Αγωνιώδης υπουργική έκκληση προς την Ιαπωνία να αγοράσει πολωνικό χοιρινό

22 August 2018

Αγωνιώδης υπουργική έκκληση προς την Ιαπωνία να αγοράσει πολωνικό χοιρινό

Είναι γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πολωνία με την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων, που της έχει κοστίσει μια σειρά απαγορεύσεις εξαγωγών τις οποίες έχουν επιβάλει εμπορικοί της εταίροι. Ένας εξ αυτών η Ιαπωνία, που απαγόρευσε την εισαγωγή πολωνικού χοιρινού αμέσως μετά τα κρούσματα της νόσου στη χώρα.

Τώρα η Πολωνία προσπαθεί να πείσει την Ιαπωνία ότι μπορεί να αγοράσει χοιρινό κρέας από τις περιοχές της χώρας που είναι ελεύθερες από κρούσματα Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων. «Παρακαλούμε, αγοράστε από την υπόλοιπη Πολωνία», αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας Γιαν Κριστόφ Αρντανόφσκι, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε στη Βαρσοβία με τον πρέσβη της Ιαπωνίας. Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής αναφέροντας ότι «Μίλησα με τον πρέσβη της Ιαπωνίας στην Πολωνία γιατί η χώρα αυτή, όπως εξάλλου και η Κίνα, σταμάτησε να εισάγει χοιρινό από την Πολωνία. Είπα στον πρέσβη ότι αναμένουμε η Ιαπωνία να αναγνωρίσει, όπως ακριβώς έχουν κάνει και οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης, τη διαφοροποίηση των περιφερειών. Του απηύθυνα έκκληση: “δεν θέλετε να προμηθευτείτε χοιρινό από αυτές τις ζώνες όπου έχουν παρουσιαστεί κρούσματα της νόσου, το καταλαβαίνουμε, αν και δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε. Αγοράστε από την υπόλοιπη Πολωνία”. Το μήνυμα αυτό θα το μεταφέρει ο πρέσβης στον Ιάπωνα υπουργό Γεωργίας».

Στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή, ο κ. Αρντανόφσκι εξήγησε επιπλέον ότι η στρατηγική για να σταματήσει η διάδοση της ασθένειας συνίσταται στο διαρκές κυνήγι των αγριόχοιρων. «Οι κυνηγοί πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό δεν είναι μια ιδιοτροπία, δεν απευθύνεται στην καλή τους θέληση, δεν ζητάμε χάρη, είναι μια υποχρέωση προς το κράτος».

22 August 2018
Banner
Banner