Στο ΥΠΑΑΤ ο Φάκελος για Διεπαγγελματική Φέτας – Ετοιμάζεται όμως και… δεύτερος

04 July 2017

Στο ΥΠΑΑΤ ο Φάκελος για Διεπαγγελματική Φέτας – Ετοιμάζεται όμως και… δεύτερος

Ύστερα από κυοφορία μηνών κατατέθηκε χθες στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο φάκελος για την αναγνώριση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας ΠΟΠ (ΕΔΟΦ). Στο εγχείρημα συμμετέχουν ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εκπροσωπώντας την παραγωγή, και η ΟΔΙΠΠΑΦ με τον Σύλλογο Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας – Ελλάδας εκπροσωπώντας τη μεταποίηση και την εμπορία.

Με Δελτίο Τύπου η ΕΔΟΦ ενημερώνει ότι σκοπός της Οργάνωσης είναι «η ανάπτυξη κάθε δραστηριότητας που θα συμβάλλει στην ορθολογική διαχείριση της αγοράς στον τομέα της Φέτας και του αιγοπρόβειου γάλακτος καθώς και την προώθησή της στην εγχώρια και διεθνή αγορά».

Η νέα Οργάνωση, «λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των καταναλωτών, επιδιώκει την αυστηρή τήρηση των εθνικών και ενωσιακών προϋποθέσεων, προδιαγραφών και όρων που τίθενται για την παραγωγή της ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ, καθώς και τη διασφάλιση από τυχόν απομιμήσεις και παραπλανήσεις του καταναλωτή στα προϊόντα αιγοπρόβειου γάλακτος».

Στην ανακοίνωση της ΕΔΟΦ υπογραμμίζεται επιπλέον ότι «Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας και οι φορείς που την απαρτίζουν είναι πάντα πιστοί στις αρχές της ενότητας και της συμμετοχής όλων, σύμφωνα και με τη φιλοσοφία του ευρωπαϊκού Κανονισμού που διέπει τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις.

Σε μια προσπάθεια συναίνεσης και συμφωνίας με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς τονίζεται ότι η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας ΠΟΠ είναι ανοιχτή για τη συμμετοχή και όλων των άλλων φορέων (ΣΕΒΓΑΠ και ΠΕΚ) που εμπλέκονται στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος, στη μεταποίηση και την εμπορία, όπως αυτό επισημαίνεται και στην εν λόγω αίτηση αναγνώρισης που κατατέθηκε στο ΥΠΑΑΤ.

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι η ευκαιρία, και παράλληλα η μεγάλη ανάγκη να είμαστε όλοι ενωμένοι. Μόνο έτσι θα προστατεύσουμε τη Φέτα ΠΟΠ όπως και τα άλλα τυριά που παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα από αθέμιτες πρακτικές αλλά και από κάθε προσπάθεια σφετερισμού με σκοπό να πετύχουμε την πλήρη κατοχύρωση της Φέτας στις εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτες χώρες.

Από την πλευρά μας θα προασπίσουμε το συμφέρον του προϊόντος και θα συμβάλουμε αποφασιστικά στην ισότιμη συμμετοχή όλων, με σκοπό να προασπισθεί η αναγνωρισιμότητα και η αυθεντικότητά του».

Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα πράγματα στη Διεπαγγελματική της Φέτας δεν είναι πάντως τόσο σαφή, καθώς μπορεί μεν η ΕΔΟΦ να έκανε μια αποφασιστική κίνηση για την αναγνώρισή της, εν τούτοις χθεσινά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για μία παράλληλη προσπάθεια δημιουργίας Διεπαγγελματικής για τη Φέτα, από άλλους φορείς, οι οποίοι μάλιστα αποφάσισαν, εντός 15ημέρου να έχουν καταθέσει καταστατικό και φάκελο έγκρισης στο ΥΠΑΑΤ. Στην πραγματικότητα έχουμε έναν αγώνα δρόμου από δύο πλευρές, οι οποίες δύσκολα γίνεται κατανοητό γιατί δεν ενώνουν τις δυνάμεις τους. Εκτός κι αν οι προσωπικές φιλοδοξίες είναι πιο δυνατές από την ανάγκη να προστατευθεί ένα εθνικό προϊόν όπως η Φέτα. Γι’ αυτόν τον «εμφύλιο» μπορείτε να θυμηθείτε εδώ τι έγραφε παλαιότερα το meatnews.gr

04 July 2017
Banner
Banner