Ρουμανία: Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων στη δεύτερη μεγαλύτερη εκμετάλλευση της Ευρώπης

28 August 2018

Ρουμανία: Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων στη δεύτερη μεγαλύτερη εκμετάλλευση της Ευρώπης

Άλλο ένα κρούσμα Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων σημειώθηκε στη Ρουμανία, που ταλαιπωρείται από την ασθένεια εδώ και περίπου ένα έτος. Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει μέχρι στιγμής τα 700 και εντοπίζονται σε δύο ζώνες: στα νοτιοανατολικά και στα βορειοδυτικά της χώρας. Αυτή τη φορά η ιδιαιτερότητα ήταν πάντως ότι η νόσος σημειώθηκε στη μεγαλύτερη εκμετάλλευση της χώρας και τη δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Η εκμετάλλευση, η οποία ανήκει στην επιχείρηση Tebu Consult και βρίσκεται στο Γκρόπενι της περιφέρειας της Βράιλας, έχει 140.000 χοίρους που, όπως έγραφαν χθες τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, επρόκειτο να θανατωθούν όλοι. Η παρουσία της νόσου επιβεβαιώθηκε πρώτα από ένα κτηνιατρικό εργαστήριο στη Βράιλα και επιβεβαιώθηκε επίσημα από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς στο Βουκουρέστι το περασμένο Σάββατο. Αυτή η περίπτωση Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων ήρθε μετά την ανίχνευση άλλης μιας εστίας σε χοιροτροφική εκμετάλλευση στην ίδια επαρχία με 35.000 χοίρους.

Οι Αρχές πιστεύουν ότι η ασθένεια μεταδόθηκε μέσω του νερού, καθώς και οι δύο εκμεταλλεύσεις χρησιμοποιούν νερό για τα ζώα από τον ποταμό Δούναβη, ενώ Ρουμάνοι αξιωματούχοι σημείωναν πως το προηγούμενο διάστημα αναφέρθηκε ότι μικροί χοιροτρόφοι είχαν ρίξει νεκρούς χοίρους στον Δούναβη, κάτι που μπορεί να έχει προκαλέσει την εξάπλωση της ασθένειας από το νερό του ποταμού.

Περισσότεροι από 100.000 χοίροι είχαν μέχρι χθες Δευτέρα θανατωθεί στη Ρουμανία και εκατοντάδες κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί κυρίως σε μικρές εκμεταλλεύσεις αλλά και σε αρκετές μεγαλύτερες στον Νότο της Ρουμανίας. Τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί έχουν φτάσει τα 725 σε 10 διαφορετικές περιφέρειες της χώρας.

28 August 2018
Banner
Banner