Στη Χαλκιδική πέρασε η οζώδης δερματίτιδα
Related Articles
- Έλεγχοι της EFSA για υπολείμματα κτηνιατρικών φαρμάκων και άλλων ουσιών σε ζωικά προϊόντα – Η χώρα μας μακριά από τους στόχους τη Ε.Ε.
- Σύσκεψη στη Λαμία υπό το ΥΠΑΑΤ και την Περιφέρεια μετά το κρούσμα ευλογιάς σε πρόβατα – Λήψη απαραίτητων μέτρων – Κανένας κίνδυνος μετάδοσης στον άνθρωπο
- Κρούσμα ευλογιάς των προβάτων στη Φθιώτιδα
Τελικά δεν αποφεύχθηκε η είσοδος της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών στην Κεντρική Μακεδονία. Μετά τον Έβρο και την Καβάλα, οι χειρότεροι φόβοι των κτηνοτρόφων επιβεβαιώθηκαν. Τα πρώτα δύο κρούσματα καταγράφηκαν στη Χαλκιδική, γεγονός που προκάλεσε πανικό και έθεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες σε «κόκκινο συναγερμό».
Οι προληπτικοί εμβολιασμοί, που ζητούσαν οι αγελαδοτρόφοι και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν έγινε και δεδομένου ότι η νόσος έχει πάρει χαρακτηριστικά επιδημίας ήταν πλέον θέμα χρόνου να επεκταθεί και στην Κεντρική Μακεδονία, απειλώντας σοβαρά το ζωικό κεφάλαιο των βοοειδών στην περιοχή, που είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, με ανυπολόγιστες καταστροφές.
Τα πρώτα δυο κρούσματα στην Κεντρική Μακεδονία καταγράφηκαν σε σταβλικές εγκαταστάσεις στη Συκιά του δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής και στην Ιερισσό του δήμου Αριστοτέλη.
Καθεμιά από αυτές τις μονάδες έχει από 150 βοοειδή και ήδη οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έλαβαν δείγματα για αναλύσεις, προκειμένου να επιβεβαιώσουν πλέον ότι τα ζώα προσβλήθηκαν από τη συγκεκριμένη νόσο. Για το κρούσμα της Ιερισσού υπάρχει ήδη επιβεβαίωση και αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, ενώ για το κρούσμα της Συκιάς χαρακτηρίζεται «ύποπτο», αλλά οι κτηνίατροι είναι σχεδόν βέβαιοι ότι πρόκειται για την οζώδη δερματίτιδα.
Όλες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν τεθεί σε επιφυλακή, αλλά πέρα από τα όποια μέτρα στη βάση των οδηγιών που έχουν δοθεί, ο απαραίτητος εμβολιασμός δεν έχει γίνει και είναι πιο άμεση η ανάγκη του από ποτέ.
Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Γιάννης Ταχματζίδης, επισήμανε ότι η Περιφέρεια περιμένει ακόμη την έγκριση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να επιτραπεί ο εμβολιασμός όλων των βοοειδών της περιοχής και άμεσα των βοοειδών της Χαλκιδικής και των μονάδων που είναι σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων από τα δύο κρούσματα.
Το «πράσινο φως» αναμένεται όμως από την προηγούμενη εβδομάδα όταν ακόμη η νόσος ήταν στην Καβάλα... Ο κ. Ταχματζίδης τόνισε ότι το κόστος των εμβολιασμών θα επωμιστούν οι κατά τόπους περιφερειακές ενότητες, μαζί με τους κτηνοτρόφους, αλλά για να αρχίσουν οι εμβολιασμοί πρέπει να υπάρχει άδεια του υπουργείου...
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ζητήσει να της χορηγηθούν 140.000 εμβόλια (από 20.000 σε κάθε νομό), ενώ ήδη υπάρχει μια διαθέσιμη ποσότητα για τις περιοχές που έχουν κρούσματα.
Ήδη η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, όπου υπάρχουν και όλα τα βασικά στοιχεία ενημέρωσης για τη νόσο, με την επισήμανση ότι δε μεταδίδεται στον άνθρωπο, αλλά προκαλεί σοβαρότατες καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο.
Στις άμεσες και έμμεσες απώλειες περιλαμβάνονται η απότομη πτώση της παραγωγής γάλακτος, η απώλεια βάρους του σώματος των προσβεβλημένων ζώων, οι αποβολές, η υπογονιμότητα στα θηλυκά ζώα, η προσωρινή ή μόνιμη στειρότητα στους ταύρους, οι απώλειες χρηματοοικονομικών αποδόσεων λόγω της απαγόρευσης διακίνησης, εμπορίας ή εξαγωγής των ζώων, των προϊόντων ή υποπροϊόντων τους, οι υψηλές δαπάνες για τον εμβολιασμό των ζώων.
Ήδη άρχισε στη Χαλκιδική η επιβολή έκτακτων μέτρων βάσει του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν καθορισμό ζώνης προστασίας και επίβλεψης, απολυμάνσεις, χρήση εντομοαπωθητικών και εντομοκτόνων, εξέταση δειγμάτων κτλ.
Στα μέτρα που λαμβάνονται είναι η απαγόρευση εξόδου ζώντων ζώων, κρεάτων ή πτωμάτων ζώων, ζωοτροφών, υλικών, απορριμμάτων, περιττωμάτων, στρώμνης, κόπρου ή άλλων αντικειμένων που ενδέχεται να μεταδώσουν την οζώδη δερματίτιδα.
Αναδημοσίευση: www.voria.gr