Προβληματισμός και αγανάκτηση στην έκτακτη γενική συνέλευση των «Ταξιαρχών»

18 December 2017

Προβληματισμός και αγανάκτηση στην έκτακτη γενική συνέλευση των «Ταξιαρχών»

Κυρίαρχη ήταν η αγανάκτηση μεταξύ των μελών της Ένωσης Κρεοπωλών Αθήνας-Αττικής «Οι Ταξιάρχες», στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του σωματείου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη. Αιτία ήταν φυσικά η πρωτοβουλία της κυβέρνησης –η οποία βρήκε σύμφωνο το σύνολο σχεδόν των βουλευτών– να νομοθετήσει την αναγραφή της προέλευσης κρέατος στην ταμειακή μηχανή των σημείων πώλησης. «Έβαλαν στην πολιτική ζυγαριά τις εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους των κτηνοτρόφων και με αυτό το κριτήριο νομοθέτησαν. Αρνούμαστε να επωμιστούμε το κόστος, και αρνούμαστε επίσης τη στοχοποίηση» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των «Ταξιαρχών» Βασίλης Ντεληφιλιππίδης, ο οποίος χρέωσε στον κλάδο λάθη τακτικής και λάθη επικοινωνιακά. Ο ίδιος ανέφερε επιπλέον ότι πρέπει να βγει μια εφαρμοστική Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα διευκρινίζει τον τρόπο υλοποίησης της νέας ρύθμισης, όμως δεν έχει βγει ακόμη διότι στα υπουργεία δεν έχουν βγάλει άκρη για το ποιος θα ελέγχει τι.

Η συζήτηση στο θέμα αυτό διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, με τους παρευρισκόμενους να εκφράζουν έντονη διαμαρτυρία, με μερικούς να υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα γυρίσει μπούμερανγκ στους κτηνοτρόφους το πολύ σε μια πενταετία, και άλλους να ζητούν να μην εφαρμόσει κανείς τη νέα ρύθμιση στο κατάστημά του, αν δεν χρηματοδοτηθούν για το οικονομικό βάρος που θα επωμιστούν, και αν δεν ισχύσει το μέτρο και στη μαζική εστίαση.

Στη διάρκεια της συζήτησης εξηγήθηκε ότι αναλόγως με τον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό κάθε κρεοπώλη, το κόστος για την εφαρμογή της νέας ρύθμισης μπορεί να ανέλθει σε μερικές εκατοντάδες ευρώ ή και να ξεπεράσει τις δύο χιλιάδες ευρώ. Πάντως, στο βαθμό που η υπόθεση προχωρήσει, ενδεχομένως το σωματείο να έρθει σε συμφωνία για ειδικές προνομιακές τιμές στα μέλη του, από εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτού του είδους του εξοπλισμού.

Στα λοιπά θέματα της ημερήσιας διάταξης, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου του σωματείου, ο οποίος επιδεικνύοντας παλαιότερο δημοσίευμα του meatnews.gr σχετικά με την πώληση κρέατος στις Λαϊκές Αγορές, προειδοποίησε για μία ακόμη απειλή κατά του παραδοσιακού κρεοπώλη. Συγκεκριμένα, με αφορμή δήλωση της βουλευτίνας Παναγιώτας Βράντζα να πωλούνται στις Λαϊκές όλα τα είδη κρέατος, ο κ. Ντεληφιλιππίδης υπογράμμισε ότι «δεν ήταν τυχαία δήλωση, κάτι ετοιμάζουν και προλειαίνουν το έδαφος», ενώ κάλεσε τα μέλη του σωματείου να είναι σε εγρήγορση και να καταγγέλλουν στη Διοίκηση όποιο περιστατικό πέσει στην αντίληψή τους, καθώς ακόμη και στα είδη που επιτρέπεται να πωλούνται αυτό συνοδεύεται συνήθως από πολλές παρατυπίες.

Η αγορά των Χριστουγέννων, η ένταση των ελέγχων, η ανάγκη ο κρεοπώλης να είναι τυπικός στις υποχρεώσεις του προκειμένου να αποφύγει άσκοπα προβλήματα, αλλά και το Επικουρικό του κλάδου ήταν τα επιμέρους θέματα που έκλεισαν αυτή την έκτακτη γενική συνέλευση των «Ταξιαρχών».

18 December 2017
Banner
Banner