Σε εγρήγορση η Βρετανία για… εισαγόμενο καταρροϊκό πυρετό

21 July 2016

Σε εγρήγορση η Βρετανία για… εισαγόμενο καταρροϊκό πυρετό

Για υψηλό κίνδυνο εμφάνισης κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού προς το τέλος του καλοκαιριού προειδοποιεί το βρετανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων & Αγροτικών Υποθέσεων. Κι αυτό επειδή μολυσμένα έντομα περνούν το Στενό της Μάγχης προερχόμενα από τη Γαλλία, όπου έχει ήδη εκδηλωθεί η ασθένεια.

Ενόψει μιας τέτοιας πιθανής εξέλιξης, ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες ότι έχουν εγκριθεί για χρήση και είναι ήδη διαθέσιμα σε όλη τη Βρετανία, εμβόλια για τον καταρροϊκό πυρετό σε πρόβατα και βοοειδή.

Δείγμα της εγρήγορσης στην οποία βρίσκεται η χώρα, είναι το γεγονός ότι όλοι οι αρμόδιοι, όπως αναφέρει το Meat Trades Journal, προτρέπουν τους κτηνοτρόφους να απευθυνθούν αμέσως στον τοπικό κτηνίατρο αν υποψιαστούν κάποιο κρούσμα στο κοπάδι τους. «Είναι καλό νέο ότι το εμβόλιο είναι τώρα διαθέσιμο», δήλωσε ο αναπληρωτής προϊστάμενος της κτηνιατρικής υπηρεσίας, Σάιμον Χολ. «Αυτή είναι η τέλεια στιγμή για να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας, καθώς το εμβόλιο είναι το μόνο αποτελεσματικό εργαλείο για την πρόληψη της ασθένειας. Καλώ τους κτηνοτρόφους μας να είναι σε εγρήγορση για οποιαδήποτε σημάδια της ασθένειας και να αναφέρουν τυχόν υποψίες στον κτηνίατρό τους και στις αρμόδιες υπηρεσίες αμέσως, ώστε να συνεργαστούμε για να μειώσουμε την πιθανή εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού αυτό το καλοκαίρι». Τις ίδιες συστάσεις έχει απευθύνει και το υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων & Αγροτικών Υποθέσεων.

Ο εμβολιασμός πρέπει να χορηγείται δύο φορές, ανά τρεις εβδομάδες και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν έως και έξι εβδομάδες για να επιτευχθεί πλήρης ανοσία για ένα ζώο. Οι δύο εταιρείες (η Zoetis και η MSD) που θα διαθέσουν το εμβόλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλώνουν ότι υπάρχει επάρκεια αρκετή να καλύψει τη ζήτηση.

Αν και η ασθένεια δεν έχει επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και δεν επηρεάζει το κρέας, το γάλα και τα άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης, εν τούτοις επηρεάζει σοβαρά την υγεία και ευζωία των ζώων, καθώς και την παραγωγικότητά τους και ο εμβολιασμός είναι το κλειδί, αναφέρουν και τα στελέχη της Βρετανικής Κτηνιατρικής Ένωσης, που ζητούν από τους κτηνοτρόφους «να ενημερωθούν από τον τοπικό κτηνίατρό τους σχετικά με τα οφέλη των εμβολιασμών. Δεν πρέπει να διστάσουν να ζητήσουν συμβουλές εάν έχουν οποιαδήποτε ανησυχία σχετικά με τα ζώα τους».

Ήδη στη χώρα λειτουργεί ειδικός τηλεφωνικός αριθμός όπου μπορεί κάποιος να αναφέρει υποψίες για πιθανά κρούσματα, ενώ το αρμόδιο υπουργείο έχει έτοιμο ένα σχέδιο με ζώνες ελέγχου και περιορισμών.

21 July 2016
Banner
Banner