Συναγερμός και στην Ισπανία για τη γρίπη των πτηνών

12 January 2022

Συναγερμός και στην Ισπανία για τη γρίπη των πτηνών

Εντατικοποιεί η Καταλονία τα μέτρα επιτήρησης και προστασίας για τη γρίπη των πουλερικών H5N1, μετά την επιβεβαίωση της παρουσίας του ιού σε πέντε άγρια πτηνά που βρέθηκαν στη Λέιδα.

Πρόκειται για τέσσερις κύκνους και έναν πελαργό, για τους οποίους τα εργαστηριακά αποτελέσματα που επιβεβαίωσαν τη μόλυνση με τον H5N1 κυκλοφόρησαν αυτήν την εβδομάδα.

Εδώ και αρκετά χρόνια, στην Ισπανία δεν είχαν σημειωθεί κρούσματα της νόσου και η χώρα εξακολουθεί να έχει το καθεστώς της «απαλλαγμένης από τη γρίπη των πτηνών» – είναι συνεπώς ελεύθερη να εξάγει κρέας και προϊόντα κρέατος πουλερικών σε τρίτες χώρες. Ωστόσο, ο ιός είναι πλέον παρών σε πτηνοτροφικές μονάδες στην Πορτογαλία και στη Γαλλία απειλώντας να εξαπλωθεί και στην ισπανική επικράτεια.

Στη χώρα έχουν εγκριθεί πλέον πιο αυστηρά μέτρα, από την απαγόρευση του κυνηγιού αγριόχηνας και αγριόπαπιας, μέχρι την προστασία των δεξαμενών νερού σε πτηνοτροφεία, ώστε να μην είναι προσβάσιμες σε άγρια πτηνά.

Όσον αφορά την Καταλονία, ετοιμάζεται ρύθμιση με βάση την οποία τα μέτρα βιοασφάλειας θα επεκταθούν σε όλους ανεξαιρέτως τους δήμους του κρατιδίου. Η σχετική Απόφαση θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες και θα ισχύει έως τις 20 Απριλίου, περίοδο κατά την οποία είναι υψηλός ο κίνδυνος λόγω της μεγαλύτερης εισροής μεταναστευτικών πτηνών από τη βόρεια Ευρώπη.

[Πηγή: euromeatnews.com]

12 January 2022
Banner
Banner