλής στο ΠΑΑ (Δράση 10.2.1 Γενετικοί πόροι στην κτηνοτροφία).

Ταυτόχρονα στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΚ θεώρησε υποχρέωσή του να υπενθυμίσει και την ιστορία της ανάδειξης της Ελληνικής Κόκκινης φυλής, που έγινε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου το 2010:

«Με την επιστημονική καθοδήγηση του Καθηγητή Ανδρέα Γεωργούδη, Διευθυντή τότε του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. και των συνεργατών του, και σε στενή συνεργασία με τον Κτηνοτρόφο – Επαγγελματία του Κρέατος Αλέξανδρο Ζαγορίτη, μέλος ΔΣ του ΣΕΚ, και σήμερα μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής του, συγκεντρώθηκε το απαραίτητο πληροφοριακό και θεσμικό υλικό περιγραφής της φυλής. Ακολούθως με τη συνεργασία της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης και των Κέντρων Γενετικής Βελτίωσης Ζώων (σήμερα Κέντρα Ζωικών Γενετικών Πόρων) του ΥΠΑΑΤ ολοκληρώθηκε ο φάκελος και έγινε η πράξη αναγνώρισης της Ελληνικής Κόκκινης φυλής και της Ελληνικής Ξανθιάς Φυλής Αγελάδων.

Η αναγνώριση του σύγχρονου τύπου μιας Ελληνικής φυλής αγελάδων, όπως διαμορφώθηκε στο τόπο μας μετά από διασταύρωση εισαγόμενων ζώων με το εγχώριο γενετικό υλικό και μακροχρόνια προσαρμογή των παραγώγων στο περιβάλλον της χώρας μας, έδωσε ταυτότητα στον υφιστάμενο πληθυσμό και δημιούργησε τις προϋποθέσεις σύστασης των οργανώσεων των παραγωγών-εκτροφέων της φυλής που ήταν και οι απαιτήσεις ένταξής τους στο Εθνικό Πρόγραμμα Γενετικής Βελτίωσης..

Τα αποτελέσματα δικαιώνουν τις επιλογές μας και δείχνουν τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητα των κτηνοτρόφων μας να επιτυγχάνουν τον στόχο τους όταν έχουν τα κατάλληλα μέσα και την υποστήριξη.

Τέλος, υπογραμμίζουμε και πάλι τη βαρύτητα που δίνει ο ΣΕΚ στη Γενετική Βελτίωση και στον ρόλο της για την αύξηση της παραγωγικότητας της Κτηνοτροφίας μας, τονίζοντας ταυτόχρονα πως χρειαζόμαστε πάντα καινοτόμες προτάσεις και συλλογική οργανωμένη δουλειά με την κατάλληλη επιστημονική συμμετοχή και καθοδήγηση.

Η συγκεκριμένη πρωτιά αναδεικνύει την αναγκαιότητα υλοποίησης της μελέτης που εκπόνησε ο ΣΕΚ, για την ανασύσταση της Γενετικής Βελτίωσης των Αγροτικών Ζώων στη χώρα μας, την οποία έχει παραδώσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το 2020, με στόχο τη διατήρηση και ανάπτυξη των ελληνικών φυλών αγροτικών ζώων (αιγοπροβάτων βοοειδών κ.α.), την εξασφάλιση της υγείας των ζώων, την ανταγωνιστικότητα της κτηνοτροφίας μας κ.α.».

20 October 2022
Banner