Σεμινάριο της ΒΑΜΒΑΚΑΣ για τις νέες τάσεις στη συσκευασία προϊόντων κρέατος και τυροκομικών

19 February 2019

Σεμινάριο της ΒΑΜΒΑΚΑΣ για τις νέες τάσεις στη συσκευασία προϊόντων κρέατος και τυροκομικών

Καθηγητές και φοιτητές της Σχολής Le Monde είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαδραστικό σεμινάριο για τις «Καινοτομίες στη συσκευασία των προϊόντων κρέατος, αλλαντικών, τυροκομικών και έτοιμου φαγητού» από τον Τεχνολόγο Τροφίμων και υπεύθυνο του τομέα Συσκευασίας Τροφίμων της ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Α.Ε., Δημήτρη Δράκο.

Σκοπός του σεμιναρίου: «Οι νέες τάσεις της αγοράς με νέα υλικά, που αποσκοπούν: 1) στη βελτίωση της αποδοτικότητας των προϊόντων τροφίμου και του έτοιμου φαγητού, 2) στην αντίστοιχη υπεραξία τους και 3) στη μείωση χρήσης υλικών συσκευασίας».

Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν: οι καινοτομίες στη συσκευασία προϊόντων κρέατος και έτοιμου φαγητού, η επέμβαση της τεχνολογίας τροφίμων στη διάρκεια ζωής του τροφίμου, οι τρόποι διατήρησής του. Επίσης, τα πλεονεκτήματα της συσκευασίας σε κενό ή με τη χρήση αδρανούς αερίου (ΜΑΡ), τα κριτήρια για την επιλογή της σωστής επένδυσης κ.ά.

Επιδείχθηκαν δε ο τρόπος λειτουργίας των μηχανημάτων εσωτερικού και εξωτερικού κενού και τροποποιημένης ατμόσφαιρας (ΜΑΡ) για επαγγελματική αλλά και οικιακή χρήση, καθώς και «Λύσεις εύκολου ανοίγματος» (easy open) σε σακούλες κενού και συρρικνούμενες που αναδεικνύουν τα προϊόντα και επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής τους συμβάλλοντας έτσι στην προβολή τους και την αύξηση πωλήσεων.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στις σακούλες κατάλληλες για κόκαλο και αιχμηρές άκρες, σακούλες για θερμική επεξεργασία (sous vide) και σακούλες ιδανικές για ψήσιμο σε συμβατικό φούρνο ή φούρνο μικροκυμάτων. Τέλος, όσον αφορά την ευθύνη όλων μας, πλέον, παραγωγών και καταναλωτών, για την προστασία του περιβάλλοντος, τονίσθηκε το τεράστιο μερίδιο των υλικών συσκευασίας τροφίμων στον συνολικό όγκο των αποβλήτων παγκοσμίως, τον οποίο οι μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων έχουν δεσμευθεί να μειώσουν. Στα πλαίσια της συντονισμένης προσπάθειας, οι συρρικνούμενες σακούλες επιτρέπουν έως και 70% μείωση στη χρήση πλαστικών.

19 February 2019
Banner