Πώς θα βελτιωθεί η θέση του αγρότη στην αλυσίδα τροφίμων

28 July 2017

Πώς θα βελτιωθεί η θέση του αγρότη στην αλυσίδα τροφίμων

Οι Copa & Cogeca υποδέχθηκαν με ικανοποίηση τη δημοσίευση από την Κομισιόν, μιας Αρχικής Εκτίμησης Επιπτώσεων (ΑΕΕ) η οποία αφορά την πρωτοβουλία «Βελτίωση της λειτουργικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων».

Η Κομισιόν δημοσίευσε την Τετάρτη την ΑΕΕ ανακοινώνοντας ότι οι ενδιαφερόμενοι φορείς έχουν μπροστά τους τέσσερις εβδομάδες για να διατυπώσουν τις απόψεις τους για την ΑΕΕ, η οποία θέτει μια σειρά στόχων και επιλογών, κυρίως σχετικά με τις Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές, τη συνεργασία των παραγωγών και τη διαφάνεια στην αγορά. Σύμφωνα με τη διαδικασία, μετά την τοποθέτηση των φορέων θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση.

Με τους αγρότες να λαμβάνουν μονο 8% από την τιμή κάθε φραντζόλας ψωμιού που πωλείται, είναι ζωτικό να εισαχθούν στην αλυσίδα των τροφίμων κανόνες που θα βελτιώσουν τη θέση των αγροτών και θα αποτρέψουν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, λένε οι Copa & Cogeca. «Είναι πλέον σαφές ότι οι εθελοντικές πρωτοβουλίες δεν προσφέρουν τίποτε. Απέτυχαν να φέρουν αλλαγές στη συμπεριφορά του λιανεμπορίου. Χρειαζόμαστε πανευρωπαϊκή νομοθεσία και μια ανεξάρτητη αρχή που θα καταπολεμήσει τις αθέμιτες πρακτικές και θα εφαρμόσει αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες», δηλώνει χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας των Copa & Cogeca, Πέκα Πεσόνεν.

Σχολιάζοντας πάντως, ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν, σημείωσε ότι η δημοσίευση της ΑΕΕ και η επικείμενη δημόσια διαβούλευση είναι δύο σταθερά βήματα που έρχονται να καλύψουν τις ατέλειες της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τον παραγωγό. «Ο παραγωγός είναι το βασικό στοιχείο της αλυσίδας και χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε η αλυσίδα» σημείωσε ο κ. Χόγκαν, καλώντας όλους τους ενδιαφερόμενους να πάρουν μέρος σε αυτή την πρωτοβουλία.

Τη δημοσιευμένη Αρχική Εκτίμηση Επιπτώσεων μπορείτε να δείτε εδώ (στα Αγγλικά).

28 July 2017
Banner
Banner