«Να προστατευτούν τα ΠΓΕ-ΠΟΠ της Κεντρικής Μακεδονίας στην εμπορική Συμφωνία της Ε.Ε. με Αυστραλία»

04 November 2019

«Να προστατευτούν τα ΠΓΕ-ΠΟΠ της Κεντρικής Μακεδονίας στην εμπορική Συμφωνία της Ε.Ε. με Αυστραλία»

Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βουλευτής Χαλκιδικής με το Κίνημα Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, ζητά να διασφαλιστεί η προστασία των προϊόντων με ένδειξη ΠΓΕ και ΠΟΠ της Χαλκιδικής και εν γένει της Κ. Μακεδονίας ενόψει της εμπορικής συμφωνίας της Ε.Ε. με την Αυστραλία.

Ο κ. Πάνας σημειώνει ότι: «Τα εν λόγω προϊόντα είναι μεγάλης διατροφικής αλλά και πολιτιστικής αξίας και πρέπει να διαφυλαχθούν από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής, στη λίστα των προτεινόμενων προς προστασία ελληνικών προϊόντων δεν συμπεριλαμβάνεται κανένα προϊόν της Κεντρικής Μακεδονίας και κατ’ επέκταση και της Χαλκιδικής»

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Βρισκόμαστε σε αναμονή της εμπορικής συμφωνία της ΕΕ με την Αυστραλία,  η οποία βρίσκεται σε διαβούλευση έως τις 13 Νοεμβρίου 2019 από την Αυστραλιανή Κυβέρνηση. Ενόψει της συμφωνίας αυτής έχει κατατεθεί πρόταση για να προστατευτούν 172 αγροτικάπροϊόντα και τρόφιμα γεωγραφικών ενδείξεων από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ.

Στη σχετική λίστα που έχει δημοσιευθεί, εντάσσονται 18 ελληνικά προϊόντα γεωγραφικών ενδείξεων – τρόφιμα. Με εξαίρεση τη Φέτα και το Κασέρι που αναφέρονται σε όλη την ελληνική επικράτεια, κανένα άλλο ποιοτικό προϊόν της Κεντρικής Μακεδονίας δεν αναφέρεται προς προστασία.

Εν απουσία δε, προσδιορισμού των κριτηρίων και των προδιαγραφών, εντάσσονται ελάχιστα από μια σειρά ομοειδών προϊόντων της χώρας μας. Για παράδειγμα, στον τομέα της Επιτραπέζιας Ελιάς προστατεύονται η Ελιά Καλαμών και η Θρούμπα Θάσου και όχι η Πράσινη Ελιά Χαλκιδικής, η οποία έχει την μεγαλύτερη παραγωγική και εξαγωγική δυναμική για τη χώρα μας.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στον τομέα του ελαιόλαδου. Με την επικείμενη συμφωνία, σε καθεστώς προστασίας υπάγονται 6 ελαιόλαδα (4 Κρήτης και 2 Πελοποννήσου) και όχι το Αγουρέλαιο Χαλκιδικής, το οποίο έχει αναδειχθεί ως ένα προϊόν υψηλής διατροφικής και φαρμακευτικής αξίας.

Επιπλέον, από επίσημα στοιχεία της Διεπαγγελματικής Επιτραπέζιας Ελιάς, προκύπτει η μεγαλύτερη ηρτημένη εσοδεία και χρήση (120.000 τόνοι) για την Επιτραπέζια Ελιά Χαλκιδικής σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ποικιλίες, καθώς και με το μεγαλύτερο εξαγώγιμο ποσοστό της τάξης του 92%.

Επειδή η Αυστραλία αποτελεί χώρα στην οποία στοχεύουμε να εξάγουμε τα πλέον ποιοτικά προϊόντα μας, η λίστα των προς προστασία προϊόντων που προτείνεται δεν μπορεί να σηματοδοτεί άνιση μεταχείριση προϊόντων δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Επειδή τα προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και γεωγραφικών ενδείξεων, αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ταυτότητας μας, προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας, χαρακτηριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και κινητήριος δύναμη βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην με κάθε μέσο προστασία τους.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

Προτίθεστε, ενόψει της επικύρωσης της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ- Αυστραλίας,  να λάβετε τις απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες και να διεκδικήσετε την προστασία των ποιοτικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα της Χαλκιδικής, ώστε να βρίσκονται στη θέση που τους αναλογεί στον τομέα των διεθνών εμπορικών συναλλαγών;

04 November 2019
Banner
Banner