Προτάσεις ΣΕΚ για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και σχέδια βόσκησης στο ν/σ του ΥΠΑΑΤ

26 May 2020

Προτάσεις ΣΕΚ για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και σχέδια βόσκησης στο ν/σ του ΥΠΑΑΤ

Τις προτάσεις του για τροποποιήσεις στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταθέτει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοροφίας – ΣΕΚ.

Το νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα» συζητείται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και επ’ αυτού ο ΣΕΚ προτείνει τα εξής:

Άρθρο 8  Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Συμφωνούμε με την παράταση  έως 31.12.2020 τηςπροθεσμίας έκδοσης άδειας εγκατάστασης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων καθώς και των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που λειτουργούν εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών. Ευελπιστούμε ότι με την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής  στην οποία  συμμετέχει και ο ΣΕΚ θα οδηγηθούμε  σύντομα προς την κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης του θέματος, με απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης και άρση των γραφειοκρατικών, που είναι και πάγια θέση του ΣΕΚ.

Άρθρο 11  Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης. Θέση του ΣΕΚ  είναι η  άμεση  σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους και η αξιοποίηση όλων  των βοσκοτόπων με μακροχρόνια απόδοσή τους για κτηνοτροφική χρήση.

Οι κτηνοτρόφοι  αρκετά ήδη χρόνια καταβάλουν το  σχετικό αντίτιμο  για τη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων στις Περιφέρειες και θα πρέπει να σταματήσει η επιβάρυνση αυτή.

Άρθρο 16  Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής και Διαχείρισης νεκρών ζώων. Η κατάρτιση Εθνικού Προγράμματος  Συλλογής και Διαχείρισης νεκρών ζώων (ΕΠΣΥΔ), προκειμένου να διασφαλισθεί η προστασία της δημόσιας υγείας, της υγείας των ζώων και του περιβάλλοντος μας βρίσκει σύμφωνους, όμως είμαστε  αντίθετοι με οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση του κτηνοτρόφου και για το λόγο αυτό προτείνουμε την απαλοιφή του τέλους  που προβλέπεται ότι  θα καταβάλλεται από κάθε κτηνοτροφική εκμετάλλευση της χώρας.

26 May 2020
Banner
Banner