Σύνδεσμος εμπιστοσύνης χονδρεμπορίου-λιανεμπορίου-καταναλωτή, η πρωτοβουλία “Αγαπώ την αγορά μου”

07 May 2018

Σύνδεσμος εμπιστοσύνης χονδρεμπορίου-λιανεμπορίου-καταναλωτή, η πρωτοβουλία “Αγαπώ την αγορά μου”

Στο πλαίσιο της τελετής έναρξης της παγκόσµιας καµπάνιας «Love Your Local Market» 2018, που φιλοξενεί ο Οργανισµός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ των Αγορών, υπό την αιγίδα της Παγκόσµιας Ένωσης Χονδρεµπορικών Αγορών (WUWM). Η τελετή υπογραφής έγινε το περασμένο Σάββατο 5/5 στην Αθήνα, στο Αµφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, σε μια εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκαν 30 εκπρόσωποι 19 Αγορών, από 14 χώρες.

Η τελετή ξεκίνησε με ομιλία της Διευθύνουσας Συμβούλου του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Στεφανίας Γεωργακάκου – Κουτσονίκου, η οποία καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό του θεσμού, τονίζοντας πως πρωτοβουλίες όπως το «Αγαπώ την Αγορά μου» φέρνουν σε επαφή το κοινό με τις τοπικές αγορές, συμβάλλουν στην εμβάθυνση της εμπιστοσύνης μεταξύ χονδρικών, λιανεμπορικών αγορών και καταναλωτών ενώ οδηγούν στην περαιτέρω αναβάθμισή τους.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του τομέα Λιανικών Αγορών της WUWM (World Union of Wholesale Markets), Jean-Paul August, υπογράμμισε το ρόλο των χονδρικών αγορών στις λιανικές αγορές, κι αυτές με τη σειρά τους στις τοπικές κοινωνίες, ενώ αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο της WUWM και σημείωσε πως οι Αγορές εξελίσσονται σε όλο τον κόσμο με πρωτοβουλίες και δράσεις όπως αυτή, και με κατεύθυνση την αγροτοδιατροφή και την ποιότητα των προϊόντων.

Εκ μέρους του υπουργείου Οικονομίας, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Δημήτρης Αυλωνίτης, ο οποίος τόνισε πως η εκδήλωση συμπίπτει με την εκπόνηση και επεξεργασία του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, στο οποίο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη μεταποίηση και τα logistics, προκειμένου να αναδειχθεί η δυναμική της χώρας και να συνδεθούν οι αλυσίδες διακίνησης με τις αλυσίδες αξίας. Οι κεντρικές αγορές, όπως ο ΟΚΑΑ, και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές δείχνουν δυναμική εξωστρέφειας και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος για συνέργειες, πρόσθεσε ο κ. Αυλωνίτης.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος υπογράμμισε πως η Αγορά ταυτίζεται με τη Δημοκρατία, επειδή δεν έχει μονοπωλιακό χαρακτήρα, μπορεί κανείς να επιλέξει ελεύθερα, κι άρα εξασφαλίζεται η ποιότητα. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ενεργειακή αξιοποίηση των υποπροϊόντων που παράγονται στις Αγορές, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν χώρους για άντληση πρόσθετων πόρων και ταυτόχρονα προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και στη σημασία τους για την κυκλική οικονομία.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης

Παπαδημούλης: Προτεραιότητα η οργανωμένη στήριξη της ελληνικής παραγωγής

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος τόνισε πως η πρωτοβουλία διοργάνωσης από τον ΟΚΑΑ, στην Αθήνα, του φετινού «Love Your Local Market», συμπίπτει με τα πρώτα βήματα της χώρας μας στην ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση, βάσει ενός νέου προτύπου εξωστρέφειας και βελτίωσης ποιότητας, κι όχι ενός παρωχημένου μοντέλου που βασιζόταν στα δανεικά. «Άρα είναι μία ακόμη ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», υπογράμμισε.

Τόνισε πως ο πανευρωπαϊκός θεσμός «Αγάπησε την Αγορά σου» αποτελεί μια πολύ σημαντική γιορτή για τις τοπικές αγορές, μια πρωτοβουλία που ενώνει μικρές και μεγάλες αγορές, που αναδεικνύει ποιοτικά προϊόντα που διακινούνται σε όλη τη χώρα, αλλά και ότι οι τοπικές αγορές πάντοτε αποτελούσαν χώρο συνάντησης ανθρώπων, με τη σημασία τους τόσο για την ανάπτυξη της παραγωγής, όσο και για την άμεση επαφή εμπόρων-καταναλωτών να είναι σημαντική.

Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε πως η οργανωμένη στήριξη της ελληνικής παραγωγής και η ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα δεν μπορούν παρά να αποτελούν προτεραιότητα για μια κυβέρνηση που επιδιώκει ένα υγιές και αναπτυξιακό μοντέλο, που στηρίζει τις παραγωγικές δυνάμεις και απομονώνει πρακτικές που στρεβλώνουν την αγορά. «Αυτή είναι και πρέπει να είναι η βασική στρατηγική επιδίωξη κάθε προοδευτικής κυβέρνησης, και αυτό ακριβώς επιδιώκει η σημερινή πολιτική ηγεσία», σημείωσε.

«Πρέπει όλοι να λειτουργήσουμε με διάθεση εκσυγχρονισμού και αύξησης των συνεργειών», υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στόχος –είπε- είναι η βελτίωση των συνεργειών μεταξύ χονδρικού, λιανικού εμπορίου, τοπικών αγορών και κοινωνίας, κι αυτό για τη χώρα μας αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Αθήνα αποτελεί έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο τουριστικό προορισμό. «Η κουζίνα αποτελεί μέρος του πολιτισμού ενός τόπου και η διεθνής τάση που είναι να προτιμούνται τα τοπικά προϊόντα διατροφής παίζουν σημαντικό ρόλο όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και για τους επισκέπτες ενός τόπου κι αυτό τον τομέα η χώρα μας μπορεί να τον αξιοποιήσει ιδιαίτερα».

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογράμμισε, έχει ιδιαίτερη σημασία η αύξηση των συνεργειών μεταξύ παραγωγών, λιανεμπόρων και καταναλωτή και η αλυσίδα αυτή να γίνεται διαφανής, χρήσιμη και αποτελεσματική για όλους. Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο προσπαθεί να ενισχύσει τη νομοθεσία για να διευκολύνει την περαιτέρω ανάπτυξη των συνεργειών για την ανάπτυξη της τοπικής και της κυκλικής οικονομίας, ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης, που τόνισε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να ενισχύονται και να αναπτύσσονται παρόμοιες πρωτοβουλίες και να οργανώνεται η σύνδεση μικρών παραγωγών με το χονδρεμπόριο και το λιανεμπόριο.

Μετά τις ομιλίες, υπεγράφη το Πρωτόκολλο Συνεργασίας µεταξύ των Αγορών που συµµετέχουν στην παγκόσμια καμπάνια «Love Your Local Market» 2018.

07 May 2018
Banner
Banner