Σχόλιο: Λαϊκή επιβάρυνση από την αύξηση του ΦΠΑ

17 July 2015

Σχόλιο: Λαϊκή επιβάρυνση από την αύξηση του ΦΠΑ

Σοβαρό έσοδο προσδοκά το κράτος από την αύξηση του ΦΠΑ στο βόειο κρέας, όπως δείχνουν κάποιοι πρόχειροι υπολογισμοί. Κι αυτός προφανώς είναι ο λόγος που μέσα σε μια νύχτα έγινε η αλλαγή  στην κλίμακα του ΦΠΑ για το πιο ακριβό, αλλά ταυτόχρονα και το πιο λαϊκό είδος κρέατος -το βόειο.
Κάναμε έναν απλό υπολογισμό. Αθροίσαμε τις ποσότητες νωπού βόειου κρέατος που εισήχθησαν στη χώρα μας το 2014 και το σύνολο των ποσοτήτων που σφάχτηκαν στα ελληνικά σφαγεία την ίδια χρονιά. Τα στοιχεία που χρησιμοποιήσαμε είναι της ΕΛ.ΣΤΑΤ για τις εισαγωγές και του ΕΛΓΟ-Δήμητρα για τις σφαγές (όλα έχουν δημοσιευτεί αναλυτικά σε προηγούμενα και στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Meat News). Το άθροισμα δείχνει 145 χιλιάδες τόνους περίπου. Υπολογίσαμε μια φύρα της τάξης του 15% κατά την επεξεργασία. Στην υπόλοιπη ποσότητα υπολογίσαμε μια μέση τιμή πώλησης 10 ευρώ το κιλό και κάναμε τους υπολογισμούς με τον ισχύοντα συντελεστή ΦΠΑ και τον επικείμενο. Η διαφορά μας εξέπληξε: μιλάμε για 123 εκατ. ευρώ.
Μιλώντας με κάποιον εκπρόσωπο της αγοράς ακούσαμε ένα προβληματισμό μήπως με αυτό το μέτρο επιχειρείται περιορισμός στην κατανάλωση ενός είδους που είναι κυρίως εισαγόμενο. Η αλήθεια είναι ότι ήδη υπάρχει μια στροφή των καταναλωτών στα φθηνότερα είδη, όπως το χοιρινό και το κοτόπουλο. Αλλά το βόειο κρέας είναι το πλέον καταναλώσιμο είδος, είναι ένα είδος που δεν λείπει από κανένα σπίτι, ειδικά από τις οικογένειες με μικρά παιδιά. Ο κιμάς και τα φαγητά που κατασκευάζονται με βάση αυτόν είναι στο τραπέζι των περισσότερων Ελλήνων συχνότερα από οτιδήποτε άλλο. Άλλωστε με τον ακριβότερο ΦΠΑ πλήττεται και η εγχώρια παραγωγή, η οποία έχει πλέον να αντιμετωπίσει και αυξημένο ΦΠΑ σε όλα τα ζώντα ζώα. Και δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί και με τα παρασκευάσματα, τα οποία λογικά (αν ερμηνεύουμε σωστά τη διατύπωση του νόμου) υπάγονται πλέον στο 23%.
Αν προσθέσουμε και την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, που πλήττει και το λαϊκό σουβλατζίδικο, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι ο τομέας του κρέατος επιβαρύνεται με ένα σοβαρό κόστος. Το κρέας που διατηρήθηκε φθηνό σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, αφού παραμένει στην ίδια σχεδόν τιμή εδώ και μια δεκαετία, φαίνεται ότι επιλέχθηκε ως ένα πλατύ καταναλωτικό είδος που μπορεί να φέρει άμεσα έσοδα στο κράτος. Αυτά τα 123 εκατ. ευρώ (ή όσα ακριβώς είναι) θα λείψουν από κάθε τσέπη και κυρίως από την τσέπη των φτωχότερων πολιτών.  Ελπίζουμε η αγορά να αντέξει αυτή την σοβαρή επιβάρυνση και να αποφύγει τους όποιους κλυδωνισμούς.

17 July 2015
Banner