Προαιρετικά πλέον το Φορολογικό Πιστοποιητικό των επιχειρήσεων

27 July 2016

Προαιρετικά πλέον το Φορολογικό Πιστοποιητικό των επιχειρήσεων

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των καπνικών, εκτός από τις μεταβολές του ΕΝΦΙΑ επέρχονται σημαντικές μεταβολές και σε ό,τι αφορά το φορολογικό πιστοποιητικό.

Συγκεκριμένα:

Με τις προτεινόμενες διατάξεις παρατείνεται η διαδικασία έκδοσης του ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού για τις ανώνυμες εταιρείες, εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων, των οποίων οι οικονομικές καταστάσεις ελέγχονται υποχρεωτικά από νόμιμους ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία που είναι εγγεγραμμένοι στο δημόσιο μητρώο του ν.3693/2008 (Α' 174), για φορολογικά πιστοποιητικά που εκδίδονται για φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουάριου 2016.

Το ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό εκδίδεται, πλέον, προαιρετικά για τις ως άνω εταιρείες και επιχειρήσεις, χωρίς να προβλέπονται οι σχετικές κυρώσεις που ίσχυαν με προγενέστερες διατάξεις.
Το ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό προσλαμβάνει χαρακτήρα πληροφοριακό για τη Φορολογική Αρχή.
Οι εταιρείες και επιχειρήσεις του πρώτου εδαφίου για τις οποίες εκδίδεται το ετήσιο πιστοποιητικό υποχρεούνται να αναθέτουν, ανά πέντε (5) έτη, την έκδοση του ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού σε διαφορετικό νόμιμο ελεγκτή ή ελεγκτικό γραφείο.

Την τροπολογία θα βρείτε εδώ.

 

27 July 2016
Banner
Banner