ΣΕΚ: Απαράδεκτη αδράνεια και ανευθυνότητα της κυβέρνησης η πανώλη των αιγοπροβάτων

22 July 2024

ΣΕΚ: Απαράδεκτη αδράνεια και ανευθυνότητα της κυβέρνησης η πανώλη των αιγοπροβάτων

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την εμφάνιση της πανώλης των αιγοπροβάτων στη χώρα, η οποία αποδίδεται στην έλλειψη ελέγχου και στη λαθραία διακίνηση ζώων. Είναι απαράδεκτο πώς αυτά τα ζώα πέρασαν τα σύνορα χωρίς τον απαιτούμενο έλεγχο, με αποτέλεσμα να καταλήξουν σε εκμεταλλεύσεις χωρίς κανένα έλεγχο.

Η κυβέρνηση μειώνει τις επιδοτήσεις στους παραγωγούς, ενώ ταυτόχρονα κάποιοι εκμεταλλεύονται τις επιδοτήσεις, χωρίς να υπάρχει καμία διαφάνεια για την κατανομή τους. Οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές και η αγροτική πολιτική παραμένουν ανύπαρκτες, ενώ η δημόσια κτηνιατρική υποδομή είναι ανεπαρκής.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει ενδιαφέρον για την πρωτογενή παραγωγή, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα. Η αδράνεια και η ανικανότητα ορισμένων υπαλλήλων έχουν οδηγήσει στην τρέχουσα καταστροφή. Η καθυστέρηση στην ανάλυση των δειγμάτων λόγω έλλειψης προσωπικού είναι απαράδεκτη.

Ο Σύνδεσμος απαιτεί άμεση δράση για την αποκατάσταση των αδικιών και την προστασία του κλάδου. Η ανευθυνότητα και η αδιαφορία πρέπει να σταματήσουν, διαφορετικά η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες για την παραγωγή τροφίμων και την αυτάρκεια της χώρας.

Την ανακοίνωση και τα αιτήματα συνυπογράφουν Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων ΠΕΚ και το Συντονιστικό Κτηνοτροφικών Συλλόγων  ΑΜΘ

Αιτήματα προς την κυβέρνηση

  1. Δίκαιες Αποζημιώσεις για Θανατωθέντα Ζώα αλλά και νεκρά ζώα λόγω του ιού:
    • Απαιτούμε δίκαιες αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώνονται ή απεβίωσαν λόγω της πανώλης. Οι τρέχουσες τιμές αναφοράς είναι αστείες και προσβλητικές για τους κτηνοτρόφους. Η τιμή αποζημίωσης ανά ζώο πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στα 350 ευρώ ανά αιγοπρόβατο. Οι κτηνοτρόφοι δεν χάνουν μόνο το εισόδημά τους, αλλά και το ζωικό τους κεφάλαιο, και η σημερινή πραγματικότητα απαιτεί αυτό το ποσό ως το ελάχιστο.
  2. Αποζημίωση ζωοτροφών για όσο καιρό τα ζώα θα βρίσκονται αναγκαστικά σε περιορισμό στην κτηνοτροφική εγκατάσταση καθώς οι κτηνοτρόφοι δεν είχαν υπολογίσει αυτές τις τροφές και τώρα εξαναγκάζονται να τις προμηθευτούν.
  3. Άμεση στελέχωση των δημόσιων κτηνιατρείων και των κρατικών εργαστηρίων
    • Άμεση στελέχωση όλων των δημόσιων κτηνιατρείων της χώρας με κτηνιάτρους με βάση το οργανόγραμμα το οποίο υπάρχει, καθώς αυτήν την στιγμή γινόμαστε μάρτυρες των αποτελεσμάτων της έλλειψης προσωπικού για την οποία φωνάζουμε εδώ και χρόνια. Σχεδόν το 10% των δημόσιων κτηνιατρείων της χώρας μας δεν λειτουργεί αφού δεν υπάρχει προσωπικό.
    • Άμεση στελέχωση όλων των κρατικών εργαστηρίων με το απαραίτητο προσωπικό αλλά και των απαραίτητων υλών που χρειάζονται για διεκπεραίωση αναλύσεων. Είναι ανεπίτρεπτο να εισάγονται στην χώρα μας αμφιβόλου ποιότητας τρόφιμα.
  4. Αποζημιώσεις για Απολυμάνσεις:
    • Ζητάμε αποζημιώσεις για τις απολυμάνσεις που θα πρέπει να κάνουμε στα κοπάδια μας με ειδικά σκευάσματα, τα οποία θα στοιχίσουν ως και 2 ευρώ ανά ζώο για κάθε μήνα απολύμανσης. Η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει αυτά τα κόστη άμεσα.
  5. Οι περιφέρειες να αναλάβουν το κόστος απολύμανσης
    • Οι περιφέρειες της χώρας να αναλάβουν το κόστος απολύμανσης των βυτίων γάλακτος και των φορτηγών ζωοτροφών στις εισόδους και εξόδους των περιοχών που βρίσκονται σε περιορισμό.
  6. Παραδειγματικές Κυρώσεις:
    • Καλούμε την κυβέρνηση να επιβάλει άμεσες και σκληρές κυρώσεις σε όσους εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση. Θεωρούμε αδιανόητο να μην έχει επέμβει ακόμα εισαγγελέας και να μην έχει ασκηθεί δίωξη στους λαθρεμπόρους. Οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά, ώστε να αποτραπούν μελλοντικά τέτοια εγκλήματα.

Με αγανάκτηση, διότι τα μέτρα που αιτούμαστε έπρεπε να είχαν παρθεί χθες.

22 July 2024
Banner