Στην Ελλάδα ο Επίτροπος Υγείας για την δερματίτιδα

19 November 2015

Στην Ελλάδα ο Επίτροπος Υγείας για την δερματίτιδα

Συνάντηση με τον Επίτροπο Vytenis Andriukaitis, αρμόδιο για την Υγεία και Ασφάλεια Τροφίμων, είχαν σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου και ο αναπληρωτής υπουργός Μάρκος Μπόλαρης. Στη συνάντηση συμμετείχαν στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (DG SANTE) της Ε.Ε., στελέχη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, οι γενικοί γραμματείς του ΥΠΑΑΤ Νίκος Στουπής και Χαράλαμπος Κασίμης, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Τσιάλτας.
Συζητήθηκαν θέματα αρμοδιότητας και ενδιαφέροντος της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και ιδιαίτερα θέματα υγείας των ζώων. Ειδική αναφορά έγινε στο φλέγον θέμα της εισόδου στη χώρα μας (και για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος) της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, ενός πολύ σημαντικού νέου νοσήματος. Τόσο η πολιτική ηγεσία του ΥΠAΑΤ όσο και ο Επίτροπος της Ε.Ε. σημείωσαν με έμφαση την ανάγκη συντονισμού των υπηρεσιών της χώρας μας και των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά το θέμα.
Ο Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου επισήμανε τις ιδιαίτερες προσπάθειες που καταβάλει το στελεχιακό δυναμικό του υπουργείου, υπό αντίξοες συνθήκες και ζήτησε την ουσιαστική αρωγή της Ε.Ε. στις προσπάθειες αυτές. Ο Επίτροπος δεσμεύθηκε ότι η Ε.Ε. θα στηρίξει με πόρους και τεχνογνωσία τις ελληνικές αρχές στο δύσκολο έργο τους.
Οι ελληνικές αρχές θα καταθέσουν το επόμενο διάστημα ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της νόσου και την δημιουργία αποτελεσματικότερου συστήματος πρόληψης των ζωονόσων, με κύριο άξονα την προμήθεια των απαραίτητων εμβολίων απευθείας από την Ε.Ε.

Εντωμεταξύ με απόφαση του γενικού γραμματέα του ΥΠΑΑΤ απαγορεύονται οι μετακινήσεις των βοοειδών (για πάχυνση και αναπαραγωγή) σε όλη την επικράτεια μέχρι τις 31/12/2015, ενώ θα επιτρέπεται η μετακίνηση των βοοειδών μόνο για άμεση σφαγή (από την εκμετάλλευση απευθείας στο σφαγείο), χωρίς εκφόρτωση και επαναφόρτωση και χωρίς ενδιάμεση στάση, κατά τη διάρκεια της διαδρομής, στο πλησιέστερο προς την εκμετάλλευση σφαγείο.
Σε ότι αφορά το ενδοκοινοτικό εμπόριο δεν επιτρέπεται η είσοδος, έξοδος και διέλευση βοοειδών στις περιοχές της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης (Έβρος, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα), στις περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική και Σέρρες) και στη Ν. Λήμνο.

19 November 2015
Banner
Banner