Στη Βουλή με ερώτηση η ευλογιά του προβάτου στη Λέσβο
Related Articles
Την έντονη ανησυχία των κτηνοτρόφων της Λέσβου φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος. Στην ερώτηση ο βουλευτής κάνει λόγο για μεγάλες απώλειες που «πλήττουν μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, που οι αρχές –κράτος, Περιφέρεια, Δήμος- αντί να στηρίξουν με ουσιαστικά μέτρα, συμβουλεύουν για το πώς ατομικά ο καθένας θα χειριστεί το θέμα, απειλώντας τους ταυτόχρονα πως αν δεν συμμορφωθούν θα έχουν να αντιμετωπίσουν τσουχτερά πρόστιμα».
Ο βουλευτής καταγγέλλει επιπλέον ότι υπουργείο και Περιφέρεια, σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου, δεν τήρησαν καμιά από τις υποχρεώσεις τους για τον έλεγχο και περιορισμό της νόσου, «ενώ με ευθύνη τους η αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία της Λέσβου είναι υποστελεχωμένη με 4 ουσιαστικά μόνο κτηνιάτρους, με αποτέλεσμα να γίνονται ελάχιστοι κτηνιατρικοί έλεγχοι και οι κτηνοτρόφοι να αναγκάζονται να προπληρώσουν από την τσέπη τους (με άγνωστο το αν και το πότε θα πάρουν πίσω αυτά τα χρήματα) το σύνολο των εξόδων για τη θανάτωση και τη διαχείριση του κοπαδιού». Έτσι, όπως αναφέρει ο βουλευτής, οι παραγωγοί εξαναγκάζονται να προκαταβάλουν πάνω από 500 ευρώ για τη θανάτωση ενός κοπαδιού 100-150 προβάτων.
Παρά τα συνεχή κρούσματα ευλογιάς στο νησί τα τελευταία χρόνια και παρά τις προειδοποιήσεις και υποδείξεις των κτηνιατρικών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, κανένα μέτρο δεν ελήφθη, λέει ο κ. Τάσσος, που καταγράφει μια σειρά αιτημάτων των κτηνοτρόφων της Λέσβου, τα οποία «περιλαμβάνουν την άμεση πληρωμή όλων των εξόδων που έχουν προκαταβάλει για την υλοποίηση του προγράμματος εκρίζωσης, την πλήρη αποζημίωση και την έκτακτη επιδότησή τους για αγορά ζωοτροφών, το πάγωμα των χρεών των πληγέντων στις τράπεζες και στην εφορία, την απαλλαγή τους από ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, Φόρο Εισοδήματος, την εγγραφή τους ως άνεργοι στον ασφαλιστικό τους φορέα. Επιπλέον τη στελέχωση των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών, την επαναλειτουργία του κτηνιατρείου Μανταμάδου, τη δωρεάν εξασφάλιση των απαραίτητων για την εκρίζωση της νόσου υποδομών από το κράτος, τη λήψη μέτρων προστασίας στις πύλες εισόδου του νησιού, τον έλεγχο των ζωοτροφών. Την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού από υπεύθυνους επιστήμονες».
Καταλήγοντας, ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό τι μέτρα θα λάβει για την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των κτηνοτρόφων καθώς και αν προτίθεται να λάβει μέτρα πρόληψης βάσει των σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων ώστε να μην επεκταθεί η νόσος και να αποφευχθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον.