Πρόγραμμα για θωράκιση του Έβρου από τις ζωονόσους υπέβαλε το ΥΠΑΑΤ στην Ε.Ε.

28 November 2016

Πρόγραμμα για θωράκιση του Έβρου από τις ζωονόσους υπέβαλε το ΥΠΑΑΤ στην Ε.Ε.

Λίγες μόνο ημέρες μετά την ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ομάδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την προστασία του ζωικού κεφαλαίου στον Έβρο από την εμφάνιση κρουσμάτων πανώλους των μηρυκαστικών στα τουρκικά παράλια, ήρθε η απάντηση του ΥΠΑΑΤ διαμέσου… συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας με κτηνοτροφικούς συλλόγους από Νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Συγκεκριμένα στη συνάντηση που είχαν σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης με τους συλλόγους, ανακοινώθηκε στους τελευταίους ότι έχει υποβληθεί -και αναμένεται η έγκριση από την Ε.Ε.– πρόγραμμα προστασίας που θα αφορά τον αφθώδη πυρετό, την Οζώδη Δερματίτιδα, την Ευλογιά και την Πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

Κατά τα λοιπά, στη διεξοδική συζήτηση που έγινε επί των θεμάτων που έθεσαν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων:

- Η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση με την οποία αυξήθηκε το ανώτατο ποσό που μπορούν να εισπράξουν οι δικαιούχοι Εξισωτικής Αποζημίωσης των Ορεινών Περιοχών, από 100 ευρώ το εκτάριο σε 125 ευρώ το εκτάριο, εξαντλεί το όριο που επιτρέπει το εγκεκριμένο μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Οι κύριοι ωφελούμενοι από την αύξηση της αποζημίωσης είναι οι κτηνοτρόφοι, καθώς η κτηνοτροφία αποτελεί τη βασική δραστηριότητα στις Ορεινές Περιοχές.

- Μέσα στον Δεκέμβριο θα πληρωθεί στους δικαιούχους αγρότες το σύνολο των ενισχύσεων του 2016 (υπόλοιπο βασικής ενίσχυσης, πρασίνισμα, εξισωτική κ.λπ.)

- Επανεξετάζεται όλο το πλέγμα εκκρεμοτήτων για τις πληρωμές ενισχύσεων παλαιότερων χρόνων. Ειδικά οι ενισχύσεις που αφορούν τη βιολογική γεωργία, θα πληρωθούν, για μεν την περίοδο 2013 – 2014 εντός του Δεκεμβρίου, για δε το 2015 εντός του πρώτου τριμήνου του 2017.

- Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η στελέχωση των περιφερειακών κτηνιατρικών υπηρεσιών και η προσπάθεια αυτή είναι συνεχής εκ μέρους του Υπουργείου. Επιπλέον όμως, μέσω του μέτρου αγροτικών συμβούλων του ΠΑΑ, σύντομα οι κτηνοτρόφοι θα έχουν τη δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης σε κτηνιατρικές και άλλες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.

- Το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζει τις υπάρχουσες δυνατότητες για να γίνει ακόμα πιο ευέλικτο το μέτρο της νόμιμης απασχόλησης αλλοδαπών με εργόσημο.

- Για τη θωράκιση του Έβρου από τις ζωονόσους έχει υποβληθεί -και αναμένεται η έγκριση από την Ε.Ε.– πρόγραμμα προστασίας που θα αφορά τον αφθώδη πυρετό, την Οζώδη Δερματίτιδα, την Ευλογιά και την Πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

- Εντός των επόμενων ημερών θα πληρωθούν στους δικαιούχους κτηνοτρόφους όλες οι εκκρεμείς οικονομικές αποζημιώσεις του 2016 για την Οζώδη Δερματίτιδα και τα λοιπά προβλήματα υγείας των ζώων, συνολικού ύψους περί τα 5,5 εκατ. ευρώ.

28 November 2016
Banner