Ρύθμιση για τις αυθαίρετες σταβλικές εγκαταστάσεις στο νομοσχέδιο του Υ.Π.ΕΝ.

02 September 2016

Ρύθμιση για τις αυθαίρετες σταβλικές εγκαταστάσεις στο νομοσχέδιο του Υ.Π.ΕΝ.

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα υπό τον τίτλο «Νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος». Το νομοσχέδιο, που θα βρίσκεται στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, στοχεύει να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που απασχολεί το ελληνικό κράτος εδώ και πολλές δεκαετίες. Όπως ανακοινώνει το υπουργείο, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το σχέδιο νόμου «επιδιώκει να καθορίσει ένα νέο πλαίσιο ολιστικής αντιμετώπισης του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης».

Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρεται σε ξεχωριστό άρθρο και στις αυθαίρετες κατασκευές σταυλικών εγκαταστάσεων. Ειδικότερα, στο Άρθρο 104 προβλέπεται ότι «Αυθαίρετες κατασκευές σταυλικών εγκαταστάσεων και συνοδών κτιρίων προσωρινής διαμονής σε δημόσιες υπό νόμιμη παραχώρηση ή ιδιωτικές εκτάσεις εκμεταλλευόμενες νομίμως από κτηνοτρόφους, οι οποίες είναι καταχωρημένες στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΟΣΔΕ) μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος νόμου χωρίς την καταβολή προστίμου, αφού υποβάλλουν:
α) Αίτηση
β) Αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, με τα αντίστοιχα αποσπάσματα χάρτη, όπου θα αποτυπώνονται από τον μηχανικό το σημεία των σταυλικών εγκαταστάσεων,
γ) Τεχνική έκθεση μηχανικού, όπου δηλώνεται ότι οι επιφάνειες του κτίσματος ή των κτισμάτων προσωρινής διαμονής ατόμων δεν υπερβαίνουν συνολικά τα 35,00 τ.μ. καθώς και ο τρόπος κατασκευής αυτών και των σταυλικών εγκαταστάσεων
δ) Παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους τριακοσίων (300) ευρώ».

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ανακοίνωσή του καλεί όλους τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς να συμμετέχουν στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου, «προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, μέχρι και την 22α Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 09.00, ώστε να συμβάλουν στη βελτίωση του εν λόγω νόμου».

Συνέντευξη Τύπου για το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου θα παραχωρήσουν ο υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης και ο αν. υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης, τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, στη 1:00μ.μ., στην αίθουσα 622 του 6ου ορόφου του ΥΠΕΝ (Λ. Μεσογείων 119).

Το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της δημόσιας διαβούλευσης.

02 September 2016
Banner
Banner