Πρωταγωνιστές και χαμένοι στη μάχη των εισαγωγών

26 June 2017

Πρωταγωνιστές και χαμένοι στη μάχη των εισαγωγών

Αυξημένες κατά 1,78% ήταν το 2016 οι εισαγωγές κρέατος και προϊόντων του, φθάνοντας τις 431,25 χιλ. τόνους, ενώ την ίδια στιγμή η αξία των εισαγωγών ανήλθε στο 1,1 δισ. ευρώ, δείχνοντας αύξηση 2,86%. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνολική αύξηση της αξίας των εισαγωγών ήταν μεγαλύτερη από την αύξηση της ποσότητας που εισήχθη, δείχνοντας ότι τα εισαγόμενα κρέατα και προϊόντα τους το 2016 ήρθαν στη χώρα μας σε υψηλότερες τιμές, αλλά και ότι εισήχθησαν πιο ακριβά τεμάχια. Αυτό αφορά κυρίως το χοιρινό και την κατηγορία «Λουκάνικα, σαλάμια και παρόμοια προϊόντα», καθώς και οι δύο κατηγορίες εισήχθησαν σε μικρότερες ποσότητες που όμως αντιστοιχούσαν σε μεγαλύτερη αξία εν σχέσει με το 2015.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζει σε εκτενές αφιέρωμα το περιοδικό Meat News που κυκλοφορεί.

ΚΛΙΚ στην εικόνα για μεγέθυνση

ΚΛΙΚ στην εικόνα για μεγέθυνση

Όπως αναλύεται στο αφιέρωμα, η συγκεντρωτική εικόνα δείχνει ότι η αύξηση της εισαχθείσας ποσότητας οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εισαγωγών βόειου (+3,20%), κρέατος πουλερικών (+9,13%) και κρεάτων της κατηγορίας «αλατισμένα, σε άρμη, αποξεραμένα ή καπνιστά» (+12,02%). Αντιστοίχως, η ποσοστιαία αύξηση της αξίας που «έφυγε» στο εξωτερικό το 2016 οφείλεται κυρίως στο χοιρινό κρέας (+5,72%), δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή οι εισαγωγές άγγιξαν τα 420 εκατ. το 2016 σε σχέση με τα 396 εκατ. το 2015. Μια αύξηση που, όπως είπαμε προηγουμένως, αντιστοιχεί σε μικρότερη εισαχθείσα ποσότητα.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στις εισαγωγές νωπού και κατεψυγμένου αιγοπρόβειου κρέατος, καθώς είναι ένα είδος στο οποίο η Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλο ποσοστό αυτάρκειας. Οι εισαγωγές αυτής της κατηγορίας έπεσαν το 2016 κατά 1,16% σε ποσότητα, μετά από ένα έτος (το 2015) που είχαν παρουσιάσει σημαντική (περίπου 10%) αύξηση. Αυτή η ποσότητα που εισήχθη, πάντως, ήρθε στη χώρα μας σε περίπου 10% χαμηλότερη συνολική αξία…

Οι εισαγωγές σε λουκάνικα, σαλάμια, παρασκευάσματα και κονσέρβες υποχώρησαν το 2016 κατά 2% φθάνοντας τις 22,1 χιλ. τόνους, αντανακλώντας τη μείωση της εγχώριας κατανάλωσης των ειδών αυτών. Την ίδια στιγμή, η αξία των εισαγωγών αυτών των προϊόντων έπεσε κατά 6%.

37 διαφορετικές προελεύσεις

Οι παραδοσιακοί εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας όσον αφορά τις εισαγωγές κρέατος και προϊόντων του παραμένουν ακλόνητοι στις θέσεις τους, καθώς και το 2016 Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις στη σειρά των προμηθευτών μας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, το 60% του όγκου εισαγωγών κρέατος και προϊόντων του το 2016 προήλθε από αυτές τις χώρες, οι οποίες εκπροσωπούν επίσης το 61,5% της αξίας εισαγωγών. Ακολουθούν Ιταλία, Ισπανία και Βουλγαρία, ενώ στην πρώτη δεκάδα των προμηθευτών μας βρίσκονται, όπως αναμενόταν, μόνο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να φτάσουμε στην 11η θέση για να βρούμε την πρώτη εκτός Ε.Ε. χώρα της κατάταξης. Πρόκειται για τη Νέα Ζηλανδία, από την οποία η Ελλάδα προμηθεύεται κατεψυγμένο πρόβειο κυρίως, και λιγότερο κατεψυγμένο βόειο. Μποτσουάνα, πΓΔΜ, Βραζιλία, Αργεντινή, Ισραήλ, Ναμίμπια, Σερβία, Χιλή, Ελβετία είναι, μαζί με τη Νέα Ζηλανδία, οι εκτός Ε.Ε. χώρες από τις οποίες εισήγαμε κρέας και προϊόντα του το έτος 2016.

Συνολικά πάντως, δεν είναι μεγάλη η… βεντάλια των προμηθευτών μας, αφού μόλις 37 ήταν πέρυσι οι χώρες από τις οποίες είχαμε εισαγωγική ροή (όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συν οι χώρες που αναφέραμε πιο πάνω). Εξ αυτών των 37, μόλις οι 14 έστειλαν στην Ελλάδα ποσότητες που ξεπερνούσαν τους 1.000 τόνους.

Αναλυτικά στοιχεία, πίνακες, εκτιμήσεις και ανακατατάξεις μεταξύ των βασικών προμηθευτών της Ελλάδας σε κρέας, στο τεύχος Ιουνίου του Meat News.

26 June 2017
Banner
Banner