Το ψήφισμα του 38ου Συνεδρίου της έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΚΚ

20 June 2019

Το ψήφισμα του 38ου Συνεδρίου της έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΚΚ

Story Highlights

  • Αθέμιτες πρακτικές, αντιπροσωπευτικότητα της ΕΔΟΚ, δημόσιες σχολές κρέατος, πιστοποίηση κρεοπωλών, ουσιαστικό δικαίωμα συμμετοχής στους διαγωνισμούς του ΤΕΒΑ και τροποποιήσεις στο νομικό πλαίσιο των ελέγχων, είναι ζητήματα που μεταξύ άλλων θέτει το ψήφισμα του 38ου Συνεδρίου της ΠΟΚΚ

Related Articles

Έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΠΟΚΚ το ψήφισμα και το πλαίσιο αιτημάτων που αποφάσισε την Κυριακή το 38ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας. Το ψήφισμα αναφέρεται στις κεντρικές αποφάσεις του Συνεδρίου που έγινε στην Ηγουμενίτσα, και έχει ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Σήμερα Κυριακή 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019, πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα το 38ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών και ομόφωνα ψηφίσθηκαν και αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Απαιτούμε η ΠΟΚΚ ως η ύπατη αρχή και νόμιμη εκπρόσωπος των Καταστηματαρχών Κρεοπωλών να είναι η πρώτη που θα ενημερώνεται για οποιαδήποτε Νομοπαρασκευαστική ή Υπουργική Διαβούλευση σε ό,τι έχει σχέση με την εμπορία και διακίνηση του κρέατος.

2. Απαιτούμε, πριν να είναι αργά, να δοθεί λύση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον πρωτογενή τομέα στο θέμα της πώλησης των προϊόντων κάτω του κόστους από τις πολυεθνικές, επειδή δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό στα μικρότερα καταστήματα-επιχειρήσεις. Έτσι, ο πρωτογενής τομέας της εγχώριας παραγωγής κρέατος, των οπωροκηπευτικών καθώς και της μεταποίησης παρασκευασμάτων ζωικής προέλευσης (τυροκομικά, αλλαντικά κ.ά.) να δέχονται τιμολογιακές πιέσεις λόγω του χαμηλού κόστους των αντίστοιχων εισαγομένων προϊόντων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητά τους.

3. Αναφερόμαστε, για ακόμη μία φορά, για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΔΟΚ και την αντιπροσωπευτικότητά της ή μη ως Εθνικής Διεπαγγελματικής (όπως είχαμε ήδη πληροφορήσει με αναφορά μας στις 25/07/2018 τον Υπουργό κύριο Ευάγγελο Αποστόλου για την εξώδικη διαμαρτυρία προς ΕΔΟΚ στις 14/05/2018 καθώς και το Υπόμνημα με ΑΠ: 2293/12/09/2018 που παραδώσαμε ιδιοχείρως στον Υπουργό κύριο Σταύρο Αραχωβίτη) σχετικά με τα εξής θέματα:
α) ότι δε γνωρίζουμε κατά πόσον εισήλθαν σύννομα τα νέα μέλη που συγκροτούν πλέον την ΕΔΟΚ και αν εξασφαλίζεται, με την είσοδο των νέων μελών, η αντιπροσωπευτικότητα που τάσσει ο νόμος για τη λειτουργία της ΕΔΟΚ.
β) κατά πόσο είναι δυνατόν να παρουσιάζεται ο ισολογισμός του έτους 2017 και να είναι υπέρογκος, χωρίς αιτιολογία και εμπεριστατωμένη ενημέρωση και
γ) ότι ουδέποτε λάβαμε γνώση για τις οικονομικές δραστηριότητες της ΕΔΟΚ και τα πεπραγμένα, που αφορούν το οικονομικό έτος 2018.

4. Ζητάμε από το ΥΠΑΑΤ να επανεξετάσει το θέμα των Δημοσίων Σχολών προκειμένου αυτές να αναδειχθούν κι όχι να απαξιωθούν.

5. Ζητάμε την προστασία του κλάδου μας από τα αρμόδια Υπουργεία σε ό,τι έχει να κάνει με τυχόν λαθροσφαγές, την υποχρεωτική κατάθεση όλων των παραστατικών πώλησης των εμπλεκομένων στην διακίνηση του κρέατος. Λύση στο πρόβλημα αυτό αποτελεί η σωστή και αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ».

6. Ζητάμε τη στήριξη των αρμόδιων Υπουργείων (Γεωργίας, Εμπορίου και Οικονομικών), ώστε να προχωρήσουμε στην πιστοποίηση των κρεοπωλών και κρεοπωλείων αφού προηγουμένως ορίσουμε το περίγραμμα του Κρεοπώλη.

7. Ζητάμε την απαλοιφή των όρων που εμποδίζουν τη συμμετοχή των Κρεοπωλών στους διαγωνισμούς του ΤΕΒΑ οι οποίοι προάγουν την ανταγωνιστικότητα και δεν έχουν να κάνουν με την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Αυτοί είναι:
Ι) τα κριτήρια της οικονομικής επάρκειας
ΙΙ) η επαγγελματική και τεχνική ικανότητα και
ΙΙΙ) ο όρος, ότι απαιτείται να έχει πραγματοποιηθεί κατά την τελευταία τριετία τουλάχιστον μια σύμβαση με τον συμμετέχοντα οικονομικό φορέα του προϋπολογισμού, που αφορά τα ίδια ή συναφή προϊόντα.

8. Να αλλάξει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, έτσι ώστε, όταν διενεργείται έλεγχος των αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών στο χώρο του κρεοπωλείου, να λαμβάνει γνώση εγγράφως και ο ιδιοκτήτης κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου για τα τυχόν παραπτώματα κι όχι ετεροχρονισμένα. Δηλαδή η γνωστοποίηση του παραπτώματος να γίνεται αυθημερόν και όχι μετέπειτα, όπως σε κάποιες περιπτώσεις που ο χρόνος γνωστοποίησης υπερβαίνει το εξάμηνο.

Με απόφαση της ολομέλειας του 38ου Συνεδρίου της ΠΟΚΚ το παρόν ψήφισμα χρίζει την ΠΟΚΚ ως τη νόμιμη εκπρόσωπο των Κρεοπωλών, η οποία και θα αντιπροσωπεύει στο εξής τον κλάδο έναντι οιουδήποτε κρατικού φορέα ή οργανισμού.

Παράλληλα να επιδοθεί στο ΥΠΑΑΤ, στο Υπουργείο Οικονομικών, στις Ομοσπονδίες, στη ΓΣΕΒΕΕ, σε όλα τα Σωματεία Μέλη της ΠΟΚΚ και να διανεμηθεί, ως Δελτίο Τύπου, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και στις πολιτικές παρατάξεις που συνθέτουν το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ηγουμενίτσα, 16 Ιουνίου 2019

Από την Διοίκηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΕΡΡΟΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΑΒΒΑΣ ΚΕΣΙΔΗΣ

20 June 2019
Banner
Banner