Στη Βουλή και η αναστολή της αύξησης ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου

19 December 2016

Στη Βουλή και η αναστολή της αύξησης ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου

Κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου για τον Πτωχευτικό Κώδικα, το πλαστικό χρήμα κλπ., η τροπολογία με την οποία διατηρείται το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ σε μερικά νησιά του Αιγαίου, κάτι που αναμενόταν ούτως ή άλλως μετά τη σχετική από τις 8/12 εξαγγελία του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία αναστέλλεται, για το έτος 2017, η κατάργηση των μειωμένων (κατά 30%) συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου). Στα νησιά δηλαδή στα οποία αφορά η τροπολογία, θα εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι μειωμένοι συντελεστές μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017. Σημειώνεται ότι η αναστολή δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας,
«4. Μέχρι 31.12.2017 για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου πλην της Ρόδου και της Καρπάθου, οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον πρόκειται για αγαθά, τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:
α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτά,
β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά,
γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκαταστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,
δ) εισάγονται στα νησιά αυτά.
Η πιο πάνω μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα»

Από την εξέλιξη αυτή, υπολογίζεται ότι θα προκληθεί μείωση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, για το έτος 2017, η οποία εκτιμάται στο ποσό των 50 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά θα αναπληρωθούν από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 15 Δεκεμβρίου υπερψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής και η άλλη εξαγγελία του πρωθυπουργού, για το έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους, η οποία προκάλεσε τις αντιδράσεις των Θεσμών.

19 December 2016
Banner
Banner