Rabobank: Ο πληθωρισμός κρατάει ψηλά την αγορά πουλερικών

27 October 2022

Rabobank: Ο πληθωρισμός κρατάει ψηλά την αγορά πουλερικών

Οι προοπτικές για την παγκόσμια βιομηχανία πουλερικών το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και τις αρχές του 2023 παραμένουν ισχυρές, παρά τις μεγάλες προκλήσεις στην παγκόσμια αγορά. Από άλλη μεριά, η συμπεριφορά των καταναλωτών καθορίζει την αγοραστική δύναμη, αφού τα πουλερικά είναι η φθηνότερη επιλογή πρωτεΐνης κρέατος.

Η απόδοση της αγοράς θα εξαρτηθεί επίσης από την εξάρτηση της τοπικής οικονομίας και από το εμπόριο ενέργειας. Γενικά, η Νότια/Νοτιοανατολική Ασία, η Μέση Ανατολή και η Αφρική θα τείνουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις από την Ευρώπη, τη Βορειοανατολική Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Οι κίνδυνοι Covid-19 εξακολουθούν να είναι παρόντες και ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέα αναστάτωση στη χειμερινή περίοδο του βορείου ημισφαιρίου και έμμεσα στο διεθνές εμπόριο.

Οι μεγαλύτερες λειτουργικές προκλήσεις αφορούν τις συνεχιζόμενες υψηλές τιμές των ζωοτροφών, τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας σε χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές, το υψηλό κόστος διανομής, το αυξανόμενο κόστος εργασίας και τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τη γρίπη των πτηνών (AI). Η Rabobank αναμένει ότι οι τιμές των ζωοτροφών θα κινηθούν περίπου στα επίπεδα του 1ου τριμήνου για το υπόλοιπο του 2022 και στις αρχές του 2023, που είναι 10%-15% κάτω από το επίπεδο αιχμής του δεύτερου τριμήνου.

Ο σημαντικός πληθωρισμός των τιμών κόστους μεταξύ άλλων εισροών σημαίνει ότι υπάρχει περιορισμένος χώρος για χαμηλότερες τιμές κοτόπουλου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου οι μελλοντικές τιμές ενέργειας για τον χειμώνα φτάνουν έως και 10 φορές υψηλότερα από τα μέσα επίπεδα. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη γεωργία και τη μεταποίηση, με αυξανόμενο κόστος, ανησυχίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα CO2 αλλά και το αυξανόμενο κόστος αποθήκευσης και διανομής.

Ο πληθωρισμός προσφοράς και τιμών παγκοσμίως οδήγησε σε υψηλούς όγκους συναλλαγών 3,5 εκατομμυρίων τόνων το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και αναμενεται ότι το εμπόριο το δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα είναι ακόμη πιο ισχυρό. Περισσότερες χώρες ανοίγουν τις αγορές στις εισαγωγές για να περιορίσουν τον τοπικό πληθωρισμό τιμών.

Σε αυτό το άκρως προκλητικό πλαίσιο της παγκόσμιας αγοράς, θα είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ισορροπία της παραγωγής. Στη Βόρεια Αμερική και στο Μεξικό, όπου η προσφορά αυξάνεται, υπάρχει κίνδυνο απώλειας της ισορροπίας της αγοράς σε αυτούς τους καιρούς πληθωρισμού των τιμών κόστους. Η Βραζιλία είναι, επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Η παγκόσμια βιομηχανία πουλερικών πρέπει να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η αποτελεσματικότητα σε περιόδους πληθωρισμού, μεγάλων προκλήσεων, προσφοράς και διαταραχών κάνει τη διαφορά μεταξύ καλής και χαμηλής απόδοσης. Είναι επίσης σημαντικό να προσφέρουμε επαρκείς και προσιτές λύσεις, έτσι ώστε να διατηρηθεί το κοτόπουλο στο τραπέζι των καταναλωτών που αυτήν την εποχή ψωνίζουν έχοντας ως γνώμονα τη χαμηλή τιμή.

Πηγή: research.rabobank.com

27 October 2022
Banner
Banner