Πρόταση ΣΕΚ για Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας και Προϊόντων Αιγοπρόβειου Γάλακτος

23 November 2016

Πρόταση ΣΕΚ για Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας και Προϊόντων Αιγοπρόβειου Γάλακτος

Την πρότασή του για τη σύσταση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα και τα προϊόντα αιγοπρόβειου γάλακτος έθεσε προ ημερών με επιστολή προς στελέχη του ΥΠΑΑΤ, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας – ΣΕΚ, που πιστεύει ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να ολοκληρωθεί μια τέτοια διαδικασία, η οποία «ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΣΕΚ πριν από τέσσερα χρόνια». Η επιστολή απευθύνεται στον Γεν. Διευθυντή Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής Θ. Αλεξανδρόπουλο, και στην Προϊσταμένη Τμήματος Αξιοποίησης, Μεταποίησης και Τυποποίησης Προϊόντων Ζωικής Παραγωγής Ι. Παππά. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, στη χώρα μας παράγονται ετησίως περίπου 200.000 τόνοι τυριών, εκ των οποίων το 90% προέρχονται από αιγοπρόβειο γάλα. Επιπλέον, από τα 21 ΠΟΠ γαλακτοκομικά προϊόντα που έχει κατοχυρώσει η χώρα μας, τα 17 παράγονται αποκλειστικά από πρόβειο ή γίδινο γάλα ή μίγμα αυτών. Παρ’ όλα αυτά, «δεν είναι εφικτό και δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό και αυτό το αντιλαμβάνονται πιστεύουμε όλοι, να δημιουργηθούν τόσες Διεπαγγελματικές Οργανώσεις όσες και τα προϊόντα που παράγονται από το αιγοπρόβειο γάλα». Η περαιτέρω ανάπτυξη των προϊόντων αυτών με διεπαγγελματική ταυτότητα θα ενισχύσει το εισόδημα του κτηνοτρόφου και των άλλων εμπλεκομένων και θα τα προστατεύσει στην ελληνική και στις ξένες αγορές, υπογραμμίζει ο ΣΕΚ στην επιστολή του, το σύνολο της οποίας δημοσιεύουμε κατωτέρω:

«Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) αποτελεί τη μοναδική εθνικής εμβέλειας κτηνοτροφική οργάνωση στη χώρα με μέλη, ενώσεις, συνεταιρισμούς και μεγάλες επιχειρήσεις που εκπροσωπούν όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας (βοοτροφία, αιγοπροβατοτροφία, χοιροτροφία, πτηνοτροφία).

Ο Σύνδεσμος αποτελείται από 176 μέλη νομικά και φυσικά πρόσωπα με 313 αντιπροσώπους από όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας και όλη την Ελλάδα.

Ο ΣΕΚ αποτελεί το μοναδικό φορέα που έχει δώσει αγώνες για την προστασία των τυριών ΠΟΠ και ιδιαίτερα της Φέτας και την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων παραγωγών και έχει ήδη σημειώσει αρκετές επιτυχίες, όπως αυτή στην Τουρκία, όπου επιτύχαμε να αποτρέψουμε με δικαστική απόφαση, μια από τις κορυφαίες γαλακτοβιομηχανίες της Τουρκίας να χρησιμοποιεί την ονομασία «Φέτα» σε γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σήμερα πιστεύουμε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΣΕΚ πριν από τέσσερα χρόνια, για τη σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης στον τομέα με βασικό στόχο να προστατευθούν, να αναπτυχθούν περαιτέρω και να προωθηθούν τα προϊόντα που παράγονται από ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα και ιδιαίτερα η Φέτα.

Ο ΣΕΚ υποστηρίζει πως η σύστασή της θα πρέπει να πραγματοποιηθεί απολύτως σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. (Καν. 1308/2013, άρθρο 157 παρ. 3) και το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο (ΦΕΚ 421/30.03.2000 και ΦΕΚ 90/31.01.2001, Ν4384, άρθρο 34), όπως εφαρμόζεται στις χώρες μέλη και στη χώρα μας, κατά το οποίο οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις (Δ.Ο.), είναι ένα μέσο για την προώθηση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των διαφόρων κρίκων που εμπλέκονται στην αλυσίδα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων για να τους δώσει περισσότερη αποτελεσματικότητα και διαφάνεια.

Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο εμπλέκει τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις σε όλα τα στάδια της αγροδιατροφικής αλυσίδας, από την παραγωγή μέχρι την επεξεργασία της πρώτης ύλης και την εμπορία των τελικών προϊόντων.

Οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις είναι οργανισμοί που συγκεντρώνουν ενώσεις παραγωγών, εμπόρων και επεξεργαστές, μιας ομάδας προϊόντων, προκειμένου να θεσπίσουν τις ρυθμίσεις που επιτρέπουν να βελτιωθεί η συνολική αποτελεσματικότητα του τομέα. Οι ενέργειες που αναλαμβάνονται από τους διάφορους κλάδους της αλυσίδας του τομέα είναι εκείνες που δεν μπορεί ο κάθε ένας εμπλεκόμενος να αναλάβει ξεχωριστά αλλά μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με τη συνεργασία των δύο ή περισσότερων συμμετεχόντων και θεσπίζονται και πραγματοποιούνται μέσα από συμφωνίες (τις ονομαζόμενες διεπαγγελματικές συμφωνίες) μεταξύ των μερών.

Είναι φανερό και προαπαιτούμενο για την επιτυχημένη λειτουργία των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων πως, για να υιοθετηθούν διεπαγγελματικές συμφωνίες απαιτείται η θέληση και η συνεργασία των διαφόρων μερών της εφοδιαστικής αλυσίδας και είναι επίσης αναγκαίο να θεσπιστούν τα κατάλληλα σημεία συνάντησης, ώστε να μετατραπούν οι αντιπαραθέσεις σε συνεργασία.

Με βάση τα παραπάνω, ο ΣΕΚ προχωρά στην πρότασή του για τη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης “Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας ΠΟΠ και προϊόντων αιγοπρόβειου γάλακτος (ΕΔΟΦ & ΠΑ)”.

Γιατί υποστηρίζουμε τη θέση αυτή

1. Η Διεπαγγελματική Οργάνωση θα πρέπει να στοχεύει στη συνολική διαχείριση, ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα του τομέα του αιγοπρόβειου γάλακτος και των παραγόμενων εξ αυτού προϊόντων. Κυρίαρχο προϊόν θα αποτελεί η Φέτα, που είναι πάντα η ναυαρχίδα των προϊόντων μας αλλά και τα άλλα προϊόντα ΠΟΠ και μη, που παράγονται από ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα, τα οποία έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις να κάνουν όχι μόνο ελληνική αλλά και διεθνή καριέρα εφόσον έχουν κατάλληλο management και στρατηγική για την προώθησή τους.

Μέσω της ολοκληρωμένης διαχείρισης και της ιχνηλασιμότητας από την πρώτη ύλη έως την εφοδιαστική αλυσίδα και στο σύνολο των παραγόμενων προϊόντων θα επιτευχθεί αποτελεσματικότερα η παρακολούθηση, ο έλεγχος των εισαγωγών και η αποτροπή των ελληνοποιήσεων.

Μια τέτοια Διεπαγγελματική Οργάνωση, στην οποία θα εκπροσωπηθεί το σύνολο της παραγωγής και το σύνολο των αιγοπροβατοτρόφων της χώρας, θα είναι ισχυρή και οι αποφάσεις της θα μπορούν εύκολα να γίνουν σεβαστές από όλους.

2. Η ΦΕΤΑ ΠΟΠ, εκ του καταστατικού θα αποτελεί την καρδιά της διεπαγγελματικής και οι δράσεις θα είναι ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ και δεν θα διαχέονται ούτε θα εμποδίζονται από τις δράσεις που θα αφορούν άλλα προϊόντα παραγόμενα από το αιγοπρόβειο γάλα.

Ορισμένες από τις δράσεις που μπορούν να επιδιωχθούν μέσω της διεπαγγελματικής οργάνωσης:

-Η αύξηση της υπεραξίας της Φέτας ΠΟΠ μέσα από την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων παραγωγής και της υιοθέτησης ειδικού σήματος αναγνωρισιμότητας.

-Η συστηματική, οργανωμένη προώθηση και προβολή της Φέτας στην Ελληνική και στις ξένες αγορές.

-Η ανατροπή κάθε συμφωνίας που δεν κατοχυρώνει τη ΦΕΤΑ και είναι αντίθετη με συμφέροντα της χώρας μας.

Υπενθυμίζουμε ότι παρά το γεγονός ότι η Φέτα αποτελεί τη ναυαρχίδα των ΠΟΠ προϊόντων μας, και έχει κατοχυρωθεί, ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ύστερα μάλιστα από πολύχρονους αγώνες στην Ε.Ε., εν τούτοις στις Οικονομικές και Εμπορικές Συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτες χώρες στην ουσία καταργείται η προστασία της, με ευθύνη και της Ελληνικής πολιτείας. Οι εξελίξεις των Εμπορικών και Οικονομικών Συμφωνιών μεταξύ Ε.Ε.-Καναδά (CETA), Ν. Αφρικής (SADC) αλλά και η διατλαντική συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ (TTIP) είναι άκρως δυσμενείς για τα ελληνικά συμφέροντα και κυρίως για την ελληνική κτηνοτροφία. Δεν υπάρχει επί της ουσίας εθνική στρατηγική και στοχευμένη συλλογική δράση για την προστασία των ΠΟΠ προϊόντων μας και ιδιαίτερα της Φέτας.

-Η αυστηρή εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας η οποία απαγορεύει την παραγωγή λευκών τυριών και την εξαγωγή σε τρίτες χώρες με την ονομασία Φέτα. Όλοι γνωρίζουμε την πρακτική ορισμένων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που συστηματικά μετονομάζουν σε φέτα τα λευκά τυριά που εξάγουν σε τρίτες χώρες.

-Η δημιουργία και αποτελεσματική λειτουργία ελεγκτικού μηχανισμού στην Ε.Ε. για την τήρηση των όρων του Κανονισμού 1151/2012, όσον αφορά την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ.

3. Τα άλλα προϊόντα αιγοπρόβειου γάλακτος. Δεν θα πρέπει να υποτιμάται η οικονομική σημασία και η δυναμική των λοιπών προϊόντων που παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα, όπως η κεφαλογραβιέρα, το κασέρι και η Γραβιέρα Κρήτης αλλά και πολλά ιδιαίτερα τοπικά παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα, το πρόβειο και γίδινο γιαούρτι, η παραγωγή των οποίων είναι σήμερα περίπου στους 11.000 τόνους κ.ά.

Αναφέρουμε ότι από το σύνολο του παραγομένου γάλακτος παράγονται ετησίως 200.000 τόνοι τυριών περίπου, εκ των οποίων το 90% προέρχονται από αιγοπρόβειο γάλα. Επίσης από τα 21 ΠΟΠ γαλακτοκομικά προϊόντα που έχει κατοχυρώσει η χώρα μας, τα 17 παράγονται αποκλειστικά από πρόβειο ή γίδινο γάλα ή μίγμα αυτών.

Δεν είναι εφικτό και δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό και αυτό το αντιλαμβάνονται πιστεύουμε όλοι, να δημιουργηθούν τόσες Διεπαγγελματικές Οργανώσεις όσες και τα προϊόντα που παράγονται από το αιγοπρόβειο γάλα.

Η περαιτέρω επομένως ανάπτυξη των προϊόντων αυτών με διεπαγγελματική ταυτότητα θα ενισχύσει το εισόδημα του κτηνοτρόφου και των άλλων εμπλεκομένων και θα τα προστατεύσει στην Ελληνική και στις ξένες αγορές.

Καταλήγοντας αναφέρουμε πως η πρότασή μας εκπληρώνει όλες τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία μιας ισχυρής αναγνωρισμένης στο εθνικό και ενωσιακό θεσμικό πλαίσιο Διεπαγγελματικής Οργάνωσης, δηλαδή περιλαμβάνει το σύνολο, της πρώτης ύλης (αιγοπρόβειο γάλα), των παραγόμενων προϊόντων (φέτα και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα από αιγοπρόβειο γάλα) και των εμπλεκόμενων οργανώσεων των κλάδων (παραγωγοί, έμποροι, επεξεργαστές, διανομείς, λιανοπωλητές). Το ίδιο θεσμικό πλαίσιο επιβάλλει τους κανόνες της ανάπτυξης και εφαρμογής της στρατηγικής και των συλλογικών δράσεων για την επίτευξη των στόχων που θα τεθούν.

Η επιτυχία όμως των ανωτέρω θα καθοριστεί από τη δική μας συμπεριφορά, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα».

23 November 2016
Banner