Πολιτική μέσω ΦΠΑ – τι συμβαίνει στην Ε.Ε.

16 September 2015

Πολιτική μέσω ΦΠΑ – τι συμβαίνει στην Ε.Ε.

Story Highlights

  • Ακόμη και τώρα που ο συντελεστής σε όλα τα είδη κρέατος στη χώρα μας παραμένει στη μειωμένη κλίμακα του 13%, απέχουμε σημαντικά από τα όσα ισχύουν στους εταίρους μας

Related Articles

Η εξέλιξη του ΦΠΑ στα τρόφιμα και ειδικότερα στο κρέας είναι από τα στοιχεία που κρατούν τη χώρα μας σε απόσταση από την καρδιά της Ευρώπης. Ακόμη και τώρα που μετά τα καλοκαιρινά ανεβοκατεβάσματα, ο συντελεστής σε όλα τα είδη κρέατος στη χώρα μας παραμένει στη μειωμένη κλίμακα του 13%, απέχουμε σημαντικά από τα όσα ισχύουν στους εταίρους μας.
Μια ματιά στους συντελεστές που ισχύουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. δείχνει ότι:
Βρετανία κάνοντας χρήση του σχετικού δικαιώματος που δίνει η σχετική Οδηγία 112/2006 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διατηρεί μηδενικό ΦΠΑ στα τρόφιμα.
-Μηδενικό ΦΠΑ διατηρεί και η Ιρλανδία.
-Στο 5% διατηρεί τον ΦΠΑ στο κρέας η Πολωνία.
-Στη Γαλλία το κρέας επιβαρύνεται με 5,5% ΦΠΑ.
-Στο Βέλγιο και την Πορτογαλία το μη μεταποιημένο κρέας επιβαρύνεται με 6% ΦΠΑ.
Ολλανδία έχει 6% ΦΠΑ σε όλα τα τρόφιμα
-Στη Γερμανία το κρέας υπάγεται στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 7%.
-Στην Αυστρία όλα τα τρόφιμα υπάγονται στο 10% ΦΠΑ.
-Στην Ισπανία όπου ισχύει χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 10% στο κρέας, οι προθέσεις της κυβέρνησης να τον αυξήσει συνάντησαν σφοδρή αντίδραση από τους φορείς των παραγωγών και για την ώρα δεν έχουν υλοποιηθεί αυτά τα σχέδια.

Πολιτική μέσω ΦΠΑ
Σχεδόν παράλληλα με την συζήτηση στη χώρα μας για τις αλλαγές στο ΦΠΑ στο κρέας, η είδηση από την Σλοβακία δείχνει πώς μια κυβέρνηση μπορεί να κάνει πολιτική με μοχλό το ΦΠΑ. Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει τον ΦΠΑ στο νωπό κρέας από το 20% στο 10%. Το μέτρο πρόκειται να ενταχθεί σε μια γενικότερη μείωση σε προϊόντα, όπως το ψωμί και το γάλα.
«Πρέπει να τονίσω ότι η μείωση θα αφορά μόνο το νωπό κρέας, γιατί δεν μας ενδιαφέρει να υποστηρίξουμε τις εισαγωγές κατεψυγμένου κρέατος», είπε μάλιστα ο ίδιος. Με τον τρόπο αυτό, η σλοβάκικη βιομηχανία κρέατος αναμένει σημαντική αύξηση της ζήτησης. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το σλοβάκικο κοινοβούλιο θα ψηφίσει για τον μειωμένο ΦΠΑ το Νοέμβριο και το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από το 2016.
Η Σλοβακία είναι η τρίτη χώρα όπου ο συντελεστής του ΦΠΑ μειώνεται. Προηγήθηκε η Ρουμανία, στην οποία από την 1η Ιουνίου 2015 μειώθηκε ο ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 9% (από 24%), οδηγώντας τον πληθωρισμό στο -1,6% τον Ιούνιο (σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014), για πρώτη φορά με αρνητικό δείκτη τα τελευταία 25 χρόνια. Τον Ιούνιο οι τιμές στα προϊόντα κρέατος έπεσαν σε σχέση με τον Μάιο πάνω από 10%. Αντίστοιχα η εγχώρια παραγωγή κρέατος αυξήθηκε κατά 15%. Η Ένωση Κρέατος της Ρουμανίας, η οποία πίεζε την κυβέρνηση για αυτή τη μείωση πρόβαλλε ως βασικά επιχειρήματα την μείωση των παράνομων εισαγωγών κρέατος και την αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της η μείωση του ΦΠΑ θα δημιουργήσει νέα έσοδα 160 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.
Ακόμα πιο στοχευμένη μείωση συντελεστή συζητά η κυβέρνηση της Ουγγαρίας. Σύμφωνα με απόφασή της θα υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στους χοίρους και στο χοίρειο κρέας στο 5% από το 2016, επιδιώκοντας αύξηση της κατανάλωσης του συγκεκριμένου είδους και τόνωση της σχετικής εγχώριας παραγωγής.

16 September 2015
Banner
Banner