Σκληρή επιστολή-απάντηση της ΠΟΚΚ για τις ελληνοποιήσεις στο κρέας

05 April 2017

Σκληρή επιστολή-απάντηση της ΠΟΚΚ για τις ελληνοποιήσεις στο κρέας

Με έκπληξη, αγωνία και αγανάκτηση υποδέχθηκε η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Κρεοπωλών – ΠΟΚΚ, την ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας – ΣΕΚ για το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ περί ελληνοποιήσεων το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 24 Απριλίου.

Για υπαναχωρήσεις και αποσιωπήσεις από την πλευρά του ΣΕΚ μιλούν τα στελέχη της ΠΟΚΚ (και οι δύο φορείς είναι μέλη της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος - ΕΔΟΚ), που απευθύνουν μια σκληρή επιστολή στη Διοίκηση του Συνδέσμου των Κτηνοτρόφων. Με κρίσιμα ερωτήματα, υπενθυμίσεις, και επαναλαμβάνοντας προτάσεις προσέγγισης του προβλήματος, η επιστολή της ΠΟΚΚ συντάχθηκε υπό τον τίτλο «Όμορφα λόγια ακούς από πολλούς… ΑΛΗΘΕΙΕΣ;;;». Καταλήγει, δε, με νόημα: «Εκείνον που θέλει οι μοίρες τον οδηγούν, εκείνον που δε θέλει τον σέρνουν. Εμείς θέλουμε… Εσείς;»

Η μακροσκελής επιστολή, με την οποία η ΠΟΚΚ διαμηνύει πως είναι έτοιμη να παλέψει για τον Έλληνα κρεοπώλη «ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό», έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι Κύριοι της Διοίκησης του ΣΕΚ,

Καταρχήν να σας συγχαρούμε για την επανεκλογή σας στο προεδρείο του ΣΕΚ.

Με μεγάλη έκπληξη, αγωνία και αγανάκτηση, πληροφορηθήκαμε από μέσα κοινωνικής δικτύωσης την από 31/3/2017 ανακοίνωσή σας, με θέμα τις ελληνοποιήσεις γάλακτος και κρέατος, ενώ άλλα μας είπατε και υποστηρίξατε στη Θεσσαλονίκη. Και κυρίως την εμμονή σας στο θέμα της αλλαγής της ΚΥΑ από τη ζυγιστική στην ταμειακή. Ξεχνώντας βέβαια σκόπιμα, ότι η ΠΟΚΚ πριν από τέσσερα χρόνια περίπου τον ίδιο καιρό, είχε προσκαλέσει στο ΥΠΑΑΤ συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων και κυρίως τον ΣΕΚ, για να βάλουμε τις βάσεις για την ανάπτυξη και προκοπή των κλάδων μας. Τότε αν θυμάστε καλά το πρόβλημά σας ήταν ότι τα ζώα σας υποσιτίζονταν, και άλλα που δεν είναι της παρούσης να αναφερθούν. Ξεχάσατε όμως και τις θέσεις τις ΠΟΚΚ, θα αναφέρω μόνο μία: «Κύριε υπουργέ, και δώδεκα ευρώ να πληρωθούν τα αρνιά και τα κατσίκια, οι παραγωγοί πάλι μέσα θα είναι». Σας το θυμίζουμε όχι για τίποτε άλλο, αλλά για να μάθουν και οι υπόλοιποι του ΣΕΚ τις θέσεις μας προς τους κτηνοτρόφους.

- Έκπληξη, γιατί πριν από λίγο καιρό στην Γενική Συνέλευση της ΕΔΟΚ τέθηκαν επί τάπητος όλα αυτά τα θέματα, με την ΕΔΟΚ να ανακοινώνει προς όλα τα μέλη της, αλλά και προς τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού, πως βάζει τις βάσεις για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση και υλοποίηση τεχνικών, οι οποίες θα εφαρμοστούν από όλους τους κρίκους της αλυσίδας του κρέατος, για να παταχθούν οι ελληνοποιήσεις.

- Αγωνία, γιατί ενώ η ΕΔΟΚ έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τον Υπουργό και τους Υφυπουργούς του ΥΠΑΑΤ, οι υπηρεσίες του Υπουργείου επιδεικνύοντας υπερβάλλοντα ζήλο, με συζητήσεις με φορείς που εκπροσωπούν κάποιους κλάδους άσχετους με την ΕΔΟΚ, συνέγραψαν στην εν λόγω ΚΥΑ αυτά που εδώ και χρόνια επιθυμούσαν, χωρίς να συμπεριληφθεί τίποτα περισσότερο. (Όπως π.χ. η πρόταση της ΠΟΚΚ να απαιτείται η προέλευση σε κάθε έντυπη, τηλεοπτική και ραδιοφωνική διαφήμιση, να υπάρχει η προέλευση σε κάθε ταμπέλα των καταστημάτων –είτε βιτρίνας, είτε τζαμαρίας– να υπάρχει η προέλευση σε κάθε μαγαζί που πουλάει σε καταναλωτή κρέας, ωμό ή μαγειρεμένο–ψημένο, δηλαδή fast food, ταβέρνες, μαγειρεία κλπ.).

- Αγανάκτηση, γιατί δυστυχώς στοχοποιείτε τον παραδοσιακό κρεοπώλη, ενώ ξέρετε ότι είναι ο μόνος που δίνει αξία στο προϊόν σας, ώστε να πωληθεί όπως πρέπει στον καταναλωτή, αλλά και εναντιώνεστε και αμφισβητείτε τον πρόεδρο της ΕΔΟΚ, που είναι κτηνοτρόφος, μέλος του ΣΕΚ και ο άνθρωπος που προτείνατε να βγάλει εις πέρας την Διεπαγγελματική. Στην ανακοίνωσή σας αναφέρετε ότι «κάθε παραπάνω χρονοτριβή –μέσω παρελκυστικών τακτικών– για τη λήψη και εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων για την πάταξη των ελληνοποιήσεων (ήτοι αναγραφή στις ταμειακές κλπ.) θα αποτελέσει την οριστική ταφόπλακα για την ελληνική κτηνοτροφία και θα επιτρέψει τη συνέχιση παραπλάνησης–εξαπάτησης του καταναλωτή. Αυτή η παράγραφος γεννάει από μόνη της κάποια τεράστια ερωτήματα:

  • Ποιες εννοείτε παρελκυστικές τακτικές;
  • Ποιος είναι αυτός που συμφώνησε για τα προτεινόμενα μέτρα;
  • Ποιος είναι αυτός που παραπλανά τον καταναλωτή, όταν ο ίδιος ο αντιπρόεδρός σας σε συνέντευξη στην « Ύπαιθρο Χώρα», καταγγέλλει ότι τα ελληνοποιημένα πάνε στις μεγάλες αλυσίδες (με ποιανού πλάτες άραγε;) Και ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ρεθύμνου καταγγέλλει ότι στις ελληνοποιήσεις εμπλέκονται και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι προμηθεύονται –λέγοντας ψέματα– ασύστολα τα ενώτια;
  • Πού σφάζονται τα μη γεννημένα στην Ελλάδα ζώα και πώς ελληνοποιούνται τα ήδη σφαγμένα και με ποιες τακτικές;
  • Και πού άραγε βρίσκονται οι τεράστιες ελλιπείς γεννήσεις από τα δηλωθέντα ζώα;

Αυτά κύριοι είναι ερωτήματα που τα έχει αφουγκραστεί η ΕΔΟΚ, στην οποία όλοι όσοι είμαστε μέλη, έχουμε δεχθεί να υποχωρήσουμε σε πολλά πράγματα για το κοινό καλό. Για να γίνει όμως αυτό, δεν γίνεται να στοχοποιείται μόνιμα ένας κλάδος και κάποιοι να μένουν επιλεκτικά έξω από τη «μάχη», ρίχνοντας απλά και μόνο «πυροτεχνήματα».

Αξιότιμοι Κύριοι του ΣΕΚ, υπάρχουν επίσης κάποια καίρια ερωτήματα που εδώ και χρόνια αναζητούν απαντήσεις, τις οποίες ποτέ δεν είχε κανένας δώσει. Οι περισσότεροι από εσάς είστε για πολλά χρόνια συνδικαλιστές των κτηνοτρόφων, οπότε μπορείτε να απαντήσετε.

  • Γιατί η ΕΔΟΚ ψάχνει για «στέγη» αφού την διώχνουν από το κτίριο της ΠΑΣΕΓΕΣ και γιατί διαλύεται η ΠΑΣΕΓΕΣ αφού όλα βαίνουν καλώς με τους διοικούντες της;
  • Γιατί ενώ υπάρχει ο ΣΕΚ, δημιουργήθηκε και η ΠΕΚ, αφού αντιπροσωπεύουν τους ίδιους ανθρώπους, με τα ίδια συμφέροντα;
  • Γιατί ενώ υπήρχε Πανελλήνια Ένωση Χοιροτρόφων δημιουργήθηκε και νέα Ένωση;
  • Γιατί δεν έχει βγει (ακόμη) κανένας να κλείσει τα σύνορα που μπαίνουν τα ξένα αρνιά, τα οποία θα πωληθούν για ελληνικά;
  • Γιατί αφήνετε κάθε χρόνο πρώτα να γίνουν τα παζάρια για τα αμνοερίφια και δεν αντιδράτε βλέποντας τις μεγάλες αλυσίδες να ξεφτιλίζουν το προϊόν σας, πουλώντας κατά πολύ χαμηλότερα της αγοράς του παραγωγού;
  • Γιατί κλείνετε για κάθε σας διαμαρτυρία τους δρόμους ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΤΕ μια φορά να κλείσετε Μεγάλη Εβδομάδα όλους όσους πωλούν κάτω του κόστους;

Αξιότιμοι Κύριοι του ΣΕΚ, ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε σαν κλάδος πάντα δίπλα στον κτηνοτρόφο, οι ζωές μας είναι αλληλένδετες, όπως και η επιβίωσή μας. Δεν δεχόμαστε όμως επ’ ουδενί μαθήματα για πράγματα που αφορούν αποκλειστικά εμάς, τονίζοντας απλά ότι η ΠΟΚΚ είναι έτοιμη να προτείνει, να αντιμετωπίσει και να παλέψει για τον Έλληνα παραδοσιακό κρεοπώλη, με ό,τι και αν συνεπάγεται αυτό.

Εκείνον που θέλει οι μοίρες τον οδηγούν, εκείνον που δε θέλει τον σέρνουν. Εμείς θέλουμε… Εσείς;»

* Για να έχει ο αναγνώστης υπόψη τη συνέχεια των γεγονότων, υπενθυμίζουμε ότι η επιστολή της ΠΟΚΚ ήρθε ύστερα από μια σειρά εξελίξεων των τελευταίων ημερών, που ξεκίνησαν με την κατάθεση προς δημόσια διαβούλευση νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ για τις ελληνοποιήσεις και την αποτύπωση της προέλευσης κρέατος στην ταμειακή μηχανή, ακολούθησε η αντίδραση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), και αμέσως μετά ήλθε σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, απάντηση στην οποία αποτελεί η σημερινή επιστολή της Ομοσπονδίας των Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ).

05 April 2017
Banner
Banner