Σημαντική αύξηση τζίρου στα κρεοπωλεία τον Απρίλιο κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ

01 July 2022

Σημαντική αύξηση τζίρου στα κρεοπωλεία τον Απρίλιο κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ

Μια εικόνα σημαντικής αύξησης του κύκλου εργασιών στον τομέα λιανικού εμπορίου κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή τον Απρίλιο 2022. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τον Απρίλιο ανήλθε σε 3,04 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 9,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα (Απρίλιος) του 2021 που είχε διαμορφωθεί σε 2,77 δισ. ευρώ και αύξηση 8,9% σε σχέση με τον ακριβώς προηγούμενο μήνα (Μάρτιος 2022) που είχε διαμορφωθεί σε 2,80 δισ. ευρώ.

Ο μήνας Απρίλιος είναι ο μήνας του Πάσχα. Λογικό είναι να έχει καταγραφεί αύξηση κατανάλωσης. Ήταν η πρώτη μεγάλη "έξοδος" από τα μεγάλα αστικά κέντρα μετά από δυο χρόνια περιορισμών λόγω covid-19, ενώ αυτό το μήνα υπάρχει αύξηση διαθέσιμων εισοδημάτων, λόγω του δώρου που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Πέρα από αυτό το στοιχείο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη όμως και την ανοδική πορεία των τιμών. Με προηγούμενη ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ έχει καταγράψει αύξηση του δείκτη τιμών τον Απρίλιο με 10,2% (έναντι του Μαρτίου) για να φθάσει στο ρεκόρ δεκαετίας τον Μάιο με αύξηση 11,3%. Άρα η αύξηση τζίρου που εμφανίζεται στο λιανικό εμπόριο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ξέφρενη ανοδική πορεία των τιμών.

Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να εξετάσουμε και την αύξηση στον τζίρο των κρεοπωλείων, όπως αυτή καταγράφεται από την ΕΛΣΤΑΤ. Όπως φαίνεται και στον πίνακα που παραθέτουμε, τον Απρίλιο ο κύκλος εργασιών των εξειδικευμένων καταστημάτων κρέατος παρουσίασαν αύξηση 12,5% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021 και 53,4% σε σχέση με τον μήνα Μάρτιο 2022.

Στον παρακάτω πίνακα παραθέτουμε τους κωδικούς των εμπορικών επιχειρήσεων τροφίμων. Η 2η κατηγορία αφορά τα σούπερ μάρκετ:

01 July 2022
Banner