Προβλήματα στην ευρωπαϊκή αγορά βόειου κρέατος ανησυχούν την Κομισιόν

11 October 2016

Προβλήματα στην ευρωπαϊκή αγορά βόειου κρέατος ανησυχούν την Κομισιόν

Ενημέρωση από την Κομισιόν για τις εξελίξεις στην κατάσταση της αγοράς αγροτικών προϊόντων ζήτησε και έλαβε κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.

Η Κομισιόν υπέβαλε έκθεση σχετικά με τα δειλά σημάδια ανάκαμψης στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων και του χοιρινού κρέατος, ενώ έκανε λόγο και για τις δυσκολίες στον τομέα του βόειου κρέατος.

Πιο συγκεκριμένα, οι πρόσφατες αναφορές της Κομισιόν δείχνουν θετικές εξελίξεις ειδικά για τον τομέα του χοιρινού κρέατος (αύξηση 29% στην αξία εξαγωγών) και των ζώντων ζώων (+20%). Για την αγορά βόειου κρέατος δεν υπάρχουν πολλά ενθαρρυντικά σημάδια ακόμη, καθώς η προσφορά συνεχίζει να αυξάνεται και οι τιμές να πέφτουν κάτω από τα επίπεδα του 2015. Η Κομισιόν επανέλαβε τη δέσμευσή της να συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στις συγκεκριμένες αγορές.

Στη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., αρκετές αντιπροσωπείες συμφώνησαν ότι η ανάκαμψη είναι ακόμη εύθραυστη και ότι είναι απαραίτητο να παρακολουθείται διαρκώς η κατάσταση και να υπάρχει ετοιμότητα για δράση.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο 2016, το Συμβούλιο ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία ένα πακέτο μέτρων 500 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των δυσκολιών στα γαλακτοκομικά, στο χοιρινό κρέας και σε άλλους τομείς της κτηνοτροφίας. Τα συγκεκριμένα μέτρα αποσκοπούσαν στη σταθεροποίηση της παραγωγής και εμμέσως των τιμών, καθώς και στην παροχή ρευστότητας προς τους αγρότες. Οι επτά Κανονισμοί οι οποίοι δρομολογούν τα μέτρα 500 εκατομμυρίων, δημοσιοποιήθηκαν στις 8 Σεπτεμβρίου και ήδη βρίσκονται σε εφαρμογή. Το πακέτο του Ιουλίου είναι το τρίτο κύμα μιας σειράς μέτρων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της κρίσης που πλήττει πολλούς γεωργικούς τομείς. Πριν από αυτό, το Συμβούλιο είχε εγκρίνει μία ακόμη δέσμη μέτρων 500 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2015 και μια δεύτερη σειρά μέτρων τον Μάρτιο 2016.

11 October 2016
Banner