Με τον Τομεάρχη Αγροτικών του ΚΙΝ.ΑΛ. Απ. Πάνα, συναντήθηκε ο υπουργός ΑΑ&Τ

04 February 2021

Με τον Τομεάρχη Αγροτικών του ΚΙΝ.ΑΛ. Απ. Πάνα, συναντήθηκε ο υπουργός ΑΑ&Τ

Ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής Απόστολος Πάνας, έπειτα από πρόσκληση του Υπουργού  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού  πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας με θέματα που κάλυπταν ευρύ φάσμα της αγροτικής πολιτικής, ενώ τέθηκαν επί τάπητος και από τις δύο πλευρές τα βασικότερα επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους .

O κ. Λιβανός έθεσε τους  άξονες που κινείται ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δίνοντας έμφαση στην κατάρτιση, την ελληνική διατροφή, τη ρευστότητα και την πολιτική συναίνεση, ενώ προτεραιότητα της υπουργικής του ατζέντας είναι η ΝΕΑ ΚΑΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Από τη πλευρά ο κ. Πάνας αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος παραγωγής και εκτός από την ανάγκη ρύθμισης του «αγροτικού πετρελαίου», εστίασε στα αρδευτικά έργα που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής και θα στρέψουν τους αγρότες σε δυναμικές καλλιέργειες. Επίσης εξέφρασε την ανησυχία του για τις χαμηλές τιμές των βασικών αγροτικών προϊόντων.

Στη συζήτηση  τέθηκαν και επίκαιρα ζητήματα που αφορούν την Χαλκιδικήμεταξύ άλλων, τα προβλήματα των εργατών γης ,την επιστρεπτέα προκαταβολή, τις αποζημιώσεις  covid-19, τα προβλήματα των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης.

Όσον αφορά το θέμα των εργατών γης, ο Υπουργός και ο Βουλευτής συμφώνησαν, ότι είναι αποτελεσματικότερο η μετάκληση εργατών γης να γίνει και φέτος με το ίδιο καθεστώς που εφαρμόστηκε πέρσι, με ιδιαίτερη προσοχή ως προς την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ενώ ο κ. Πάνας  επεσήμανε στον Υπουργό, πως είναι αναγκαίο, η διαδικασία να ξεκινήσει νωρίτερα και αιτήθηκε  την περαιτέρω απλοποίησή της, ως προς την έκδοση ΑΦΜ και ΑΜΚΑ για τα εργόσημα , πρόταση με την οποία συμφώνησε και ο Υπουργός . 

Ο κ. Πάνας ταυτόχρονα, ζήτησε να ενημερωθεί και για την εξέλιξη της διαδικασίας των αποζημιώσεων μέσω των ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ) του 2017 για τα σιτηρά στη Χαλκιδική  για τις οποίες μάλιστα έχει προχωρήσει και σε σχετική κοινοβουλευτική παρέμβαση. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε, ότι ολοκληρώνονται τα πορίσματα και θα κοινοποιηθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες μέχρι μέσα Φεβρουαρίου.

Αναφορικά με τους κλάδους που επλήγησαν από τον covid-19, ο κ. Πάνας έκανε ειδική αναφορά στην επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής εστιάζοντας στις πολύ χαμηλές φετινές  τιμές, ζητώντας τη λήψη ενισχυτικών μέτρων, για τα οποία είχε άλλωστε δεσμευθεί στον Βουλευτή  ο πρώην Υπουργός κ. Βορίδης σε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή.

Όσον αφορά το θέμα των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης στο ερώτημα του Βουλευτή, αν θα προκύψει επιπλέον χρηματοδότηση από την ενδιάμεση περίοδο 2021-2023 ή μέσω των ενισχύσεων για τον covid-19, ο Υπουργός απάντησε, πως θα εξετάσει το ζήτημα σε συνάρτηση με τις κοινοτικές οδηγίες.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την ανάγκη αντιμετώπισης των παράνομων ελληνοποιήσεων γάλακτος, αλλά και για την επιβάρυνση των κτηνοτρόφων από την κατακόρυφη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών. Σχετικά με την πορεία των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, η ολοκλήρωση των οποίων έχει παραταθεί για δύο χρόνια και υλοποιείται από τις Περιφέρειες, ο κ. Λιβανός ανέφερε, ότι το Υπουργείο παρακολουθεί συνεχώς και με τη δέουσα προσοχή την όλη διαδικασία και όπου χρειαστεί οι Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ θα συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης   και ο κ. Πάνας  με την ιδιότητά του, ως Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής ,θα παραμείνουν σε διαρκή επικοινωνία και στενή συνεργασία, με στόχο να διευθετηθούν τόσο επίκαιρα ζητήματα που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας, όσο και τα πάγια αιτήματα του αγροτικού κόσμου της Χαλκιδικής.

04 February 2021
Banner
Banner