Ρεπορτάζ από την αγορά κρέατος

03 July 2015

Ρεπορτάζ από την αγορά κρέατος

Κανονικά κύλησε η εβδομάδα αυτή για την αγορά του κρέατος, όπως καταγράφει το ρεπορτάζ του Meat News. Δεν υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά, οι τιμές βρίσκονται στα φυσιολογικά επίπεδα και η εμπορική κίνηση στα καταστήματα παρουσιάζει διαφορές, ανάλογα με την περιοχή και το είδος του καταστήματος.
Το Meat News επικοινώνησε με διάφορους παράγοντες της αγοράς, προκειμένου να δώσει μια αντικειμενική ενημέρωση, κυρίως για το πώς θα κινηθεί η αγορά κρέατος τις επόμενες ημέρες. Οι εισαγωγές αναμένονται μειωμένες και αυτό οφείλεται στην αντικειμενική δυσκολία που έχει επιβάλει ο περιορισμός της διακίνησης κεφαλαίων. Παρόλα αυτά πολλές εισαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις έχουν χρησιμοποιήσει την ρευστότητά τους στο εξωτερικό για να κάνουν τις προμήθειές τους, ή έχουν αξιοποιήσει συνεργασίες τους σε άλλες χώρες. Οι φορτώσεις που αναμένονται για την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να καλύψουν την αγορά, ενώ η όποια δυσκολία αναμένεται να σημειωθεί την μεθεπόμενη εβδομάδα. Οι οίκοι του εξωτερικού είναι φυσιολογικό ότι εμφανίζονται διστακτικοί στην εκπλήρωση των παραγγελιών, ενώ είναι άτεγκτοι στο θέμα της πιστώσεων. Όπως μας μετέφεραν Έλληνες αντιπρόσωποι ορισμένοι οίκοι δεχόμενοι καταιγισμό παραπληροφόρησης από τα ΜΜΕ του εξωτερικού, εμφανίζονται αρνητικοί. Άλλοι πάλι συνεχίζουν την κανονικότητά τους, στηρίζοντας τις συνεργασίες τους με Έλληνες εμπόρους.
Σε κάθε περίπτωση τα διαθέσιμα κεφάλαια στο εξωτερικό είναι περιορισμένα και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την διευκόλυνση των συναλλαγών με το εξωτερικό θα παρουσιαστεί πρόβλημα. Στην κατεύθυνση αυτή έχει μεγάλη σημασία το πώς θα χειριστεί η Επιτροπή Εγκρίσεων Τραπεζικών Συναλλαγών, η οποία έχει συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί από επιχειρήσεις του κλάδου μέσω των τραπεζών για έγκριση. Μέχρι στιγμής επισήμως τα αντίστοιχα αιτήματα παραπέμπονται στα καταστήματα των τραπεζών (δείτε τη σχετική ανακοίνωση εδώ). Σύμφωνα με πληροφορίες μας το αίτημα που διατύπωσε η Ένωση Εμπόρων Κρέατος & Ζώντων Ζώων Μακεδονίας- Θράκης & Θεσσαλίας για να συμπεριληφθεί το κρέας στις συναλλαγές που είναι αναγκαίες έχει αντιμετωπισθεί θετικά. Το Meat News επικοινώνησε με την Επιτροπή και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι οι εισαγωγές κρέατος εμπίπτουν στις συναλλαγές "κοινωνικού και δημοσίου συμφέροντος" και άρα τα αντίστοιχα αιτήματα θα γίνουν δεκτά.

Μια ακόμα σοβαρή δυσκολία που υπάρχει, ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις που είναι σε απομακρυσμένες περιοχές είναι η αδυναμία πραγματοποίησης τραπεζικών συναλλαγών. Κάτι που από σήμερα φαίνεται πως μπορεί να αντιμετωπισθεί εν μέρει, αφού η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι στα καταστήματα της που λειτουργούν μπορούν να πραγματοποιούνται καταθέσεις από επιχειρήσεις, καθώς και κάλυψη υποχρεώσεών τους σε προμηθευτές (δείτε αναλυτικά εδώ).
Ένα γενικό στοιχείο που καταγράψαμε είναι ότι σχεδόν όλη η διακίνηση του κρέατος γίνεται απολύτως τοις μετρητοίς, ενώ ακόμα και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ εξαναγκάστηκαν να περιορίσουν στο ελάχιστο την πολύμηνη πίστωση που είχαν μέχρι σήμερα. Αυτά όσο αφορά το νωπό κρέας, γιατί η αγορά του κατεψυγμένου, η οποία έχει πιο μακροχρόνιες πωλήσεις και αποπληρωμές φαίνεται να έχει… παγώσει εντελώς.

 

Η λιανική
Η κίνηση στα καταστήματα παρουσιάζεται μειωμένη, αφού επικρατεί ένα μούδιασμα στους καταναλωτές. Αν και οι υπεραγορές τροφίμων, αλλά και πολλές οργανωμένες επιχειρήσεις λιανικής κρέατος κατέγραψαν θεαματική άνοδο στις πωλήσεις τους. Κομβικό στοιχείο δείχνει να είναι η λειτουργία των καρτών. Τα καταστήματα που διαθέτουν δυνατότητα πώλησης μέσω χρεωστικών (ή πιστωτικών) καρτών μάλλον βγαίνουν κερδισμένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα από επιχείρηση λιανικής κρέατος στην Αθήνα, η οποία κατέγραψε αύξηση 30% στην κατανάλωση, με τις πωλήσεις μέσω καρτών να εκτοξεύονται στο 200%!
Οι τιμές στο ράφι είναι σταθερές και οι όποιες μικροδιακυμάνσεις στη χονδρική δεν επηρέασαν τα καταστήματα. Πάντως οι αναμενόμενες μειωμένες ποσότητες στα εισαγόμενα και η αναγκαστική στροφή στα όποια εγχώρια κρέατα είναι πιθανόν να «ξυπνήσουν» διαθέσεις ανατιμήσεων και στρεβλώσεων. Ήδη παρουσιάστηκαν κάποιες αυξήσεις στη χονδρική των πουλερικών, ενώ ντόπια χοιρινά έφθασαν να πουληθούν μέχρι και 30 σέντς το κιλό ακριβότερα. Για να προλάβει ανεπιθύμητες καταστάσεις η ΠΟΚΚ απηύθυνε κάλεσμα στο αρμόδιο Υπουργείο και τους φορείς για σύσκεψη, χωρίς όμως μέχρι αυτή τη στιγμή να έχει βρει ανταπόκριση.
Πρέπει να σημειώσουμε ακόμα ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου φάνηκαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους (προσωπικό, προμηθευτές κ.λπ) κάτι που εδραιώνει τη θέση τους και μειώνει την έκθεση σε κινδύνους.

Το Meat News για άλλη μια φορά συνιστά ψυχραιμία και σύνεση και κάνει έκκληση σε όλους τους παράγοντες της αγοράς να ανταποκριθούν στον κοινωνικό ρόλο που τους αναλογεί, φροντίζοντας για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς. Η σχέση των επιχειρήσεων του κλάδου με τους καταναλωτές είναι μακροχρόνια και στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, κάτι που πρέπει να επιβεβαιωθεί και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Η θέση που θα πάρει κάθε επιχείρηση στην αγορά δεν μπορεί να είναι ευκαιριακή, αυτό άλλωστε έχει επιβεβαιωθεί και στα προηγούμενα χρόνια.

03 July 2015
Banner