SOS από τους κτηνοτρόφους για άμεση παρέμβαση του κράτους

11 July 2022

SOS από τους κτηνοτρόφους για άμεση παρέμβαση του κράτους

 Οι κτηνοτρόφοι της χώρας βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής, προειδοποιώντας πως το αυξανόμενο κόστος παραγωγής που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα συνεχιστεί και τα επόμενα δύο χρόνια, θα προκαλέσει σοβαρή έλλειψη πρόβειου γάλακτος με απρόβλεπτες συνέπειες και για τη φέτα.

Στη συνάντηση που είχαν, στις 5 Ιουλίου, τα μέλη της Πανελλήνιας Ομάδας Παραγωγών Αιγοπρόβειου Γάλακτος (ΠΟΠΑΓ) συζήτησαν για το κόστος παραγωγής αναφέροντας πως είναι ασύμφορο για να συνεχίσει ο κτηνοτρόφος να παράγει, με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν προχωρήσει στο σφάξιμο κοπαδιών, αφού και δεν μπορούν να ταΐσουν τα ζώα τους. Χαρακτηριστικά, μάλιστα, τόνισαν πως το κόστος παραγωγής ενός κιλού πρόβειου γάλακτος φτάνει στα 1,65 ευρώ, ενώ η τιμή για τον παραγωγό φτάνει στα 1,30 ευρώ.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας Γιώργος Βαϊόπουλος, μίλησε για το κόστος παραγωγής της ενέργειας το οποίο έχει αυξηθεί 100%, αλλά και για τις τιμές των ζωοτροφών, λέγοντας πως την προηγούμενη χρονιά το τριφύλλι από 17 λεπτά έχει αυξηθεί στα 27 λεπτά, το κριθάρι από 17 λεπτά στα 35 λεπτά, το καλαμπόκι από 21 λεπτά στα 42 λεπτά, η σόγια από 40 λεπτά στα 65 λεπτά.

Σε δηλώσεις που έκανε στο larisanet είπε: «Τα κόστη μας έχουν διαμορφωθεί έτσι που είναι ασύμφορο να παράγουμε το γάλα με αυτές τις τιμές. Σε σύγκριση με το 2021 βλέπουμε μία αύξηση 40% στο κόστος παραγωγής που αυτό πρέπει να μεταφερθεί στην τιμή. Αυτή τη στιγμή σφάζονται κοπάδια και όταν μιλάμε για 680.000 τόνους πρόβειο γάλα πέρυσι, φέτος έχουμε 500.000 και η κατηφόρα είναι ασταμάτητη. Θα φτάσουμε μετά από δυο χρόνια να μην έχουμε πρόβειο γάλα στην Ελλάδα».

Ο Αργύρης Μπαϊρακτάρης πρόεδρος του Αγροτικού-Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, με εμφανή ανησυχία, είπε πως «τα κοπάδια μας χάνονται και πρέπει να συσπειρωθούμε ώστε να καθορίζουμε εμείς αυτό που πρέπει να πουλάμε». Ενώ ο Θωμάς Καρυπίδης, πρόεδρος του Αγροδιατροφικού Συλλόγου Παιονίας του νομού Κιλκίς περιέγραψε την κατάσταση στην περιοχή του, λέγοντας πως αυτή τη στιγμή καταγράφεται απώλεια ζωικού κεφαλαίου 20% και στο τέλος της χρονιάς αναμένεται α φτάσει το 30%. «Αυτό θα φέρει προβλήματα στην ελληνική αγορά γιατί η παραγωγή γάλακτος δεν θα είναι επαρκής για τις γαλακτοβιομηχανίες. Αν δεν πάρουν αποφάσεις να χρηματοδοτήσουν στην προβατίνα 25 ευρώ και στην αγελάδα 200 ευρώ αυτοί οι δυο κλάδοι θα εξαφανιστούν και το 2023 θα πέσουμε στο 50% του ζωικού κεφαλαίου της Ελλάδας»

Πηγή: kalavrytanews.com

11 July 2022
Banner
Banner