Τις προβλέψεις της για κάθε τομέα αγροτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από σήμερα μέχρι το 2030 έδωσε σήμερα, 6/12 στη δημοσιότητα η Κομισιόν. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτές, μέχρι το 2030, η αγορά κρέατος της Ε.Ε. θα επηρεαστεί από τις μεταβολές στις προτιμήσεις των καταναλωτών, τις εξαγωγικές δυνατότητες, τη δυνατότητα κερδοφορίας και, για το βόειο κρέας, τις μεταβολές στον τομέα των γαλακτοκομικών. Η συνολική κατανάλωση κρέατος στην Ε.Ε. θα μειωθεί, φθάνοντας από 69,3 κιλά ανά κάτοικο το 2018 σε 68,6 κιλά το 2030.
ΚΛΙΚ στην εικόνα για μεγέθυνση του πίνακα
Η παραγωγή βόειου κρέατος στην Ε.Ε. υπολογίζεται σε 8,2 εκατομμύρια τόνους το 2018. Ωστόσο, η παραγωγή αναμένεται στη συνέχεια να μειωθεί, επηρεασμένη από το μικρότερο κοπάδι, τη χαμηλή κερδοφορία και τη μείωση της ζήτησης. Όσον αφορά το αιγοπρόβειο κρέας, λόγω της βελτίωσης των αποδόσεων για τους παραγωγούς, της διατήρησης της συνδεδεμένης στήριξης και της διατήρησης της εγχώριας ζήτησης, η παραγωγή θα αυξηθεί στη διάρκεια του 2018-2030, φθάνοντας τις 950.000 τόνους το 2030, έναντι 903.000 τόνων το 2018.
Η κατανάλωση χοιρινού κρέατος στην Ε.Ε. θα μειωθεί από 32,5 κιλά κατά κεφαλή το 2018 σε 31,7 κιλά το 2030. Η μείωση αυτή θα αντισταθμιστεί από τις υψηλότερες εξαγωγές, ενώ η παγκόσμια ζήτηση για εισαγωγές θα συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμό 0,7% ετησίως κατά τη διάρκεια του 2018-2030.
Τα πουλερικά είναι το μόνο κρέας που θα δει σημαντική αύξηση παραγωγής και κατανάλωσης στην Ε.Ε. Μέχρι το 2030, η παραγωγή της Ε.Ε. θα πρέπει να φθάσει τα 15,5 εκατομμύρια τόνους, έναντι 14,2 εκατομμυρίων τόνων το 2018. Η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί επίσης, στηρίζοντας έτσι την αύξηση των εξαγωγών της Ε.Ε.
Related Articles
Τις προβλέψεις της για κάθε τομέα αγροτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από σήμερα μέχρι το 2030 έδωσε σήμερα, 6/12 στη δημοσιότητα η Κομισιόν. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτές, μέχρι το 2030, η αγορά κρέατος της Ε.Ε. θα επηρεαστεί από τις μεταβολές στις προτιμήσεις των καταναλωτών, τις εξαγωγικές δυνατότητες, τη δυνατότητα κερδοφορίας και, για το βόειο κρέας, τις μεταβολές στον τομέα των γαλακτοκομικών. Η συνολική κατανάλωση κρέατος στην Ε.Ε. θα μειωθεί, φθάνοντας από 69,3 κιλά ανά κάτοικο το 2018 σε 68,6 κιλά το 2030.
ΚΛΙΚ στην εικόνα για μεγέθυνση του πίνακα
Η παραγωγή βόειου κρέατος στην Ε.Ε. υπολογίζεται σε 8,2 εκατομμύρια τόνους το 2018. Ωστόσο, η παραγωγή αναμένεται στη συνέχεια να μειωθεί, επηρεασμένη από το μικρότερο κοπάδι, τη χαμηλή κερδοφορία και τη μείωση της ζήτησης. Όσον αφορά το αιγοπρόβειο κρέας, λόγω της βελτίωσης των αποδόσεων για τους παραγωγούς, της διατήρησης της συνδεδεμένης στήριξης και της διατήρησης της εγχώριας ζήτησης, η παραγωγή θα αυξηθεί στη διάρκεια του 2018-2030, φθάνοντας τις 950.000 τόνους το 2030, έναντι 903.000 τόνων το 2018.
Η κατανάλωση χοιρινού κρέατος στην Ε.Ε. θα μειωθεί από 32,5 κιλά κατά κεφαλή το 2018 σε 31,7 κιλά το 2030. Η μείωση αυτή θα αντισταθμιστεί από τις υψηλότερες εξαγωγές, ενώ η παγκόσμια ζήτηση για εισαγωγές θα συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμό 0,7% ετησίως κατά τη διάρκεια του 2018-2030.
Τα πουλερικά είναι το μόνο κρέας που θα δει σημαντική αύξηση παραγωγής και κατανάλωσης στην Ε.Ε. Μέχρι το 2030, η παραγωγή της Ε.Ε. θα πρέπει να φθάσει τα 15,5 εκατομμύρια τόνους, έναντι 14,2 εκατομμυρίων τόνων το 2018. Η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί επίσης, στηρίζοντας έτσι την αύξηση των εξαγωγών της Ε.Ε.