Στο ρυθμό της γρίπης των πτηνών και η Βουλγαρία

04 January 2017

Στο ρυθμό της γρίπης των πτηνών και η Βουλγαρία

Σε τουλάχιστον 26 αγροκτήματα στη Βουλγαρία έχει εξαπλωθεί ο ιός της γρίπης των πτηνών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Γεωργίας της χώρας. Ο αριθμός αυτός είναι περίπου διπλάσιος από εκείνον που είχε ανακοινωθεί πέντε ημέρες πριν.

Οι αρχές, για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, εξέδωσαν απόφαση με άμεση ισχύ, με την οποία απαγορεύουν σε όλη τη χώρα το κυνήγι πτηνών-θηραμάτων και ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στη μαζική σφαγή πουλερικών. Μέχρι αύριο αναμένεται ότι θα έχουν θανατωθεί περισσότερα από 110.000 πουλερικά, κυρίως πάπιες.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό H5N8 είναι το Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) στη νότια Βουλγαρία. Σημειώνεται πάντως ότι η βουλγαρική κυβέρνηση έχει ήδη απαγορεύσει σε εθνικό επίπεδο τις αγορές πουλερικών, αλλά και την αλιεία στις λίμνες και τους υδροβιότοπους με άγρια μεταναστευτικά πτηνά.

Γερμανία, Γαλλία, Ιρλανδία και Ισραήλ βρίσκονται μεταξύ των χωρών που έχουν εντοπίσει κρούσματα του στελέχους αυτού της γρίπης των πτηνών τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ σήμερα η Τσεχική Δημοκρατία ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα γρίπης των πτηνών στο έδαφός της εδώ και μια δεκαετία.

[Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

04 January 2017
Banner
Banner