Στήριξη Κτηνοτρόφων και Γεωργών με μεταφορά πόρων από την ΚΑΠ

25 May 2022

Στήριξη Κτηνοτρόφων και Γεωργών με μεταφορά πόρων από την ΚΑΠ

Τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης έκανε γνωστές στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. ο κ. Γεωργαντάς, περιγράφοντας το ασφυκτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί για τους αγρότες λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μιλώντας στο Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 24/5 στις Βρυξέλλες, ζήτησε τη δυνατότητα μεταφοράς πόρων από την ΚΑΠ για τη στήριξη αγροτών, ιδιαίτερα κτηνοτρόφων, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης επισημαίνοντας ότι «η γενικευμένη κρίση στα νοικοκυριά και η πίεση που δέχεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσης».

Ο κ. Γεωργαντάς, αναφερόμενος στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, τόνισε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες οινοπαραγωγοί, καθώς υπάρχει έλλειψη γυάλινων φιαλών, αφού το βασικό εργοστάσιο κατασκευής τους βρίσκεται στην εμπόλεμη ζώνη.

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να θέσει και το πρόβλημα της εξαγωγής μεταποιημένων οπωροκηπευτικών προς Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία, οι οποίες παρουσιάζουν, όπως είπε, σημαντική μείωση, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες της Επιτροπής για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης μεταφοράς προϊόντων καθώς και πρώτων υλών από την Ουκρανία, ώστε να διασφαλίσει τον σταθερό εφοδιασμό της αγοράς», .

Η μεταφορά πόρων μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αφορά το 5% των αδιάθετων κονδυλίων που προορίζονταν για τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2021-2023.

25 May 2022
Banner
Banner