ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΔΩ


Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2025

Εγγραφές, 08.30-09.00

Α’ Συνεδρίαση: 09.00-11.00

Ι. ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Συντονιστές: Ε. Σωσσίδου και Η. Γιάννενας

I.01 Εμπλουτισμένες Ζωοτροφές με Αρωματικά Φυτά και Υποπροϊόντα: Επίδραση στην Ποιοτική και Ποσοτική Απόδοση Σφαγίων Παχυνόμενων Αρνιών
Α. Στεφανάκης1, Ν. Βουτζουράκης1, Ε. Στεφανάκης1, Α. Στεφανάκη1, Σ. Σωτηράκη2
1Βιοερευνητικά Εργαστήρια, Ηράκλειο Κρήτη
2Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών, ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ

I.02 Η εφαρμογή Ορθών Πρακτικών στη διαχείριση των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων: Μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ορνίθειου κρέατος;
Μ.Ζ. Κρίτσα1, Α. Πατσιάς2, Δ. Φούκας2, Β. Τσιούρης3, Ζ. Πρέντζα2, Θ. Παπαρούνης2, Ι. Πατούνας2, Ε.Ν. Σωσσίδου1
1Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών, ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ
2ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ
3Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ

I.03 Η συμβολή των διασταυρώσεων μεταξύ αγελάδων γαλακτοπαραγωγής και ταύρων κρεοπαραγωγής στην παραγωγή μοσχαριών κατάλληλων για πάχυνση
Σ.Α. Τσιλιγιάννη1, Χ. Λίγδα1, Ε. Σουγλής2, Ζ. Καζλάρη2, Ε. Κρυσταλλίδου2, Θ. Τσιλιγιάννη1
1Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών, ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ
2Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης

I.04 Η συμβολή της διαχείρισης της αναπαραγωγής στη διασφάλιση των διατροφικών αναγκών
Δ.Ρ. Σαλτιέλ1, Σ.Α. Τσιλιγιάννη2, Χ. Λίγδα2, Θ. Τσιλιγιάννη2
1Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εφαρμογές της Βιολογίας», Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ
2Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών, ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ

I.05 Επίδραση της βόσκησης σε αλόφυτα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά κρέατος αρνιών φυλής Άρτας
Γ. Παπακίτσος1, Χ. Τσιάπαλης2, Γ. Λαλιώτης1, Ι. Μπιζέλης1
1Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
2Αγροτικός Συνεταιρισμός Προβατοτρόφων Αναπαραγωγής Φυλής Φριζάρτα

I.06 Εκτίμηση γενετικής παραλλακτικότητας σε αυτόχθονες ελληνικές φυλές προβάτων
Π. Κουτσούλη1, Σ. Γεωργάτου1, Δ. Παπαχρήστου1, Ν. Κασίνης2, Γ. Λαλιώτης1, I. Medugorac3, Ι. Μπιζέλης1
1Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
2Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, Υπουργείο Εσωτερικών, Κύπρος
3Population Genomics Group, Department of Veterinary Sciences, Ludwig Maximillian’s University of Munich

I.07 Δείκτες Ποιότητας Λιπαρών Οξέων σε Εμπορικά Σφάγια Αρνιών Ορεινών Εκτροφών
Γ. Μπακογιώργος1, Γ. Αρσένος2, Ι. Μπιζέλης3, Α. Παντέρα1
1Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
2Εργαστήριο Ζωικής Παραγωγής & Προστασίας Περιβάλλοντος, Τμήμα Κτηνιατρικής, ΑΠΘ
3Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

I.08 Η εκτροφή του μαύρου χοίρου από την φάρμα Γιωρούδη και η συμβολή του στην βιώσιμη ανάπτυξη
Α.Θ. Ζαμάνης, Γ. Γιωρούδης
Φάρμα Γιωρούδη

11.00-11.15 Διάλειμμα

Προσφωνήσεις, Χαιρετισμοί: 11.15-11.30

Εναρκτήρια Εισήγηση

Επόμενη Γενιά Βιομηχανίας Τροφίμων: από τον Συμβατικό Έλεγχο και την Κλασική Μικροβιολογία της πρόβλεψης, σε Επιστήμη Δεδομένων την Τεχνητή Νοημοσύνη τις Διαδικτυακές Πλατφόρμες και το Διαδίκτυο των Τροφίμων - Η Προσέγγιση DiTECT και SOSFood
Γ-Ι Νυχάς1,2, Χ. Τάσσου3, Ν. Χωριανόπουλος1, Κ. Κουτσουμανής4, Π. Σκανδάμης1
1Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας
2Διεθνές Κοινό Εργαστήριο Ερευνών (Κίνας & Ελλάδας) για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως εγγυητή της ασφάλεια και της αειφορίας των τροφίμων
3Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών προϊόντων, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
4Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Τεχνολογίας, Σχολή Γεωπονίας, ΑΠΘ

Β’ Συνεδρίαση: 12.00-14.00

IΙ. ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Συντονιστές: I. Mπιζέλης και Θ. Τσιλιγιάννη

II.01 Εφαρμογή συστήματος γενετικής ιχνηλασιμότητας στο κρέας τοπικών φυλών προβάτων της Κρήτης
Δ.Παπαχρήστου1, Π. Κουτσούλη1, Σ. Γεωργάτου1, Γ. Λαλιώτης1, I. Medugorac2, Ι. Μπιζέλης1
1Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
2Population Genomics Group, Department of Veterinary Sciences, Ludwig Maximillian’s University of Munich

II.02 Χρήση καινοτόμων αλεύρων εντόμων σε σιτηρέσια χοίρων τελικής πάχυνσης και η επίδραση τους στις ζωοτεχνικές παραμέτρους και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου κρέατος
Χ.Ζαχάρης1, Γ. Μαγκλάρας1, Χ. Βόιδαρου1, Ι. Γιαβάσης2, Η. Γιάννενας3, Ε. Αντωνοπούλου4, Α. Γρηγοριάδου5,6, Σ. Ανδρεάδης5, Χ. Αθανασίου7, Α. Τζώρα1, Ι. Σκούφος1, Ε. Μπόνος1
1Τμήμα Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
2Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
3Τμήμα Κτηνιατρικής, ΑΠΘ
4Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ
5Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
6Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών ΕΛΒΙΖ
7Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

II.03 Επίδραση του εμπλουτισμού της διατροφής των χοίρων με ρίγανη, σκόρδο, κρίταμο και Camelina sativa στο εντερικό τους μικροβίωμα, και οι μεταβολές του μετά το τέλος της πειραματικής περιόδου
Κ. Νικολάου1, Ι. Σκούφος1, Γ. Μαγκλάρας1, Α. Τσίνας1, Ε. Μπόνος1, Η. Γιάννενας2, Κ. Γρηγοριάδου3, Χ. Βόιδαρου1, C. Ersanli1, Κ. Φώτου1, Α. Τζώρα1
1Τμήμα Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
2Τμήμα Κτηνιατρικής, ΑΠΘ
3Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

II.04 Επίδραση της διατροφικής χρήσης καινοτόμου ενσιρώματος σε παραμέτρους υγείας και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρέατος χοίρων πάχυνσης
Γ. Μαγκλάρας1, Ι. Σκούφος1, Χ. Ζαχάρης1, Ι. Γιαβάσης2, Ε. Μπόνος1, Χ. Βόιδαρου1, Κ. Νικολάου3, Η. Γιάννενας4, Α. Τζώρα3
1Εργαστήριο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Διατροφής και Βιοτεχνολογίας, Τμήμα Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
2Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
3Εργαστήριο Υγείας των Ζώων − Υγιεινής και Ποιότητας Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
4Εργαστήριο Διατροφής, Τμήμα Κτηνιατρικής, ΑΠΘ

II.05 Ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρέατος από τον ελληνικό βούβαλο
Ι. Σακαρίδης, Μ. Ιωαννίδου, Γ. Σαμούρης
Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών, ΕΛΓΟ-Δήμητρα

II.06 Η επίδραση της χρήσης των υποπροϊόντων των μανιταριών στην αντιοξειδωτική ικανότητα και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρέατος των αγροτικών ζώων
Α. Καραγεώργου, Μ. Παπαγεωργίου, Μ. Γκολιομύτης, Ι. Πολίτης, Π. Σιμιτζής
Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας, Τμήμα Επιστημών των Ζώων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΙΙ.07 Βελτίωση συνθηκών ευζωίας, σήμανση και ποιότητα κρέατος στα κρεοπαραγωγά ορνίθια
Μ. Παπαγεωργίου1, Α. Καραγεώργου1, Μ. Γκολιομύτης1, Ο. Τζαμαλούκας2, Π. Σιμιτζής1
1Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας, Τμήμα Επιστημών των Ζώων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
2Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λεμεσός

ΙΙ.08 Η επίπτωση του θερμικού στρες στη ποιότητα του παραγόμενου χοιρινού κρέατος
Ν. Γκίφα, Ε. Ζωίδης, Ι. Αρσενάκης
Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Α’ Παρουσίαση βιβλίων: 14.00-14.30

Συντονιστής: Γ. Κατερίνης

Εγχειρίδια Βιοασφάλειας για τις εκτροφές αιγών και προβάτων, για τις χοιροτροφικές επιχειρήσεις και για τις εκτροφές βοοειδών
Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ

Επισιτιστική Ασφάλεια
Απόστολος Τ. Ράντσιος

14.30 -15.30

ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ

Γ’ Συνεδρίαση: 15.30 -18.15

I. ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Συντονιστές: Α. Τζώρα και Α. Πεξαρά

ΙΙΙ.01 Επιζωοτίες και κτηνιατρική δημόσια υγεία
Δ. Παπανικολάου
Δνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Γενική Δνση Κτηνιατρικής, ΥΠΑΑΤ

ΙΙΙ.02 Μέτρα για τον μετριασμό του κινδύνου διασποράς των κρουσμάτων νοσημάτων των ζώων στον τομέα του κρέατος
Π.Παπαδάκη, Ε. Βλαντή, Α. Γεωργακοπούλου
Τμήμα Σφαγείων, Δνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Γενική Δνση Κτηνιατρικής, ΥΠΑΑΤ

ΙΙΙ.03 Μέτρα για τον μετριασμό του κινδύνου διασποράς των κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και της ευλογιάς των προβάτων στον τομέα του γάλακτος
Δ. Μίντζα
Τμήμα Αλιευμάτων, Γάλακτος και Λοιπών Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης, Δνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Γενική Δνση Κτηνιατρικής, ΥΠΑΑΤ

ΙΙΙ.04 Διαχείριση νεκρών ζώων σε επιζωοτίες και φυσικές καταστροφές
Δ. Παπανικολάου
Δνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Γενική Δνση Κτηνιατρικής, ΥΠΑΑΤ

ΙΙΙ.05 Βέλτιστες Πρακτικές στη Διαχείριση Κρούσματος Πανώλης Μικρών Μηρυκαστικών (PPR) στην Δυτική Αττική
Σ. Μπούρμπου
Διεύθυνση Υγείας των Ζώων, Δνση Αγρ.& Κτηνιατρικής Πολιτικής, Π. Αττικής

ΙΙΙ.06 Η ευλογία των αιγοπροβάτων και οι ενέργειες αντιμετώπισης της στην Περιφέρεια Αν. Μακ. & Θράκης
Ν. Φωτεινιάς, Ε. Πλευράκη, Δ. Τέγος, Γ. Κοκκινάκη, Ε. Αϊναλίδου, Σ. Μπαϊραμάκης, Μ. Παπαματθαίου, Α. Παπαδούδης
Δνση και Τμήματα Κτηνιατρικής, ΠΕ Περ. Αν. Μακεδονίας & Θράκης

ΙΙΙ.07 Ζωονόσοι, ζωονοτικοί παράγοντες και τροφιμογενή νοσήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Συχνότητα και τάσεις κατά το 2023
Δ.Μίντζα1, Η. Φράγκου2
1Τμήμα Αλιευμάτων, Γάλακτος και Λοιπών Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης, Δνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Γενική Δνση Κτηνιατρικής,ΥΠΑAΤ
2Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων, Δνση Υγείας των Ζώων, Γενική Δνση Κτηνιατρικής, ΥΠΑΑΤ

ΙΙΙ.08 Εθνικό Πρόγραμμα για την Παρακολούθηση της Αντοχής των Ζωονοσογόνων και Συμβιωτικών Βακτηρίων στις Αντιμικροβιακές Ουσίες σε τοπικό περιφερειακό επίπεδο
Α. Παπαληθείου, Ε. Δούβλη, Π. Παναγιωτακάκη, Α. Καινούργιου, Ό. Μυζάλη, Γ. Δούβρης, Σ. Ρίζου
Δνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά

III.09 Εξαγωγές τροφίμων ζωικής προέλευσης
Ε. Χατζηγιαννακού, Π. Παπαδάκη, Δ. Μίντζα
Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Γενική Δνση Κτηνιατρικής, ΥΠΑΑΤ

ΙΙΙ.10 Σχεδιασμός μελέτης επιπολασμού του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη Staphylococcus Aureus (MRSA) σε χοίρους για το έτος 2025
Π.Παπαδάκη, Ε. Βλαντή, Α. Γεωργακοπούλου
Τμήμα Σφαγείων, Δνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Γενική Δνση Κτηνιατρικής, ΥΠΑΑΤ

ΙΙΙ.11 Νεότερα δεδομένα για τον επιπολασμό και τον έλεγχο της γρίπης των πτηνών στη συστηματική πτηνοτροφία
Β. Τσιούρης1, Θ. Μάντζιος1, Κ. Κισκίνης1, Γ. Παπαδόπουλος2, Ι. Γιάννενας3, Π. Φορτομάρης2
1Μονάδα Παθολογίας Πτηνών, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ
2Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ
3Εργαστήριο Διατροφής των Ζώων, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ

18.15-18.30 Διάλειμμα

Δ’ Συνεδρίαση: 18.30-20.30

ΙΙ. ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΖΥΠ

Συντονιστές: Ν. Σολωμάκος και Δ. Παπανικολάου

IV.01 Το πλήγμα του Daniel στην κτηνοτροφία της Θεσσαλίας
Π. Τσιαμπαλής1, Σ. Ασλανίδου2, Δ. Παπανικολάου3
1Τμήμα Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Διεύθυνση Κτηνιατρικής, Περιφέρεια Θεσσαλίας
2Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Καρδίτσας, Περιφέρεια Θεσσαλίας
3Δνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Γενική Δνση Κτηνιατρικής, ΥΠΑΑΤ

IV.02 Διαχείριση των επιπτώσεων της θεομηνίας Daniel στην Π.Ε. Καρδίτσας
Σ. Ασλανίδου1, Π. Τσιαμπαλής2, Δ. Παπανικολάου3
1Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Καρδίτσας, Περιφέρεια Θεσσαλίας
2Τμήμα Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Διεύθυνση Κτηνιατρικής, Περιφέρεια Θεσσαλίας
3Δνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Γενική Δνση Κτηνιατρικής, ΥΠΑΑΤ

IV.03 Οδηγός λειτουργίας μονάδας μεταποίησης ΖΥΠ και επικύρωση της μεθόδου μεταποίησης 4 σε συστήματα συνεχούς ροής
Κ.Μήλιος1, Δ. Παπανικολάου2
1Διεύθυνση Κτηνιατρικής, Περ. Δυτικής Ελλάδας
2Δ/νση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Γενική Δνση Κτηνιατρικής, ΥΠΑΑΤ

IV.04 Οδηγός διαχείρισης Ζωικών Υποπροϊόντων (ΖΥΠ) για τα κρεοπωλεία
Ε. Ροϊνιώτη
Τμήμα Ζωικών Υποπροϊόντων, Δνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Γενική Δνση Κτηνιατρικής, ΥΠΑΑΤ

IV.05 Ανασκόπηση της εφαρμογής των Εναλλακτικών Μεθόδων Παστερίωσης στις μονάδες παραγωγής βιοαερίου: Εργαστηριακή οπτική
Η. Τσολιού1, Ε. Γραβάνη1, Ι. Αποστόλου1, Δ. Χρυσοχόου1, Α. Πανάγιου1, Δ. Παπανικολάου2
1Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων, Δνση Κτην. Κέντρου Θεσσαλονίκης, Γεν. Δνση Κτηνιατρικής, ΥΠΑΑΤ
2Δ/νση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Γενική Δνση Κτηνιατρικής, ΥΠΑΑΤ

IV.06 Τα πτηνοσφαγεία ως δεξαμενές ανθεκτικών βακτηρίων στα αντιβιοτικά
Α. Τσίτσος1, Α. Δαμιανός1,Ν. Σούλτος1, Ά. Παπά2, Ε. Οικονόμου1
1Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης – Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Κτηνιατρικής ΑΠΘ
2Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ

IV.07 Μελέτη της παρουσίας και των επιπέδων μόλυνσης της ωχρατοξίνης Α στους ιστούς σφαγίων χοίρων στην Ελλάδα με τη χρήση ανοσοενζυμικής μεθόδου (ΕLISA)
Μ. Βλάχου, Α. Πεξαρά, Ν. Σολωμάκος, Α. Γκόβαρης
Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

IV.08 Ανάπτυξη Μεθόδων multiplex PCR για την Ανίχνευση Νοθείας στο Κρέας
Ι. Τζαβάρας1, Ε. Αποστολίδη2, Α. Τζουανόπουλος1, Β. Στέρης1, Δ. Κουτσόπουλος1, Κ. Παρασκευόπουλος1, Ε. Μπουκουβάλα2, Μ. Μπαμπέτσα2, Λ. Αικατερινιάδου2
1Μικροβιολογικό Εργαστήριο, Γ’ Κτηνιατρικό Νοσοκομείο
2 Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

ΛΗΞΗ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2025

Α’ Συνεδρίαση: 09.00-11.00

Ι. ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Συντονιστές: Π. Ν. Σκανδάμης και Γ. Σαμούρης

V.01 Ο επιπολασμός, η διανομή και η ποικιλομορφία της σαλμονέλας που απομονώνεται από μεταποιητές σφαγής χοιρινού κρέατος και καταστήματα λιανικής στην επαρχία Shandong της Κίνας
H. Zhang1,2,3, G. Zhou1,2,3, C. Yang1,2,3, Γ.-Ι. Νυχας3,4, Y. Zhang1,2,3, Y. Mao1,2,3
1Εργαστήριο Επεξεργασίας και Ποιοτικού Ελέγχου Βοείου Κρέατος, Κολέγιο Επιστήμης και Μηχανικής Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Γεωργίας Σαντόνγκ
2National R&D Center for Beef Processing Technology, Tai’an
3Διεθνές Κοινό Εργαστήριο Ερευνών (Κίνας & Ελλάδας) για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως εγγυητή της ασφάλεια και της αειφορίας των τροφίμων
4Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

V.02 Μελέτη του ρόλου της Κιννναμαλδεΰδης στη Ρύθμιση της Μεταφοράς κυττάρων βιουμενίου Listeria monocytogenes στο Κρέας, σε Διαφορετικές Περιόδους ανάπτυξης του και στον Υποκείμενο Μηχανισμό του
H. Yang1,2, P. Dong1,2, Γ.–Ι. Νυχάς3, X. Luo1,2, Y. Liu1,2, Y. Zhang1,2
1Εργαστήριο Επεξεργασίας και Ποιοτικού Ελέγχου Βοείου Κρέατος, Κολέγιο Επιστήμης και Μηχανικής Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Γεωργίας Σαντόνγκ
2Διεθνές Κοινό Εργαστήριο Ερευνών (Κίνας & Ελλάδας) για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως εγγυητή της ασφάλεια και της αειφορίας των τροφίμων
3Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

V.03 Μελέτη για τη μεταφορά του Escherichia coli που παράγει τοξίνη Shiga στην αλυσίδα βιομηχανίας βοείου κρέατος και ποσοτική μικροβιολογική εκτίμηση κινδύνου
X. Jiang1, X. Luo1, Γ.-Ι. Νυχάς2, P. Dong1, Y. Zhang1
1Εργαστήριο Επεξεργασίας και Ποιοτικού Ελέγχου Βοείου Κρέατος, Κολέγιο Επιστήμης και Μηχανικής Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Γεωργίας Σαντόνγκ
3Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

V.04 Εφαρμογή αισθητήρων για την αξιολόγηση της μικροβιακής ποιότητας και αυθεντικότητας του κρέατος και των προϊόντων κρέατος
Χ.Τάσσου1, Ν. Χωριανόπουλος2, Χ. Luo3, P-C. Dong3, Y-M Zhang3, Π. Σκανδάμης2, Γ.-Ι. Νυχάς2,3
1Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών προϊόντων, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
2National R&D Center for Beef Processing Technology, Tai’an

V.05 Μικροβίωμα κρέατος: Η προσέγγιση «FoodGuard» για την ελαχιστοποίηση των απωλειών λόγω κακής διαχείρισης που οδηγεί στην κατασπατάληση του
Χ. Τάσσου1, Ο. Παπαδοπούλου1, Κ. Παπαδημητρίου2, Ν. Χωριανόπουλος2, Π. Σκανδάμης2, Γ.-Ι. Νυχάς2
1Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών προϊόντων, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
2Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

V.06 Εκτίμηση του μικροβιολογικής ποιότητας σε βραστό και καπνιστό στήθος γαλοπούλας με την χρήση της πολυφασματικής απεικόνισης (MSI)
Μ. Γκόβαρη, Α. Σ. Γουναδάκη, Π. Ν. Σκανδάμης
Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου & Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

V.07 Μοριακός και φαινοτυπικός χαρακτηρισμός εμμονικών στελεχών Listeria monocytogenes που απομονώθηκαν από δύο διαφορετικά περιβάλλοντα επεξεργασίας κρέατος
Δ. Τσολιάκου, Μ. Γκόβαρη, Ι. Χαμηλάκη, Μ. Χρυσοστόμου, Δ. Χειλάκου, Α. Γουναδάκη, Κ. Παπαδημητρίου, Π. N. Σκανδάμης
Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου & Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

V.08 “Multivariate Food Predictor”: Αλγόριθμοι μη καταστρεπτικής εκτίμησης μικροβιακής αλλοίωσης κρέατος
Π.Ν. Σκανδάμης, Α. Καστιζά, Α. Γουναδάκη
Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου & Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

11.00 -11.15 Διάλειμμα

Β’ Συνεδρίαση: 11.15-12.45

ΙI. ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Συντονιστές: Κ. Κουτσουμανής και Χ. Τάσσου

VI.01 “Growth Predictor”: Λογισμικό ποσοτικής μικροβιολογίας και ποσοτικής ανάλυσης επικινδυνότητας σε γλώσσα R
Π.Ν. Σκανδάμης
Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου & Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

VI.02 Συγκριτική μελέτη υποθανάτιου τραυματισμού του μικροοργανισμού Listeria monocytogenes σε επίπεδο μεμονωμένων κυττάρων και επίπεδο πληθυσμού κατά τη θερμική επεξεργασία λουκάνικων τ. Φρανκφούρτης
Μ. Αρβανίτη1, Α.Ε. Καπετανάκου2, Ε. Βλάχου1, Μ. Κουρτέλη1, Π.Ν. Σκανδάμης1
1Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου & Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
2Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

VI.03 Πολυ-ομικές προσεγγίσεις για τη διερεύνηση της μικροβιακής οικολογίας των προϊόντων κρέατος: Μελέτη περίπτωσης σαλαμιού οξινισμένου μετά από αυθόρμητη ζύμωση ή μετά την προσθήκη γλυκονο-δ-λακτόνης
Δ. Παυλίδης¹, Α. Τσούγγος¹, Α. Σλάβκο¹, Μ. Παπαδέλλη¹, Ι. Καπόλος¹, Κ. Παπαδημητρίου²
¹Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
2Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου & Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

VI.04 Φαινοτυπικός χαρακτηρισμός και οροτυποποίηση απομονωθέντων στελεχών Salmonella spp. και Listeria monocytogenes από δείγματα ζωοτροφών
Α. Ματαράγκα1,2, Ν. Τζιμοτούδης3, Α.-Σ. Χατζοπούλου1, Μ. Κοτσικόρη1, Μ. Ματαράγκας4, Ν. Δ. Ανδρίτσος2, Ι. Οικονομόπουλος1
1Εργαστήριο Ανατομίας και Φυσιολογίας Αγροτικών Ζώων, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών, Σχολή Επιστημών των Ζώων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
2Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πατρών
3Κέντρο Βιολογικών Ερευνών Στρατού
4Τμήμα Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

VI.05 Παράταση του χρόνου ζωής χοιρινού κρέατος τύπου «Γύρος» με χρήση φυτικών εκχυλισμάτων με αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράσηΕ. Ν. Μυλωνάκη, Ε. Κ. Κοκκόση, Β. Κ. Καραμπάγιας, Ν. Δ. Ανδρίτσος, Ά. Ε. Γιαννακάς, Ι. Κ. Καραμπάγιας
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πατρών

VI.06 Ανάπτυξη μοριακής μεθόδου για την ταυτοποίηση των ειδών του γένους Photobacterium
Α. Κουτσούρη, Μ. Μικρομάστορα, Α. Δουλγεράκη
Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας, ΑΠΘ

Γ’ Συνεδρίαση: 12.45 -14.45

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ, ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Συντονιστές: Ε. Πετρίδου και Δ. Μίντζα

VII.01 Πολύπλοκα προσαρμοστικά συστήματα: Σύγχρονη αποτυχία των συστημάτων, η κρίση ενέργειας – τροφίμων
Σ. Β. Ραμαντάνης
Ελληνική Κτηνιατρική Ακαδημία

VII.02 Κλιματική αλλαγή: επιπτώσεις στους τροφιμογενείς ζωονοσογόνους παθογόνους παράγοντες και στην ασφάλεια των τροφίμων
Δ. Σεργκελίδης
Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων – Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ

VII.03 Νοσήματα των Ζώων και Κλιματική Αλλαγή
Κ. Παπαγεωργίου
Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ

VII.04 Κλιματική αλλαγή και επιδημιολογία ζωοανθρωπονόσων
Μ. Φιλιππιτζή
Εργαστήριο Οικονομίας Ζωικής Παραγωγής, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ

VII.05 Τροποποιήσεις στη διατροφή για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγικότητα των μονογαστρικών και στην ποιότητα των προϊόντων τους
Π. Σακκάς, Η. Γιάννενας
Εργαστήριο Διατροφής, Τμήμα Κτηνιατρικής, ΑΠΘ

VII.06 Η κτηνοτροφική παραγωγή και η ασφάλεια των τροφίμων, καθώς η Ελλάδα τοποθετείται σε ζώνη επίκεντρου της κλιματικής κρίσης
Θ. Καλλίτσης
Εκπαιδευτικό Αγρόκτημα, Αμερικανική Γεωργική Σχολή

VII.07 Εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αλυσίδα από το στάβλο στο τραπέζι
Ν. Σολωμάκος
Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

VII.08 Λήψη αποφάσεων
Σ. Β. Ραμαντάνης
Ελληνική Κτηνιατρική Ακαδημία

Β’ Παρουσίαση βιβλίων: 14.45-15.15

Συντονιστής: Γ. Κατερίνης

Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων
Π.Ν. Σκανδάμης

Διαχείριση της Ασφάλειας Τροφίμων. Δομή Υψηλού Επιπέδου ISO 220000 2018
Σ. Β. Ραμαντάνης

15.15 -16.15

ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ

Δ’ Συνεδρίαση: 16.15-18.30

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ, ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Συντονιστές: Ε. Μαλισσιόβα και Ε. Κασαπίδου

VIII.01 Πολιτική Διαχείρισης αναφορών του ΕΦΕΤ: Τι αναφέρει ο Έλληνας Καταναλωτής ως παράπονα (αναφορές) για το κρέας και τα προϊόντα του από το 2020 έως 31/06/2024;
Ε. Τσιγαρίδα
Περιφερειακή Δ/νση Αττικής, ΕΦΕΤ

VIII.02 Αποφάσεις επιβολής προστίμων από τον ΕΦΕΤ σε εγκαταστάσεις κρέατος κατά το χρονικό διάστημα 2020-2023. Κριτήρια επιμέτρησης του χρηματικού ύψους του προστίμου
Ε.Πεξαρά
Περιφερειακή Δ/νση Αττικής, ΕΦΕΤ

VIII.03 Δράσεις επίσημου ελέγχου για το κρέας και τα προϊόντα του: προτεραιότητες και αποτελέσματα για τα έτη 2022-2023
Μ. Ζήκος1, Ε. Τσιγαρίδα2
1Περιφερειακή Δ/νση Ηπείρου, ΕΦΕΤ
2Περιφερειακή Δ/νση Αττικής, ΕΦΕΤ

VIII.04 Διερεύνηση Περιστατικών Ασφάλειας Τροφίμων (FSI) – Ενέργειες για τον περιορισμό και τον έλεγχό τους
Χ. Πετράκη, Π. Λαλούση
Διεύθυνση Ασφάλειας Τροφίμων, ΕΦΕΤ

VIII.05 Προκαταρκτική μελέτη για τον προσδιορισμό της συχνότητας εμφάνισης των STEC E.coli στην επιφάνεια σφάγιων - Αλληλούχιση επόμενης γενιάς: νομοθετικές απαιτήσεις και εφαρμογή
Ι. Αποστόλου1, Δ. Χρυσοχόου1, Ε. Γραβάνη1, Η. Τσολιού1, Α. Πανάγιου1, Π. Παπαδάκη2, Σ. Ασλανίδου3, Μ. Φλώρου3
1Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων, Δνση Κτην. Κέντρου Θεσσαλονίκης, Γεν. Δνση Κτηνιατρικής, ΥΠΑΑΤ
2Τμήμα Σφαγείων, Δνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Γενική Δνση Κτηνιατρικής, ΥΠΑΑΤ
3Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Καρδίτσας, Περιφέρεια Θεσσαλίας

VIII.06 Έγκριση «μικρών επιχειρήσεων» παραγωγής προϊόντων ζωικής προέλευσης
Ε. Οικονόμου
Τμήμα Κτηνιατρικής, Δνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων

VIII.07 Αλλαγές στα μικροβιολογικά εργαστήρια τροφίμων λόγω του νέου πρότυπου ISO 7218:2024
Π. Γούσια
Εργαστήρια Δοκιμών και Ερευνών Τροφίμων Θεσσαλονίκης, Διεύθυνση Εργαστηριακών Δομών, ΕΦΕΤ

VIII.08 Χρήση νιτρικών-νιτρωδών σε προϊόντα κρέατος. Επικαιροποίηση νομοθεσίας
Κ. Σωτηρίου, Β. Γιαννούλη
Διεύθυνση Ασφάλειας Τροφίμων, ΕΦΕΤ

VIII.09 Τροποποιήσεις του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2073/2005 της Επιτροπής - Εμπειρία από την Ομάδα Εργασίας
Π. Γούσια
Εργαστήρια Δοκιμών και Ερευνών Τροφίμων Θεσσαλονίκης, Διεύθυνση Εργαστηριακών Δομών, ΕΦΕΤ

18.30 -18.45 Διάλειμμα

Ε’ Συνεδρίαση: 18.45 -20.30

IΙ. ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Συντονιστές: Σ. Σωτηράκη και Π. Παπαδάκη

IX.01 Επίδραση των μειγμάτων οργανικών οξέων και νισίνης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τεμαχίων χοιρινής πάριζας
Κ. Γιαμουστάρη1, Ν. Πετρίδης2, Α. Τσίτσος3, M. Wróbel4, Ε. Οικονόμου3, Ε. Πετρίδου1
1Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, Τμήμα Κτηνιατρικής ΑΠΘ
2R&Dsciencelab
3Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης – Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Κτηνιατρικής ΑΠΘ
4Department of Microbiology and Clinical Immunology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Warmia and Mazury in Olsztyn

IX.02 Διερεύνηση της μικροβιολογικής ποιότητας μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία κρέατος
Μ. Δημητρακούδα1, Ι. Κ. Καραμπάγιας1, Γ. Τσιάμης2, Ν. Δ. Ανδρίτσος1
1Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πατρών
2Εργαστήριο Μικροβιολογίας Συστημάτων και Εφαρμοσμένης Γονιδιωματικής, Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πατρών

IX.03 Συγκριτική μελέτη προϊόντων κρέατος επώνυμης και ιδιωτικής ετικέτας στην Ελληνική αγορά: Περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, προφίλ των συστατικών και «καθαρότητα της ετικέτας»
Γ. Παπατζήμος, Ε. Κασαπίδου
Τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

IX.04 Προϊόντα Κρέατος vs. Φυτικά Υποκατάστατα: Τι αποκαλύπτει η διατροφική ετικέτα για τα προϊόντα της Ελληνικής αγοράς
Ε. Κασαπίδου1, Γ. Τριανταφύλλου2, Φ. Καρανάσιου1, Ε. Τζιμοπούλου1, Γ. Παπατζήμος1
1Τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
2Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

IX.05 InnoMeatEdu: καινοτόμα ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαλεία στην Επιστήμη και Τεχνολογία του Kρέατος
Ε. Μαλισσιόβα1, Μ. Αλεξανδράκη1, Λ. Δημητρίου1, Ε. Μελέτη1, Μ.Σ. Βροντάκη1, Α. Μανούρας2
1Εργαστήριο Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
2Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

IX.06 Συστηματική ανασκόπηση για την χρήση των φασματοσκοπικών τεχνικών σε μελέτες αυθεντικότητας του κρέατος
Λ. Δημητρίου1 , Μ. Κουρέας2, Χ. Παππάς3, Α. Μανούρας4, Ε. Μαλισσιόβα1
1Εργαστήριο Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
2Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 3Εργαστήριο Γενικής Χημείας, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
4Εργαστήριο Χημείας, Βιοχημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

IX.07 Νεοφανή Τρόφιμα Ζωικής Προέλευσης: Η Περίπτωση των Βρώσιμων Εντόμων
Μ. Βροντάκη1, Χ. Γ. Αθανασίου2, Α. Μανούρας3, Ε. Μαλισσιόβα1
1Εργαστήριο Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
2Εργαστήριο Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας, Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής, και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
3Εργαστήριο Χημείας, Βιοχημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ΛΗΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου 2025

Α’ Συνεδρίαση: 09.00 – 11.15

ΙΙΙ. ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Συντονιστές: Ε. Οικονόμου και Α. Πεξαρά

Χ.01 Τεχνητή Νοημοσύνη και Βιοασφάλεια στις εκτροφές
Σπ. Κ. Κρήτας
Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ

X.02 Μια νέα προοπτική για τη σημασία των δειγματοληπτικών πρότυπων στη βιομηχανία πουλερικών
Λ. Σταθάς, Κ. Κουτσουμανής
Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων, Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας, Αγρόκτημα ΑΠΘ

X.03 Στοχαστική Προσέγγιση στη Θερμική Αδρανοποίηση του Salmonella spp. σε αυγά
Π. Κατή, Κ.-Ρ. Στεφάνου, Λ. Σταθάς, Κ. Κουτσουμανής
Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων, Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας, Αγρόκτημα ΑΠΘ

X.04 Αντιμικροβιακή δράση εκχυλισμάτων πολυφαινολών ελιάς και εφαρμογή τους στη συντήρηση του ορνίθειου και χοιρινού κρέατος
Α. Δαμιανός1, Α. Τσίτσος1, Κ. Πέττας2, Τ. Μάντζιος3, Β. Τσιούρης3, Ε. Οικονόμου1
1Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης – Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Κτηνιατρικής ΑΠΘ
2Stymon Natural Products
3Μονάδα Παθολογίας Πτηνών, Κλινική Παραγωγικών Ζώων, Τμήμα Κτηνιατρικής ΑΠΘ

X.05 Η επίδραση του αιθερίου ελαίου ρίγανης, στην αντιοξειδωτική κατάσταση και την απόδοση των κρεοπαραγωγών ορνιθίων κατά τη διάρκεια εντερικών προκλήσεων
Η. Γιάννενας¹, Ι. Πανιτσίδης¹, Δ. Γαλαμάτης², Γ. Συμεών³, Β. Μακρή¹, S. Quarki1, Ι. Στυλιανάκη⁴, Π. Σακκάς¹
1 Εργαστήριο Διατροφής, Τμήμα Κτηνιατρικής, ΑΠΘ
2 Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
3 Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ
4 Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής, Τμήμα Κτηνιατρικής, ΑΠΘ

X.06 Η επίδραση της προσθήκης του Γουανιδινοοξικού Οξέος (ΓΟΟ) στις αποδόσεις, την ποιότητα κρέατος και την εντερική υγεία των κρεοπαραγωγών ορνιθίων σε σιτηρέσια με μειωμένα και επαρκή επίπεδα Ενέργειας
Ι. Πανιτσίδης¹, Π. Σακκάς¹, Σ. Δόκου¹, Δ. Γαλαμάτης², Γ. Συμεών³, Β. Μακρή¹, Κ. Βασιλοπούλου¹, Ι. Στυλιανάκη⁴, Η. Γιάννενας¹
1 Εργαστήριο Διατροφής, Τμήμα Κτηνιατρικής, ΑΠΘ
2 Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
3 Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ
4 Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής, Τμήμα Κτηνιατρικής, ΑΠΘ

X.07 Επίδραση της προσθήκης ενός εκχυλίσματος φύλλων ελιάς εμπλουτισμένο με ελαιοευρωπαΐνη στην υγεία, τις αποδόσεις και την ποιότητα του κρέατος των κρεοπαραγωγών ορνιθίων
Κ. Βασιλοπούλου1, Σ. Λιολιοπούλου2, Γ.Α. Παπαδόπουλος2, Ι. Πύρκα3, Ν. Νενάδης3, Α.Λ. Σκαλτσούνης2, Π. Σταθόπουλος2, Ι. Πανιτσίδης1, Γ. Αρσένος2, Η. Γιάννενας1
1 Εργαστήριο Διατροφής, Τμήμα Κτηνιατρικής, ΑΠΘ
2 Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Τμήμα Κτηνιατρικής, ΑΠΘ
1 Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, ΑΠΘ

X.08 Δομημένα συστήματα ελαίων για την υποκατάσταση του λίπους σε προϊόντα κρέατος
Δ. Δημακοπούλου-Παπάζογλου, Κ. Ζαμπούνη, Ε. Κατσανίδης
Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας, ΑΠΘ

X.09 Μια πιθανολογική προσέγγιση της Ελάχιστης Ανασταλτικής Συγκέντρωσης (MIC) μέσω μελέτης της αντιμικροβιακής αντοχής σε επίπεδο μεμονωμένων κυττάρων
Μ.-Ε.Μπενβενούτο1, Σ.-Δ. Παπαγιανέλη1, Λ. Σταθάς1, Ζ. Ασπρίδου2, Κ. Κουτσουμανής1
1Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων, Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας, Αγρόκτημα ΑΠΘ
2Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Σχολή Γεωπονίας και Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

11.15 -11.30 Διάλειμμα

Β’ Συνεδρίαση: 11.30-14.00

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ/ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Συντονιστές: Ν. Σολωμάκος και Δ. Μίντζα

XI.01 Ο ρόλος της πιστοποίησης στη διαχείριση ασφάλειας τροφίμων
Ι. Σαρακατσιάνος
TUV HELLAS

XI.02 Πιστοποίηση τοπικών προϊόντων με βάση το κρέας και παρασκευασμάτων κρέατος σύμφωνα με το πρότυπο agro10
Κ. Παρινός
Κτηνίατρος- Χημικός – Διατροφολόγος, Msc, MBA, Επιθεωρητής συστημάτων διαχείρισης τροφίμων

XI.03 Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τη Βιολογική Παραγωγή και την επισήμανση των Βιολογικών Προϊόντων: σημεία προσοχής και βασικά συμπεράσματα, μετά από δύο έτη εφαρμογής του
Γ. Ιωαννίδης
Επικεφαλής Αξιολογητής Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης

XI.04 Ο ρόλος των συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων στην κατηγοριοποίηση των σφαγείων με βάση τον κίνδυνο
Θ. Π. Λάζου
Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης - Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ

XI.05 Παρουσία και επισήμανση αλλεργιογόνων και προσθέτων σε προϊόντα κρέατος
Ε. Χρόνης
Kasalias Συμβουλευτική Επιχειρήσεων Τροφίμων

XI.06 Νέες απαιτήσεις στο πρότυπο halal για εξαγωγές προϊόντων
Mohamed Moawad Abd Εl-Tawab
Certification Manager, Halal Assurance & Quality Greece SMPC

XI.07 Αυτοέλεγχος στη βιομηχανία κρέατος με χρήση του E-coli STEC MDS αναλυτή
Μ. Σαρτζετάκη1, Γ. Σειραγάκης2, Κ. Αθανασιάδης2, Θ. Γκόγκου3
1Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων, Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας, ΑΠΘ
2TUV AUSTRIA LABS
3Εργαστήριο Food and Agricultural Industries Technology, Τμήμα Xημικών Μηχανικών, ΑΠΘ

XI.08 Η τεχνο-διαχειριστική προσέγγιση: η επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα
Σ. Β. Ραμαντάνης
Ελληνική Κτηνιατρική Ακαδημία

XI.09 Δομή ενός διαγνωστικού εργαλείου αποτίμησης και επίδοσης του ΣΔΑΤ
Σ. Β. Ραμαντάνης
Ελληνική Κτηνιατρική Ακαδημία

XI.10 Εφαρμογή του διαγνωστικού εργαλείου αποτίμησης και επίδοσης του ΣΔΑΤ
Σ. Β. Ραμαντάνης
Ελληνική Κτηνιατρική Ακαδημία

Γ’ Παρουσίαση βιβλίου: 14.00-14.15

Συντονιστής: Γ. Κατερίνης

Καινοφανείς και επανεμφανιζόμενοι κίνδυνοι στα τρόφιμα
Α.Ε. Τυρπένου

14.15 -15.15

ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ

Γ’ Συνεδρίαση: 15.15 -16.30

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΙΙΙ. ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Συντονιστές: Δ. Σεργκελίδης και Θ. Λάζου

ΧΙΙ.01 Η αντιμικροβιακή αντοχή ως πρόκληση στην παραγωγή κρέατος από την εκτροφή των ζώων έως το πιάτο του καταναλωτή
Α. Τζώρα
Εργαστήριο Υγείας των Ζώων − Υγιεινής και Ποιότητας Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

ΧΙΙ.02 Φυτοχημικές Ουσίες ως Πρόσθετα Κρέατος: Επιπτώσεις για την Ασφάλεια και τη Δημόσια Υγεία
Γ. Ι. Ρόζος
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Επιστημονικός συνεργάτης Τμήματος Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

ΧΙΙ.03 «Ζυγίζοντας» το κρέας: Συνοψίζοντας θέματα Δημόσιας Υγείας

Χ. Βόιδαρου
Τμήμα Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

ΧΙΙ.04 Ηπατίτιδα Ε και υγιεινή του κρέατος των θηραμάτων μέσα από την οπτική της Ενιαίας Υγείας
Ζ. Σ. Μπέλλου1, Β. Σκαμπαρδώνης2, Θ. Λάζου3, Α. Πεξαρά1, Ν. Σολωμάκος1
1Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης, Τμήμα Κτηνιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
2Εργαστήριο Βιοστατιστικής, Επιδημιολογίας και Οικονομίας Ζωικής Παραγωγής, Τμήμα Κτηνιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
3Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης - Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ

ΧΙΙ.05 Βελτίωση της ευζωίας των ζώων και της αποτελεσματικότητας στην παραγωγή κρέατος μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών
Ε. Οικονόμου
Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης – Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Κτηνιατρικής ΑΠΘ

Δ’ Συνεδρίαση: 16.30 – 18.15

Ι. ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΡΕΑΤΟΣ

Συντονιστές: Γ. Αρσένος και Χ. Βόιδαρου

ΧΙΙΙ.01 Πώς μετατρέπουμε το κρέας από αδύναμο κρίκο σε δυνατό;
Ι. Σκούφος
Τμήμα Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

ΧΙΙΙ.02 Ποιοτικά χαρακτηριστικά βόειου κρέατος & αγοραστικές ιδιαιτερότητες Αμερικανών, Ευρωπαίων, Ελλήνων καταναλωτών
Β. Χ. Παρίσης
Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος Λάρισας

ΧΙΙΙ.03 Ποιοτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου κρέατος μόσχων φυλής Holstein
Β. Παπανικολοπούλου1, Α. Τσίτσος2, Σ. Δόκου3, Σ. Πρίσκας1, Γ. Αρσένος1
1Εργαστήριο Ζωικής Παραγωγής & Προστασίας Περιβάλλοντος, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ
2Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης – Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ
3Εργαστήριο Διατροφής, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ

ΙΙΙ.04 Αξιολόγηση της ποιότητας του παραγόμενου κρέατος εκτατικά εκτρεφόμενων βοοειδών
Β. Παπανικολοπούλου1, Α. Τσίτσος2, Σ. Δόκου3, Σ. Πρίσκας1, Γ. Αρσένος1
1Εργαστήριο Ζωικής Παραγωγής & Προστασίας Περιβάλλοντος, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ
2Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης – Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ
3Εργαστήριο Διατροφής, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ

ΧΙΙΙ.05 Χαρακτηριστικά του σφάγιου εντατικά παχυνόμενων βοοειδών
Σ. Βουράκη1, Α. Παρούτογλου2, Θ. Καλλίτσης3, Θ. Δημητράκη4, Γ. Αρσένος2
1Εργαστήριο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Διατροφής και Βιοτεχνολογίας, Τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
2Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης – Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ
3Εκπαιδευτικό Αγρόκτημα, Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή
4Μπίκας ΑΕ

ΧΙΙΙ.06 Εκτίμηση της επίδρασης της οξειδοαναγωγικής κατάστασης των σφαγίων βοοειδών στην ποιότητα του παραγομένου κρέατος
Α. Αργυριάδου1, Ζ. Σκαπέρδα2, Θ. Καλλίτσης1, Δ. Κουρέτας2, Γ. Αρσένος1
1Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης - Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ
2Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών, Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ΧΙΙΙ.07 Αξιολόγηση των καταναλωτικών προτιμήσεων για το βόειο κρέας στην Ελλάδα
Α. Τσίτσος1, Β. Παπανικολοπούλου2, Σ. Δόκου3, Γ. Αρσένος2
1Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης - Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ
2Εργαστήριο Ζωικής Παραγωγής & Προστασίας Περιβάλλοντος, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ
3Εργαστήριο Διατροφής, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ

18.15-18.30 Διάλειμμα

Ε’ Συνεδρίαση: 18.30 – 20.15

ΙΙ. ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΡΕΑΤΟΣ

Συντονιστές: Ε. Χρόνης και Γ. Κατερίνης

XIV.01 Αντιμικροβιακή αντοχή και οι οικονομικές επιπτώσεις της στην ζωική παραγωγή
Δ. Παπαδόπουλος, Κ.Παπαγεωργίου
Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων , Τμήμα Κτηνιατρικής ΑΠΘ

XIV.02 Μελέτη της αντιμικροβιακής δράσης αιθέριου ελαίου χαμομηλιού κατά του Staphylococcus aureus σε παραδοσιακό χωριάτικο λουκάνικο
Χ. Κωσταρέλλος1, A. Πεξαρά1, I. Σαρακατσιάνος2, N. Σολωμάκος1
1Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης, Τμήμα Κτηνιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
2TUV HELLAS

XIV.03 Επιπολασμός και χαρακτηρισμός των ανθεκτικών στις β-λακτάμες στελεχών Acinetobacter spp. στο περιβάλλον εκτροφών κρεοπαραγωγών ορνιθίων και πτηνοσφαγείων στην Ελλάδα
Α. Τσίτσος1, Α. Δαμιανός1, Κ. Κισκίνης2, Β. Τσιούρης2, Η. Τυροδήμος3, Ν. Σούλτος1, Ά. Παπά4, Ε. Οικονόμου1
1Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης – Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Κτηνιατρικής ΑΠΘ
2Μονάδα Παθολογίας Πτηνών, Κλινική Παραγωγικών Ζώων, Τμήμα Κτηνιατρικής ΑΠΘ
3Εργαστήριο Υγιεινής, Κοινωνικής-Προληπτικής Ιατρικής και Ιατρικής Στατιστικής, Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ
4Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ

XIV.04 Hubin Platform Ολοκληρωμένο λογισμικό ιχνηλασιμότητας και διαχείρισης παραγωγής για όλες τις παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις τροφίμων
Κ. Κόλλιας
Σύμβουλος Ιχνηλασιμότητας & Λογισμικού – Hubin IKE

XIV.05 Αυτάρκεια Κρέατος στην Ελλάδα: Ανάλυση της Παραγωγής, των Εισαγωγών, των Εξαγωγών και της Εγχώριας Ζήτησης
Ι. Καϊμακάμης
Δρ. Γεωπονίας ΑΠΘ, Σύμβουλος Επιχειρήσεων

XIV.06 Η περιαστική κτηνοτροφία στην ενιαία υγεία των μεγαλουπόλεων
Μ. Κοντογιάννη
Γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος»

XIV.07 Ο ρόλος της εκπαίδευσης στη διασφάλιση της Υγιεινής και Ποιότητας του κρέατος
Ε. Καραμάνος1, Αι. Ντόντορου2, Γ. Ευαγγελιογιώργος3, Μ. Αλεξίου3
1Συνοριακός Σταθμός Κτηνιατρικού Ελέγχου Κακαβιάς, Τμήμα Λιμένα Θεσσαλονίκης, Δ/νση Υγείας των Ζώων, Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής, ΥΠΑΑΤ
2Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Περιφέρεια Ηπείρου
3ΣΑΕΚ Ιωαννίνων

ΛΗΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Πατήστε ΕΔΩ για να κατεβάσετε το Πρόγραμμα σε μορφή pdf